„Dirbu 30 valandų ir jaučiuosi stipriii“, – gruodžio 14 d. „Twitter“ svetainėje parašė 24 m. reklamos įmonės darbuotoja Mita Diran iš Indonezijos. Deja, ji nebuvo tokia stipri, kaip jautėsi. Po kelių valandų ji nualpo, atsidūrė komoje ir kitą dieną mirė nuo išsekimo, persidirbimo ir energetinio gėrimo „Krating Daeng“, dar žinomo kaip tailandietiškas „Red Bull“.

Deja, kai kuriose Azijos dalyse nuo persidirbimo mirštantys jauni žmonės nėra jokia naujiena, tačiau pranešimai apie šią konkrečią mirtį labai greit išplito internete. Iš dalies todėl, kad Mita dirbo Amerikos reklamos agentūroje „Young & Rubicam“, o iš dalies dėl šio įrašo „Twitter“ svetainėje, vieno iš daugelio panašių, kuriuose mergina aprašo savo absurdiškai perkrautą gyvenimą.

Viename anksčiau paskelbtame įraše ji svarsto, ar nevertėtų persivežti savo lovos į biurą, kitame džiaugiasi, kad namo grįžo iki vidurnakčio.

Perskaičiusi apie ją pasijutau tarsi perlieta šaltu dušu, prisipažįsta straipsnio autorė.

„Esu ne tik visu krūviu dirbanti laisvai samdoma rašytoja ir „Amerikos žurnalistų bei rašytojų bendrijos“ prezidentė, bet ir išleidau savo memuarus, kurie dabar yra prekyboje, ir kuruoju populiarius skaitymo renginius čia, Vudstoke, Niujorko valstijoje. Be to, pastaruosius kelis mėnesius buvau ne vienai savaitei išvykusi iš namų, o grįžusi įpuoliau į prieškalėdinio apsipirkinėjimo ir giminaičių lankymo sūkurį, tad vienu metu supratau, kad priėjau ribą.

Nuolat sėdėjau prie darbo stalo arba vis bėgau kažkur, vėluodama į susitikimą. Beveik visada trūko miego. Tai buvo katastrofa ne tik man ir mano šeimai, bet nukentėjo ir mano rašomos publikacijos ir organizacijos, kurioms dirbau.

Tad perkaičiusi M. Diran istoriją, suvokiau ją kaip ženklą sustoti, pamąstyti apie tai, kas iš tiesų svarbu man, ir susidaryti racionalesnį darbų grafiką. Taip, vis dar daug dirbu, bet turiu laiko ir pailsėti, netgi leidžiu sau turėti vieną visiškai laisvą dieną – kas savaitę ar kas dvi savaites. Žinoma, praleidau keletą terminų, bet ne tiek daug, kaip bijojau. Supratau, kad gerai pailsėjęs žmogus dirba daug efektyviau nei pervargęs. Tai viena iš rimtų priežasčių, kodėl reikia nustoti dirbti viršvalandžius.“

Toliau autorė pateikia dar dešimt jų:

1. Kiekybė užmuša kokybę.

Savo darbus norite atlikti kokybiškai. Tačiau nepamirškite, kad kuo daugiau užduočių prisiimate, tuo mažesnė tikimybė, kad visos jos bus atliktos tobulai. Kuo daugiau darbų išsibrauksite iš savo sąrašo, tuo didesnė tikimybė, kad tai, kas jums svarbiausia, atliksite puikiai.

2. Miegas labai svarbus.

„Jei norite produktyvesnio, labiau įkvepiančio ir džiaugsmingesnio gyvenimo – būtinai išsimiegokite“, – pasakė Arianna Huffington 2011 m. „TED talk“. Kas jau kas, o ji supranta miego svarbą. Nuo tada, kai dėl pervargimo ji nualpo ir susilaužė skruostikaulį, ji tapo miego propaguotoja.

„Neseniai vakarieniavau su vaikinu, kuris gyrėsi, jog naktį miegojo vos keturias valandas, – pasakoja ji. – O aš neištvėriau jam neatšovusi: „Jei būtum miegojęs penkias, šis pokalbis būtų daug įdomesnis.“

3. Nepagarba sau ir kolegoms

Galiu pasakyti iš patirties, kad jei pervargę ir išsiblaškę nueiname į susirinkimą, nieko gero iš to nebūna. Vargu ar pavyks sukurti naujų genialių idėjų, rasti kūrybinį problemų sprendimą, o blogiausia, kad bus nelengva įdėmiai išklausyti, ką sako kiti. Tai nepagarba kolegoms, taip gaišinamas jų laikas, o ir jūsų taip pat.

