Jūsų darbas išsunkė paskutiniąsias jūsų jėgas. Jūs ilgiau nebegalite sėdėti iki vėlumos arba dirbti savaitgaliais. Jus vis dažniau apima jausmas, kad gyvenimas bėga pro šalį, nesuteikdamas jokio pasitenkinimo. Galbūt laikas keisti darbą, įvertinti visas aplinkybes ar netgi iš viso pakeisti profesiją?

Nuo ko pradėti, ko imtis, gali patarti koučingas. Koučingas - tai paprasta ir efektyvi metodika, kuri padeda atskleisti asmenybės vidinį potencialą. Tai leidžia pasiekti maksimalų efektyvumą ir rasti save.

Anksčiau kursus vesdavo ir padėdavo vadinamieji gyvenimo būdo mokytojai (coach). Šiandien koučingas – individualus darbas, vis labiau plinta jo asmeninė kryptis – life coaching.

Remiantis Sokrato mokymu, šis metodas leidžia suprasti save, suvokti troškimus, susikoncentruoti ties savo galimybėmis, o ne ties praeities klaidomis, suformuluoti naujus tikslus ir pradėti kažką keisti gyvenime atskleidžiant savąjį potencialą ir gaunant pasitenkinimo iš darbo ir bendravimo. Tikslūs klausimai padeda padaryti atitinkamas išvadas.

Taigi, pateiksime 10 patarimų, padėsiančių priimti teisingus sprendimus.

1. Suformuluokite ir aiškiai įvardinkite savo troškimus.

„Kad ką nors pakeistumėte savo gyvenime, reikia susimąstyti, ko iš tikrųjų norite, - pasakoja 42 metų Valerijus, firmos techninis direktorius. Susitikimų su koučingo treneriu dėka aš supratau, kad didžiausią malonumą patiriu apmokydamas jaunus kolegas. Neseniai aš pasisiūliau kaimyninės mokyklos direktoriui vesti programavimo fakultatyvą ir jis sutiko“.

2. Išsiaiškinkite, kas jus gąsdina.

Neretai pakeisti ką nors gyvenime trukdo įvairios baimės. Svarbu jas suprasti ir pabandyti rasti balansą. Pavyzdžiui, jums baisu prarasti gerai apmokamą darbą (socialinį statusą, galimybę padaryti karjerą), taip pat nerimaujate, kad galite prarasti kažką svarbaus savo gyvenime.

34 metų Marija dirba didelėje tarptautinėje įmonėje. Tačiau į klausimą, kas jai svarbiausia gyvenime, ji atsako, kad būti ir užsiimti su savo vaikais. Koučingas padėjo Marijai suprasti, kad kaltės prieš savo sūnus jausmas trukdo jai patirti malonumą darbe. Ji surado kompromisą – jai pavyko taip suorganizuoti savo darbą, kad galėtų daugiau laiko praleisti karu su vaikais.

3. Ieškokite savų atsakymų.

Tik mes patys galime įvardinti tai, ką norime pakeisti savo gyvenime. Apsiginkluokite kantrybe, juk ieškant ir keičiant ką nors iš pradžių visada esti netikrumas, nestabilumas. Tai gali sukelti nerimą ir norą palikti viską taip, kaip buvo. Gerai viską apgalvodami rasite naujas galimybes ir sprendimus.

Koučingas darosi vis labiau reikalingesnis, jis plinta įvairiose šalyse. Psichoterapijos metodai padeda atrasti atsakymus į klausimus, kodėl nepavyksta pasikeisti, o koučingas padeda atsakyti, kaip galima keistis. Jo padedami mes lengviau pasiekiame norimų rezultatų ir atrandame savo gyvenimo tikslus.

4. Iškelkite į pirmąją vietą save.

Sugebėjimas būti savimi pasireiškia pasitikėjimu savimi, galimybe išsakyti savo nuomonę – branginkite šias savybes taip pat, kaip ir profesinius įgūdžius. Vietoj to, kad taikytumėtės prie aplinkybių, sutiktumėte su aplinkinių nuomone, apsibrėžkite nuosavą erdvę, stenkitės išsaugoti jos ribas.

