Kuo toliau, tuo labiau žmonės sveiką gyvenseną sieja ne tik su sveiku ir dailiu kūnu, tačiau ir su harmonija emociniame gyvenime. Juk sveikata neapsiriboja vien tuo, kaip tu atrodai ir kaip jautiesi: itin svaru yra ir tai, kaip tu treniruoji savo smegenis. Norint pramankštinti savo smegenis, nebūtina skaityti šimtus nuobodžių filosofinių knygų, mat tai sėkmingai padaryti galima pakeitus minimaliausius savo kasdienio gyvenimo įpročius.

Naujos ir neįprastos patirtys jūsų smegenims, kurios susideda sujungus įvairius fizinius pojūčius, tokius, kaip skonis, kvapas, klausa, rega ir jutimas, su emociniais pojūčiais, stimuliuoja įvairesnius ir didesnius smegenų plotus. Tokie pojūčių kokteiliai skatina nervines smegenų ląsteles nemiegoti, o kibti į darbą gaminant maistines medžiagas, būtinas gerai atminčiai palaikyti bei apsaugoti smegenis nuo senėjimo poveikio.

Šiame sąraše pateikiame jums 6 lengvus, kiek keistus, bet labai veiksmingus pratimus, leisiančius jums pabudinti savo protą ir padaryti jį aštresniu.

1. Valykite dantis su kita ranka nei įprastai

Tyrimai parodė, kad naudojant priešingą savo smegenų pusę nei įprastai (kaip ir šiame pratime) galima sukelti greitą ir intensyvų smegenų žievės padidėjimą (kaip žinia, didesnė smegenų masė reiškia ir protingesnį savininką). Būtent ši smegenų dalis yra atsakinga už lytėjimą ir jo metu gautos informacijos apdorojimą.

Kiekvieną rytą dantis valydami kita ranka, nei kad įprastai, galite padidinti smegenų masę bent keliais miligramais. Beje, pastą ant šepetėlio taip pat uždėkite nedominuojančia ranka, taip mankšta taps intensyvesnė.

2. Sujaukite savo ryto rutiną

Smegenų vizualizavimo tyrimai rodo, kad naujais, neįprastais būdais vykdydami kasdieniniame gyvenime įprastus uždavinius, galime stipriai įtakoti smegenų veiklą. Pasikartojančius buities darbus atliekant kitaip nei įprasta, smegenys dirba intensyviau, o tai teigiamai atsiliepia smegenų žievei.

Didžiausias šios smegenų dalies priešas, stipriausiai įtakojantis jos masės mažėjimą, yra rutina, monotonija ir automatiniu režimu atliekamos dienos užduotys. Kaip su tuo kovoti? Yra keli būdai: kas rytą vedžiodami šunį tai darykite vis nauju, dar neitu maršrutu.

Iš karto pajusite, kaip jūsų smegenys pabudo ir mąsto, kuria gatve geriausia pasukti, kuriuo keliu vėliau geriausia grįžti. Dar paprasčiau sujaukti rutiną galima tiesiog apsirengiant iškart po pusryčių, pakeičiant mėgstamą radijo žinių stotį ar televizijos kanalą.

3. Apverskite daiktus aukštyn kojomis

Žiūrint į daiktus, kurie yra apversti aukštyn kojomis, už verbaliką atsakinga smegenų dalis išsijungia, tačiau bandydami išanalizuoti, suprasti ir teisingai interpretuoti matomą objektą, įsijungia kiti smegenų tinklai, kurie veikia itin aktyviai.

4. Įsijunkite uoslę

Jūs turbūt neatsimenate tos dienos, kuomet vienas ar kitas kvapas įsirėžė į jūsų sąmonę, kaip tam tikro gyvenimo įvykio asociacija. Kaip kad, pavyzdžiui, kavos aromatas asocijuojasi su rytu. Tai vyksta pasąmoningai ir nepastebimai, todėl naujas ir sąmoningas kvapo įvedimas į jūsų ryto rutiną gali stipriai suaktyvinti jūsų neuronus.

O tą padaryti labai paprasta: prie lovos pasistatykite mažą buteliuką citrusų, pipirmėčių ar kito mėgstamo kvapo eterinio aliejaus ir pauostykite jo vos tik pabudę ryte, visą savaitę. Vėliau darykite pertrauką ir stebėkite savo pojūčius.

5. Spėliokite monetas

Aktyviausiai veikiantis žmogaus jutimas – rega. Beveik visiems objektams atpažinti, pasirinkti ir kitaip suprasti, mes naudojamės savo akimis. Būtent dėl šios priežasties kiti mūsų kūno pojūčiai pradeda silpnėti, o smegenys – bukti. Egzistuoja ir atvirkštinis šios teorijos variantas, kuomet regėjimo netekę žmonės pasaulį pažįsta lytėjimu, kuris tampa neišpasakytai jautrus. Siekdami ištreniruoti visus savo pojūčius bei pramankštinti smegenis, iš piniginės išsitraukite visas monetas, užsimerkite ir vien tik pirštų galiukais atspėkite, kokią monetą laikote delnuose.

6. Žaidimas „10 dalykų“

Smegenis pramankštinti galima ir draugų kompanijoje, žaidžiant įvairius kūrybinius ir vaizduotę lavinančius žaidimus. Vienas iš jų – „10 dalykų“. Vienas iš jūsų draugų būrio narių jums į rankas įduoda tam tikrą daiktą, kuris būtų visiškai įprastas, dažnai naudojamas ir niekuo neišskirtinis. Pamačius šį daiktą, jūsų užduotis yra suteikti jam dešimt papildomų funkcijų, pavyzdžiui: lopetėlė musėms mušti gali būti panaudota kaip: teniso raketė, golfo lazda, vėduoklė, irklas, beisbolo lazda, būgnų lazdelė, koštuvas, kastuvas, savigynos priemonė, sietelis.