Pagalvokite, kokia galėtų būti likusi jūsų diena, jeigu vietoj streso ir skubos rytais kažką nuveiktumėte dėl savęs. Dvasiškai atgaivinantis rytinis ritualas galėtų nuteikti jus pozityvumo kupinai dienai.

Štai keletas paprastų patarimų, kaip praleisti rytą, kuris suteiks peno jūsų sielai.

1. Atsikelkite šiek tiek anksčiau

Rytais norint susikoncentruoti reikia nemažai laiko. Suteikite sau galimybę sukurti gražų rytinį ritualą, o tam prireiks eiti į lovą anksčiau ir keltis anksčiau. Popiežius Pranciškus mėgsta keltis brėkštant aušrai – jo rytas prasideda pusę penkių, dėl to jis turi užtektinai laiko maldoms ir susimąstymui apie pirmąjį dienos pamokymą. Dalai Lama keliasi dar anksčiau – trečią ryto, tad turi pakankamai laiko nusiprausti po dušu ir pamedituoti.

Jeigu esate žadintuvui snausti liepiančio mygtuko gerbėjas, tuomet jums praverks toks patarimas – bandykite kasdien atsikelti viena minute anksčiau. Jums prireiks daugiau laiko tikslui pasiekti, tačiau per kelis mėnesius naujas įprotis įsitvirtins, o tai yra geriau nei niekada.

2. Nubuskite su malda lūpose

Dauguma religinių tradicijų turi rytines maldas, kuriomis tikintieji padėkoja už kiekvieną naują dieną. Musulmonai turi gražų ritualų ir maldų rinkinį. Vos tik nubudę kai kurie žydai kartoja maldą „Modeh Ani“: „Dėkoju Tau, gyvas ir amžinas Karaliau, už tai, kad Tu išganingai atkūrei mano sielą manyje; didinga yra Tavo ištikimybė“.

Prabudimo malda gali būti nemažiau prasminga ir su kokia nors konkrečia religine tradicija savęs nesiejantiems žmonėms. Populiarių knygų autorė Gabrielle Bernstein prisipažįsta turinti rytmetinę maldą, kurią pasako dar prieš atmerkdama akis: „Kokius stebuklus turi man paruošęs šiai dienai?“

Apie savo ryto ritualą pati G. Bernstein pasakoja: „Tai man padeda atsiriboti nuo minčių, ką aš galiu gauti, ką turiu padaryti, kokios mano problemos, koks nerimas mane kankino einant miegoti. Verčiau aš galvoju, ką, tavo pageidavimu, turėčiau šiandien įveikti? Kaip galiu pasitarnauti?“

3. Praleiskite kelias akimirkas prie namų altoriaus ar meditacijai skirtoje erdvėje

Oprah Winfrey savo namuose turi specialią erdvę, kurioje medituoja. „Jeigu tai viena minutė, dvidešimt sekundžių ar dešimt minučių, aš kiekvieną rytą bent jau atsistoju toje savo namų erdvėje“, – prisipažįsta pokalbių šou virtuozė.

Jūsų namų altorius ar meditavimui skirta erdvė neprivalo būti įmantri. O. Winfrey toje vietoje padėjusi tris žvakes ir keletą dvasinių skaitinių. Taip pat galite pasidėti jums brangią statulėlę, mylimų žmonių nuotraukų ar gyvų gėlių.

Kai būnate prie savojo altoriaus, skirkite šiek tiek laiko garsiam pokalbiui su savimi, nesvarbu, ar tai bus malda, ar asmeninė mantra, ar padėkos išreiškimas. Savo minčių įgarsinime slypi kažkokia galia, todėl nelaikykite jų vien galvoje. Atkreipkite dėmesį į tai, kaip malda kyla jūsų mintyse, yra sakoma liežuvio pagalba ir skamba ausyse.

Pagonių dvasininkė Laurie Lovekraft iš Los Andželo siūlo rytais savo namų altoriuje uždegti smilkalų lazdelę ar mažą žvakelę, ir taip pagerbti savo protėvius, vietos gamtos dvasias ir jus globojančią dievybę. Taip pat kelias minutes prie altoriaus ji skiria padėkai.

„Mano namai skirti graikų dievui Hermiui, todėl smilkalais ore užrašau Jo simbolį ir prieš eidama virti kavos sukalbu „Sveikas, Hermi“, – pasakojo moteris „The Huffington Post“. – Padėkojusi jaučiuosi gerai, be to, tai puikus būdas sumažinti tempą ir įvertinti tai, ką mes jau turime, ir ką dar norime sukurti“.

4. Pajudinkite savo kūną

Nesvarbu, ar tai bus bėgiojimas lauke, ar šuns išvedimas pasivaikščioti – rytais skirkite šiek tiek laiko kūnui pajudinti. Po ankstyvo nubudimo Dalai Lama išeina trumpam pasivaikščioti aplink savo rezidenciją Daramsaloje (Indija). Jeigu lyja, tuomet jis naudojasi bėgtakiu.

