Per pastaruosius 10 metų man teko gan lengvai pakilti (su NT burbulo banga) ir gan skaudžiai nusileisti (finansinėje srityje). Pakilimas buvo sąlygotas bendrosios ekonominės būklės, o nusileidimas – asmeninių klaidų, nebrandumo bei nemokėjimo elgtis su finansais.

Pasidalinu 5 esminėmis finansinėmis pamokomis, kurios man kainavo labai daug, tačiau be jų nebūčiau šiandien tas, kas esu. Dėkis į širdį ir įsisąmonink, kad netektų patirti kančios, kuri gali tave ir pražudyti, jei nesi ramaus proto, pakankamai stiprus dvasiškai bei fiziškai.

1. Investuok tik santaupas

Kai buvo „geri“ laikai ir nebuvo patogu svarstyti apie paskolų pasekmes, pasiskolinau iš įvairių bankų pora milijonų bei investavau į verslą, žemę bei statinius, kuriuos vėliau planavau išvystyti, sutvarkyti, suremontuoti bei sėkmingai, pelningai parduoti.

Pasiskolinau, įkeisdamas savo bei tėvų namus. Tuo metu atrodė, kad nėra kitų galimybių, o ir svarstyti daug laiko nebuvo. Visi skubėjo investuoti, tad bandos jausmas užplūdo ir mane. Kai po kelerių metų mus visus užklupo ekonominis sąstingis, o paskolos įmokų, siekiančių dešimtis tūkstančių per mėnesį, nepavykdavo surinkti bei susimokėti, bankai pasibeldė į mūsų namus…

Investuoti pasiskolintus pinigus (užstatant šeimos namus)- tai tas pats kas lošti lošimo namuose (kad ir legaliuose) iš savo tėvų bei moters… Nedaryk niekada tokios klaidos – ji skaudžiausia.

2. Pinigai yra Rezultatas, bet ne Tikslas

Esu žaidęs „Monopolį“, „Europolį“, pokerį, „Akį“, „Ruletę“, rūsyje (XX amžiuje lošimai nebuvo legalūs), laiptinėse, lošimo namuose. Visi šie žaidimai yra mūsų finansinio gyvenimo atspindys. Valstybė (ar Sąjunga) išleidžia Emisiją (ribotą pinigų kiekį), kuri cirkuliuoja tarp rinkos (turgaus) dalyvių. Taip vienas iš kito stengiamės išvilioti tuos ribotos laidos (limited edition) pinigus, kurie savo esmėje yra TEISĖ į išteklius. Mes visi norime turėti priėjimą prie maisto, drabužių, pramogų, daiktų, norime turėti teisę naudotis šiomis gėrybėmis. Kas tą teisę suteikia? Pinigai. Todėl ir kalam nuo ryto iki vakaro, kas kaip išmanome.

Kai tik kaskart sumąstau kokią veiklą ar kas pasiūlo „prasisukti“ ir a priori TIKSLAS – gauti iš tos veiklos pinigų – galiausiai, investavęs viską, ką tuo metu galiu – sudegu ir naudos (tokios, kokios trokštu) negaunu. Taip yra 99 atvejais iš 100, jei ne dažniau.

Pinigai – tavo veiklos rezultatas. Jei tavo veikla vertinga bei reikalinga žmonėms – jie moka pinigus. Jei veikla naudinga tik tau – sąskaitas turėsi apsimokėti pats. Kuo reikalingesnė, išskirtinesnė, kokybiškesnė tavo prekė ar paslauga, tuo daugiau pinigų žmonės mokės.

Jeigu nuoširdžiai dirbsi savo darbą - tą, kurį myli, tai žmonės tave tikrai pastebės ir įvertins. Tau nereikia sukti galvos, kiek ir kaip už tai žmonės mokės. Mes paremiam tuos, kurie mums naudingi ir sukuria vertę arba išsprendžia uždavinį, kurio mes nemokame arba neturime jam laiko. Pinigai yra atlygis tau už tavo kasdienį tarnavimą žmonėms.

3. Planuoti biudžetą yra sveika

Jeigu eini į parduotuvę ar prekybos centrą su pinigine, pilna pinigų bei banko kortelių, kurios suteikia galimybę pasinaudoti pinigais, yra tikimybė, kad prisipirksi per daug daiktų, nebūtinų bei nereikalingų pirkinių, kurių įsigijimas tau teatneš džiaugsmą akimirkai, tačiau skausmą ilgam.

