Deja, dauguma šių lyderystės patarimų, kuriuos nesunku parašyti ir dar lengviau permesti akimis, iš tikrųjų yra beverčiai, rašo forbes.com.

Ir štai kodėl:

Tikri lyderiai jų neskaito

Lyderiai, kuriems tenka kiekvieną dieną priiminėti sudėtingus sprendimus, tikrai neturi laiko skaityti, ko galima pasimokyti apie lyderystę iš kokios nors garsaus aktoriaus karjeros Holivude.

Jie tiesiog to neskaito. Jie suka galvas kaip išlaikyti darbo vietas, kaip išlikti susiliejant su kita bendrove, ar siųsti daugiau karių, kaip iš menko biudžeto nupirkti reikmenis visoms klasėms. Lyderystės patarimų skaitytojai dažniausiai yra tie, kurie tik trokšta vadovauti, tačiau nedaug nutuokia apie tai ir neturi jokių galimybių pritaikyti savo išmintį realiame gyvenime.

Vienas koledžo dėstytojas visada klausia savo studentų, kokie jų karjeros planai ir dažniausiai išgirsta atsakymą, kad jie siekia tapti „kompanijos vadovais“. Kai dėstytojas pamėgina išsiaiškinti, kokia tai turėtų būti kompanija ir kokiai sričiai jie svajoja vadovauti, dauguma tik trūkčioja pečiais. Tai studentams atrodo mažiau svarbu nei galimybė turėti įgaliojimus ir vadovauti kitiems. Būtent tai ir yra tikroji lyderystės patarimų skaitytojų auditorija.

Juos retai pateikia žmonės, kuriems teko vadovauti

Turbūt tikrai išklausytumėte Winstono Churchillio patarimus lyderystės tema, ar ne? O kaip su Žana d'Ark? Turbūt jos patarimai taip pat sulauktų susidomėjimo. Ir, nepriklausomai nuo jūsų politinių pažiūrų, turbūt tikrai pasidomėtumėte, ką šia tema mano JAV prezidentas Barackas Obama ir jo kolega Rusijoje Vladimiras Putinas.

O kaip dėl vaikino, turinčio konsultacijų bendrovę? Gal domina ką mano inovacijų viceprezidentas bendrovėje, apie kurią niekada neteko girdėti? O gal norėtumėte vos prieš tris savaites pirmąją savo įmonę įsteigusio jaunuolio patarimų? Ne kiekvienas, sulaukęs sėkmės ar pasiekęs santykinės valdžios poziciją yra lyderis ir pakankamai kvalifikuotas skleisti savo išmintį masėms.

Jeigu jums neteko nei karto vadovauti kalėjimo riaušėms ar bent jau paradui, tuomet jūsų nuomonė lyderystės tema pagrįstai kelia abejonių. Vis dėlto, net jeigu jums teko vadovauti kariuomenei, tai dar negarantuoja, jog galėsite puikiai susisteminti ir perteikti lyderystės žinias ta forma, kokia vartotojai skaito šią informaciją savo išmaniuosiuose telefonuose pakeliui į darbą.

Lyderystės iš tezių neišmoksi

Nepaisant frazės „gimęs vadovauti“, lyderystės įgūdžiai nėra tai, ką arba turi, arba ne. Jie reikalauja laiko, konteksto ir atgalinio ryšio, kad vystytųsi ir tobulėtų. Tam reikia ilgų metų. Straipsnis apie Steve'o Jobso rutiną jūsų tikrai nepastūmės ta linkme.

Norint tapti patyrusiu lyderiu, būtina susidurti su sudėtingais sprendimais, kuriuos kartais tenka priimti itin didelio spaudimo sąlygomis. Norint būti lyderiu, privalu išmanyti tarpasmeninį bendravimą, mokėti motyvuoti žmones. Būtina susidurti su nesėkmėmis, kad iš jų pasimokytum, sulaukti kritikos ir mokėti ją priimti. Nei vienos šių lyderystės sudedamųjų dalių neįsisavinsite skaitydami straipsnius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)