Lyderystės mokytojas Cassi Christiansenas iš Oregone įsikūrusios bendrovės „Ulumination“ teigia, kad judėjimas yra gyvybiškai svarbus dienos pradžiai. Mūsų širdys ir sielos susijusios su mūsų kūnais ir jiems patinka būti treniruojamiems, branginamiems, maitinamiems ir mylimiems. Greitai susirangykite į kūdikio pozą atsiduodami dienai, arba kalno pozą, kad diena žinotų, kad jūs esate pasirengę priimti ją, arba išeikite kiek ilgiau pasivaikščioti iki autobuso, kad turėtumėte laiko pamąstyti“.

5. Mėgaukitės gamta

Įsivaizduokite, jūs atsikeliate, šokate į automobilį ar visuomeninį transportą ir lekiate į biurą, kuriame tūnote iki to laiko, kol baigsis darbas. Vadinasi, ypač šaltuoju metų laikotarpiu, iš darbo išeinate jau saulei nusileidus. Tad kiek dienų mes praleidžiame nepasidžiaugdami gamtos dovana?

Profesionali asmeninio augimo trenerė Diana Long iš Ohajo įsitikinusi, kad yra paprastų būdų, kaip įtraukti gamtą į savo ankstyvo ryto ritualus.

„Mėgaukitės savo kava sėdėdami balkone ar verandoje. Jeigu minutę ar dvi žiūrėsite į kylančią saulę, tai akimirksniu suteiks jums energijos ir užduos toną teigiamai dienos pradžiai, – sakė D. Long „The Huffington Post“. – Netgi esant vėsesniam orui galima apsitūloti ir išeiti į lauką su garuojančiu arbatos puodeliu ar išleisti šunį į lauką – tai suteiks puikią galimybę padaryti pauzę ir pasinerti į tiesiai priešais mus atsiveriantį grožį. Netgi mūsų kasdienybė gali būti transformuota į šventas akimirkas!“

6. Klausykite muzikos

Jeigu jums sunku anksti atsikelti ir rasti laiko meditacijai, puikus būdas susitelkti – muzika. Būtent muzika padėjo rašytojai Rebai Riley vienerius metus skirti skirtingų religijų tyrinėjimams ir įveikti sau iškeltus tikslus. Rašydama savo knygą „Potrauminis bažnyčios sindromas“ (Post-Traumatic Church Syndrome), R. Riley rytais meditavo skambant pozityviai ir įkvepiančiai muzikai.

Rašytoja prisimena: „Išsirinkite dainą, kuri sukelia emocijas, kurias norite neštis per visą dieną – pavyzdžiui, taikos, laimės ar pasitikėjimo. Aš šiuo metu klausausi Katy Perry „Roar“ ir Rachel Platten „Fight Song“. Išklausykite kartą dainos užmerktomis akimis ir iš tikrųjų susikoncentruokite į jausmus, kuriuos ta daina sukelia. Tada klausykite dainą antrą kartą ir įsivaizduokite save atliekant dienos užduotis ir pasiekiant savo tikslus“.

Krikščioniško gyvenimo trenerė Kathleen Theriot iš Luizianos naudojo panašią techniką tada, kai vienai teko auginti vaikus ir dirbti visą darbo dieną.

„Rytai buvo sunkiausi – tiek daug reikia nuveikti ir tiek mažai laiko turiu. Atsikelti anksčiau ir skirti laiko meditacijai ar maldai vienumoje buvo tiesiog neįmanoma, nesvarbu, kaip stipriai stengiausi, – prisimena K. Theriot. – Ir štai ką nusprendžiau daryti: išjungiau televizorių, radiją ir visa kita, ir įjungiau instrumentinę ar choralo tipo muziką. Leisdavau ją per visus namus nuo tada, kai mes nubusdavome, iki tol, kol būdavo metas išeiti iš namų. Žinoma, mano vaikai vartė akis, tačiau muzikai pavyko mus visus nuraminti , išvalyti mūsų mintis ir leisti mums pasiruošti dienai vyraujant tarp mūsų kažkokiai taikos atmosferai“.

Vienas mėgstamiausių K. Theriot kūrinių rytais buvo viduramžių vienuolės Hildegardos Bingenietės muzika. Taigi, pabandykite ir jūs susidaryti savo rytmetinį grojaraštį.

7. Sužinokite, kas vyksta pasaulyje

Kaip teigia ilgametis Dalai Lamos draugas rašytojas Pico Iyeris, Tibeto budistų lyderis kiekvieną rytą išklauso žinių – netgi meditacijos metu. Kalbama, kad mėgstamiausios Dalai Lamos programos yra „Voice of America“, „BBC East Asian“ ir „BBC World Service“.

Gali atrodyti, kad tokia praktika dvasinio peno nesuteikia – žiniose dažnai neapsieinama be pranešimų apie kančias, karus ir neteisybę – tačiau esmė slypi tame, kaip jūs klausote. Pasak P. Iyerio, Dalai Lamos troškimas sužinoti tai, kas vyksta pasaulyje, jam primena Budą, kuris dažnai vaizduojamas dešine ranka liečiantis pasaulį.

Šis gestas yra galinga žinia, kad visas gyvenimas žemėje yra neatsiejamai susijęs. Tai priminimas, kad tavo kaimynų gerovė susijusi su tavąja.

Taigi, skirkite rytais laiko išklausyti naujienoms, kurios turi įtakos pasauliui, ir įsipareigokite nuveikti savąją dalį skleidžiant gerumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)