Iš principo, tingėjimas nėra vienareikšmiškai blogas dalykas. Vienkartinis tingėjimas kartais apima kiekvieną iš mūsų. Jis gali užklupti po bemiegės nakties, peršalimo ar tiesiog sunkesnio laikotarpio darbe. Paprastai tokį tinginį įveikti gana lengva. Užtenka gerai išsimiegoti, paatostogauti ir jėgos nesunkiai sugrįžta.

Bet ką daryti, jei tinginys įsikabinęs į Jus daug stipriau? Štai dabar laikotarpis, kai tik atšventėme Kalėdas, liko keletas dienų iki Naujųjų šventimo. Nuotaika visai gera, bet didelėje dalyje biurų sklando apatijos ir šventinio tingulio dvasia. Po Najųjų bus panašiai – sausis, kaip mėgstama sakyti, yra „įsibėgėjimo“ mėnuo, kurio pradžia dažniau primena nubudimą po sunkios nakties nei, kad energingą pradžią.

Taigi pateikiame Jums keletą efektyvių patarimų, kurie gali padėti susidoroti su apėmusiu tinginiu:

1. Keiskite požiūrį. Retas kuris drįsta pripažinti, kad tingi ir kažko nedaro sąmoningai. Paprastai imame ieškoti savo tingėjimo priežasčių kituose žmonėse ir situacijose. Dažnai tenka girdėti: „Jei mano atlyginimas būtų geresnis ar vadovas protingesnis – aš tikrai dirbčiau geriau ir daugiau“ arba

„Penktadieniais nėra prasmės skambinti klientams, nes jie morališkai ruošiasi savaitgaliui“. Jei norite dirbti produktyviau, turite sau pripažinti „Taip, aš švaistau savo laiką. Taip, aš noriu jį panaudoti efektyviau“.

Pripažinkite sau, kad kiekviena tingėjimo valanda, diena, savaitė nutolina Jūsų svajones ir tikslus. O kai tikslai nutolsta toli toli, jie atrodo dar sunkiau pasiekiami. Tai mus įsuka į bejėgiškumo ratą ir verčia ieškoti dar daugiau priežasčių, kad kažko nedarytumėme. Gebėjimas pripažinti savo klaidas ir silpnybes yra pirmas žingsnis į sėkmę.

2. Atlikite dienos auditą. Jei įtariate, kad tinginys gali Jums trukdyti, rekomenduojama dvi savaites kiekvienos dienos pabaigoje surašinėti darbus, kuriuos atlikote bei kiek jiems skyrėte laiko. Dar geriau – jei visą dieną, atlikus konkretų darbą užsirašytumėte, kiek konkrečiai jam skyrėte laikote.

Tokia informacija yra ypač tiksli. Ji padeda realiai įvertinti, kur dingsta Jūsų laikas, kiek kokioms užduotims skyrėte laiko. Dažnai laiko audito rezultatai sukrečia, juk taip dažnai atrodo, kad be galo daug dirbate, o įvertinę laiką per audito prizmę, pamatome, kad, deja deja, bet per visą dieną neatlikome nieko doro arba daug laiko skyrėme visai nereikšmingam darbui.

3. Išsikelkite tikslus. Esminis dalykas, norint įveikti tinginį – išsikelti sau tikslus. Be jų žmogus, kaip akla višta. Kokia prasmė stengtis, jei nežinote vardan ko tai darote. Štai netrukus sutiksime Naujus metus. Tai puikus metas užsirašyti, ką per juos norite nuveikti ir pasiekti. Tikslai turi būti konkretūs, išmatuojami, keliantys iššūkius, bet kartu pasiekiami ir realūs, pavyzdžiui, netinka tikslus formuluoti taip „noriu gauti didesni atlyginimą“, „noriu, kad mane paaukštintų“.

Tikslus reikia formuluoti kuo konkrečiau, pavyzdžiui „noriu pasiekti xx eurų atlyginimą per mėnesį“, „noriu xx pareigų“, „noriu pritraukti xx klientų, parduoti xx prekių ar paslaugų, pasirašyti sutartį su tam tikra (įvardinta) įmone ir pan.“. Jūsų tikslai neturi būti nei labai maži, nei be galo dideli, jie turi versti pasitempti ir siekti daugiau nei turite dabar. Stenkitės kiekvieną tikslą įvardinti kuo konkrečiau. Įsivaizduokite, kad rašote laišką Kalėdų seneliui. Juk, jei parašysite „Noriu būti sėkmingesnis“, jis nesupras, ko norite konkrečiai.

4. Planuokite. Kuomet žinote, ką norite pasiekti, išsiskirstykite tikslus mėnesiais, savaitėmis ir dienomis. Suplanuokite, ką darysite, kad juos pasiektumėte. Norite gauti didesnį atlyginimą? Gerai, tuomet atsisėskite ir pagalvokite, ką turite padaryti, kad uždirbtumėte būtent tiek. Kiek turite parduoti per mėnesį, su kiek klientų turite susisiekti kas savaitę / dieną, kad įgyvendintumėte mėnesio planą. Kas Jums gali padėti? Gal verta užsiregistruoti į kokius nors mokymus ar paskaityti praktinių knygų? Rekomenduojama darbų planavimui kiekvieną ryta skirti bent 5 – 10 minučių.

5. Nusistatykite prioritetus. Rekomenduojama visus darbus skirstyti pagal prioritetus – daugiausia dėmesio skiriant ne toms užduotims, kurios Jums maloniausios, o toms, iš kurių gaunate realų rezultatą pvz. pinigus. Taip pat labai svarbu, kad dieną pradėtumėte nuo sunkiausios užduoties. Tai padės išvengti apatijos ir streso būsenos, kuri dažnai apima, kai darbus imame atidėlioti (o atidėliojimas yra ne kas kita, kaip tas pats tinginys).

Yra daugybė būdų, kaip atsikratyti mus stabdančio tinginio, bet visų pirma turite sau pripažinti, kad norite gyventi ir dirbti produktyviau. Kai nebijote pripažinti klaidų, žymiai lengviau išsikelti tikslus ir jų siekti. Tikslų turėjimas – yra esminis raktas į sėkmę, be jo toli nenukeliausite. Beje, kad kelionė nebūtų nuobodi ir nesumąstytumėte sugrįžti atgal, neužmirškite kasdien vizualizuoti t.y. galvoti apie tai, ką norite pasiekti. Jums gali padėti ant sienos pakabintas tikslų sąrašas ar svajonės nuotrauka ant kompiuterio ekrano. Vizualinis priminimas apie tai, ko norite ir siekiate, suteikia energijos ir įkvėpimo, padeda nepalūžti iškilus sunkumams. Juk ne veltui sporto salėse tiek daug ištreniruotų kūnų plakatų ar ne?

Sėkmingų ir produktyvių Jums Naujųjų metų

Rasa Borodina, lektorė–verslo konsultantė, UAB „Galimybių Arsenas“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)