4. Nuotaikų kaita

Susierzinimas ir įtampa, kylantys dėl persidirbimo ir vėluojančių terminų, apgaubia jus tarsi juodas debesis, kurį tikrai pastebi kolegos darbe ir šeimynykščiai namuose. Jei jūs samdomas darbuotojas, tai gali sugriauti jūsų karjerą. O jei turite savo įmonę, tai gali sugriauti jūsų verslą.

5. Sunkiau priimti teisingus sprendimus

Mokslininkai įrodė, kad kai trūksta miego, sunkiau priimti sprendimus. O jei užimate vadovaujančias pareigas, negalite sau leisti priimti neteisingų sprendimų. Išbraukti kai kuriuos darbus iš sąrašo, perduoti juos kitiems ar kai ką padaryti pavėluotai verta, jei tai reiškia, kad sutaupytą energiją, dėmesį ir protą skirsite svarbiems sprendimams, kurių reikalauja darbas.

6. Rodote blogą pavyzdį

Jūsų darbotvarkę ir toną, kurį sau nustatote, tikėtina, atspindės ir protingiausi bei daugiausiai ambicijų turintys jūsų darbuotojai. Kokiais lyderiais ir vadovais norite juos matyti? Ar norite, kad jie turėtų geriausių idėjų ir priimtų teisingiausius sprendimus? Tada nekurkite aplinkos, kurioje visi tarpusavyje varžosi, kiek ilgai gali dirbti nenualpdami.

7. Visada bus dar daugiau darbo

Jei turite savo verslą, visada bus naujų projektų, kurių reikia imtis, naujų klientų, su kuriais reikia užmegzti ryšį ar naujų technologijų, kurias reikia išbandyti. Darbų srautas niekada nesibaigs. O jei esate samdomas darbuotojas, kuo daugiau padarysite, tuo daugiau jums užkraus. Tai gali būti neblogai, tačiau tik tuo atveju, jei turėsite laiko ir energijos visas užduotis atlikti puikiai.

8. Tai kenkia santykiams

Vieną dieną mano vyras liepė man sėstis ir pareikalavo, kad kasdien skirčiau laiko bendravimui su juo. Gyvenime man pasisekė ne tik dėl stiprios santuokos, bet ir dėl neįtikėtinai tiesmuko sutuoktinio. Jūsų artimas žmogus galbūt taip pat jaučiasi išstumtas į užribį, kaip ir maniškis, bet ne visi moka ir gali tai išsakyti. Nelaukite, kol bus per vėlu.

9. Tai kenkia sveikatai

Ar Mita Diran žinojo, kad rizikuoja gyvybe persidirbdama? Iš jos įrašų „Twitter“ svetainėje akivaizdu, jog nežinojo. Jei būtų žinojusi, tikriausiai būtų gyvenusi kitaip. Neabejojame, jog jums pakanka proto nedirbti 30 valandų iš eilės, tačiau ar spėjate pavalgyti sveiko maisto ir reguliariai sportuoti, jau nekalbant apie pakankamą miego kiekį? Jei ne, labai didelė tikimybė, kad jūsų gyvenimas sutrumpės dėl persidirbimo. Ar tikrai verta?

10. Dauguma darbų ne tokie svarbūs, kaip jūs manote

Prieš kelerius metus slaugos namų darbuotoja Bronnie Ware paskelbė sąrašą 5 dalykų, dėl kurių dažniausiai gailisi mirštantys pacientai. Visi pacientai, kurie padarė karjerą, gailėjosi ilgų valandų, kurias praleido darbe. Be to, dauguma jos pacientų prisipažino, jog gailisi, kad neįgyvendino savo svajonių.

Sudėję šiuos du dalykus, gauname patarimą: jei kažkokia veikla veda į viso gyvenimo svajonės išsipildymą, verta jai skirti ilgas valandas. Jei ne, tada neverta. Tad paklauskite savęs: ar po 10 metų man tai bus svarbu? Jei atsakymas neigiamas, tada greičiausiai atėjo laikas mesti darbą ir pailsėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)