Į parduotuvę stengiuosi eiti sotus ir be piniginės. Pasiimu grynųjų maždaug tiek, kiek numanau esant reikalinga mano suplanuotiems produktams ar prekėms pirkti. Taip apsisaugau nuo neplanuotų pirkinių, taip išsaugau teises įsigyti tai, kas yra reikalinga, o ne tai, kas šiandiena pigiai parsiduoda ir galbūt kada nors pravers. Pasižiūrėk į savo spintą - ar viską iš jos dėvi? Abejoju.

Biudžeto planavimas labai veiksmingas tuomet, kai suskirstai savo išlaidas į kategorijas, tokias kaip: būtinosios, kuriančios (turto, santykių) vertę, naudingosios augimui bei sveikatai (mokymai, knygos, būreliai, treniruotės), kuriančios finansinę ateitį (akcijos, investavimas, verslo kūrimas etc), neutralios (taupymas ar pan.) bei žalingosios išlaidos (alkoholis, cigaretės, šlamštmaistis, beprasmės veiklos etc).

Dabar pabandyk susiplanuoti savo per mėnesį gaunamas pajamas į išlaidas pagal šias kategorijas. Kiek procentų skirsi kuriančioms finansinę ateitį, o kiek – žalingosioms?

4. Kada jauti malonumą: kai perki ar kai parduodi?

5 dienas per savaitę ari tam, kad šeštadienį nueitum į prekybturgį ir viską ten nudrenuotum? Bet tu jauti malonumą, sakai :-) Ar tikrai taip nori gyventi? Man reikėjo savyje pakeisti požiūrį į pirkimo/pardavimo vyksmą. Nuo vaikystės esam pripratę pirkimą tapatinti su malonumu, taip ir gyvename, kad išleidžiame viską, ką turime.

Perkant, išleidžiant pinigus, nesvarbu kiek, kur ir už ką – geriau nejausti didelės ekstazės, nes greitai nuo to gali tapti priklausomas. Ir atvirkščiai – parduodant, teikiant paslaugas ar uždirbant darbe, kad ir fabrike – save rekomenduotina pagirti už tokį atsidavimą bei apdovanoti kokiu nors maloniu dalyku, pvz. – karšta … (užbaik pats).

Malonumą susiek su pinigų gavimu, o ne netekimu.

5. Neskubėk atsikratyti pinigais

Žmonės yra savanaudžiai ne dėl to, kad savanaudžiai, o dėl to, kad jiems reikia išgyventi miesto sąlygomis, kurios reikalauja turėti pinigų. Kai tu esi skoloje, o tavo kreditorius tave spaudžia psichologiškai (fiziškai, kaip XX a pabaigoje - retesnis atvejis, esam jau civilizuoti), būk tvirtas, nepasiduok palaužiamas ir neskubėk nešti paskutinio auksinio žiedo į lombardą, kad tik atiduotum skolą. Man taip buvo ne kartą, kai atidaviau skolą, pardavęs šeimos turtą (pvz. gerą, brangų automobilį už pusę kainos). Kvailys. Reikėjo atstovėti savo ir viskas.

Kreditorius: bankas, įmonė ar fizinis asmuo, tavo kaip skolininko riziką įvertino prieš tau tą kreditą suteikiant. Tu jam už tai jau ir esi sumokėjęs palūkanų pavidalu. Būk ramus, skolas grąžinti reikia, tačiau neskubėk atiduoti paskutinių sagų.

Pasikartosiu, pinigai – tavo (šeimos) teisė į gyvenimą mieste (nes savo maisto neaugini, energijos negeneruoji, drabužių nesiuvi), laikyk juos kuo ilgiau pas save.

***

Tikiuosi, kad šis mano klaidų - pamokų sąrašiukas atkreipė tavo dėmesį į TAVO PINIGUS ir tavo santykius su jais. Prisimink, jog patys geriausi ir sveikiausi bei reikalingiausi dalykai šiame pasaulyje yra nemokami (pinigų prasme), jų nenusipirksi nei parduotuvėje nei internete.

Tavo gyvenimo pamatas susideda iš trijų pagrindinių elementų: Sveikatos, Santykių bei Mylimo DARBO, o PINIGAI yra visų šių elementų rezultatas. Jeigu esi sveikas - taupai pinigus, jei geri santykiai - neleidi jų ten, kur nebūtina, jeigu mylimas darbas – žmonės tau neša pinigus maišais.