Įvardinkite sau, ką tikrai turite padaryti, o ką darote vien dėl to, kad nereikėtų ginčytis su kolegomis. Stebėkite kitus žmones, mokykitės racionaliai paskirstyti laiką, kovoti už savo interesus.

„Anksčiau aš nesugebėdavau pasakyti „ne“, kai manęs ko nors prašydavo. Dabar manęs kolegos nebeapkrauna savais darbais“, pasakoja 32 metų Anna, knygų leidyklos redaktorė.

5. Pažinkite savo galimybes.

Daugelis vertina save blogiau, nei yra iš tikrųjų. Mes pastebime savo trūkumus ir silpnybes, tačiau neįvertiname savo potencialo. Koučingas padės įvertinti savo gabumus.

Galbūt mes sugebame uždegti kitus, dirbame tiksliai, esame jautrūs. Kai mes įvertiname savo gerąsias savybes, mums pasiseka. Tokiu būdu 26 metų Antonas padarė savo įmonėje karjerą – jis įrodė, kokią naudą įmonei gali atnešti jo komunikabilumas ir sugebėjimas įtikinti klientus.

6. Žiūrėkite į ateitį.

Jeigu jums aiškūs jūsų gebėjimai ir jausmai, jūs galite nuspręsti, kuo norėtumėte užsiimti ateityje. Nebijokite planuoti – nuspręskite, kuo jūs norėtumėte užsiimti po metų ar dvejų, leiskite sau pasvajoti. Pavyzdžiui, 50 – metis Aleksandras, įmonės generalinis direktorius, nusprendė palikti savo postą, kad galėtų užsiimti ūkine veikla.

Ar lieka laiko vaikams?

Kas svarbiau – karjera, ar galimybė daugiau būti su vaikais? Ar galima suderinti profesines ambicijas ir motiniškas pareigas nejaučiant kaltės jausmo?

Užduotis sudėtinga, tačiau verta pabandyti netenkinančią situaciją pakeisti. Pavyzdžiui, galite ilgiau likti motinystės atostogose, dažniau paimti atostogas. Galima į situaciją pažiūrėti iš kitos pusės – juk patirtis darbe padeda praturtinti santykius su vaiku.

7. Savo tikslų siekite palaipsniui.

Jei jau susikūrėte ateities strategiją, susidėliokite aiškų planą. Įmanomos bet kokios permainos, jei jas įgyvendinsite palaipsniui ir tikslingai, akcentuodami kiekvieną pasiekimą.

8. Mokykitės pažvelgti į situaciją iš šalies.

Jei pasisprendėte, kuria kryptimi pasuksite, įvardinote trūkumus, kurie trukdė jums gyventi, pažvelkite į situaciją iš šalies. Sugebėjimas įvertinti viską pašalinio žmogaus akimis padės įžvelgti privalumus ir trūkumus. Gal mes neatsižvelgėme į kitų žmonių interesus, gal ne visas alternatyvas apsvarstėme.

9. Nebijokite išsiskirti.

Kiekvieną kartą, žengiant žingsnį į priekį, reikia rinktis vieną variantą ir atmesti likusiuosius. Svarbu apsvarstyti pasirinkto plano pasekmes – kaip tai pakeis jūsų gyvenimą, santykius su kitais žmonėmis.

Galbūt teks visiškai pakeisti gyvenimo būdą ar atsisveikinti su kai kuriais žmonėmis – kai kas gal nepateisins mūsų poelgių. Tokia siekiamo tikslo kaina. Tačiau tinkamai viską apsvarsčius pasekmės gali būti ne tokios skaudžios.

10. Artimuosius paverskite savo sąjungininkais.

Kad permainos būtų neskausmingos ir sėkmingos, svarbus artimųjų palaikymas. Nebijokite aptarti su artimaisiais savo planų, su jais susijusią riziką, gresiančias permainas. Atkreipkite dėmesį į tai, kaip artimieji reaguoja į jūsų žodžius ir elgesį. Kartu su jais jūs sulauksite sėkmės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)