Be to, ne visos knygos spausdinamos vien tik pardavimui. Kai kurios skaitomos po šimtus kartų, nes knyga guli bibliotekos lentynoje. Ir nors knygos bibliotekose registruojamos, taigi lyg ir būtų aišku, kiek žmonių jas perskaitė, tokios statistikos aptikti nepavyko.

Šiais laikais knygas žmonės skaito ir virtualiose bibliotekose bei parsisiunčia skaityti į savo kompiuterius ar planšetes. Labai tikslios statistikos čia nėra ir nebus. Tačiau pasinaudojant atliktais tyrimais, aptarsime kelis populiariausių knygų variantus bei išsiaiškinsime, kokie žanrai pasaulyje yra populiariausi ir skaitomiausi.

Pagal Gineso rekordų knygą, Biblija yra visų laikų labiausiai parduodama knyga –parduota ir išplatinta daugiau kaip 5 milijardų kopijų. Į daugiausiai parduotų knygų sąrašą patenka ir maža raudona knygelė – pirmininko Mao citatos. Vienur teigiama, kad yra virš 6,5 milijardų spausdintų kopijų, kitur – virš milijardo. Koranas taip pat yra viena daugiausiai spausdinamų knygų pasaulyje. Manoma, kad egzistuoja milijardai kopijų, tačiau tikslios statistikos neįmanoma pateikti. Visos religinės, ideologinės, filosofinės ar politinės knygos yra pašalintos iš perkamiausių knygų sąrašo Wikipedijoje. Šiame sąraše pateikiamos knygos, perkopusios 100 milijonų egzempliorių tiražą:

1. „Don Kichotas“. Miguel de Cervantes romanas. Pirmą kartą publikuotas 1612 m., parduota apie 500 mln. kopijų.

2. „Pasakojimas apie du miestus“. Ch. Dickenso istorinis romanas. Pirmą kartą publikuotas 1859 m., parduota apie 200 mln. egzempliorių.

3. Paulo Coelho romanas „Alchemikas“. Pirmą kartą publikuota 1988 m., 150 mln. egzempliorių.

4. „Mažasis princas“. A. de Saint-Exupéry novelė. Išleista 1943 m., 140 mln. egzempliorių.

5. „Haris Poteris ir išminties akmuo“. J. K. Rowling fantastinis romanas, išleistas 1997 m., 107 mln. egzempliorių.

6. J. R. R. Tolkien nuotykių, maginės fantastikos knyga „Žiedų valdovas“, išleista 1937 m., 100 mln. egzempliorių.

7. „Ir tada nebeliko nė vieno“. Agatha Christie detektyvas, išleistas 1939 m., 100 mln. egzempliorių.

8. „Sapnas raudoname kambaryje“. Cao Xueqin’o novelė. 1754-1791 m., 100 mln. egzempliorių.

9. „Alisa stebuklų šalyje“. L. Carroll apysaka – pasaka. 1865 m., 100 mln. egzempliorių.

Amerikiečių rašytojas, novelistas ir leidėjas James Chapmanas atliko tyrimą ir sudarė labiausiai pasaulyje skaitomų knygų dešimtuką, atsižvelgdamas į tiražą ir pardavimus per paskutiniuosius 50 metų. Jis nustatė, kad Biblija toli gražu yra pralenkusi visas knygas, jos pardavimai per paskutiniuosius 50 metų perkopė 3,9 milijardų kopijų. O „maža raudona knygelė“ Mao citatos – antroje vietoje su 820 milijonų kopijų ir „Haris Poteris“ – trečioje vietoje su 400 milijonų kopijų.

Dešimtukas atrodo taip:

1. Šventasis Raštas arba Biblija. Per 50 m. parduota 3,9 milijardų knygos kopijų. Biblija, kaip žinome, yra įvairių autorių raštų rinkinys, religinės dogmatikos ir pamaldų pagrindas.

2. Pirmininko Mao Dzedungo citatos. Pirmininko kalbų citatos – 820 milijonų kopijų. 1966 m. išleista knyga „Pirmininko Mao Dze dungo citatos“ – tai eilėraščių, straipsnių, aforizmų rinkinys, išverstas į daugumą pasaulio kalbų ir išleistas iš viso beveik 900 milijonų egzempliorių tiražu. Kinų mokslininkai nustatė, kad iš 470 knygoje paskelbtų tekstų, daugiau nei 250 parašyta kitų autorių. Leidinys „Human Events“, padedamas penkiolikos garsiausių mokslininkų ir politikų, nustatė dešimt pačių kenksmingiausių XIX ir XX a. knygų, tarp kurių papuolė ir pirmininko Mao citatos.

3. „Haris Poteris“. 400 milijonų kopijų. J. K. Rowling septynių fantastinių romanų serija. Paauglio burtininko Hario Poterio ir jo geriausių draugų iš Hogvartso kerėjimo ir burtų mokyklos Ronio Vizlio bei Hermionos Įkyrėlės nuotykiai.

4. „Žiedų valdovas“. 103 milijonai kopijų. J. R. R. Tolkieno kūrinys, epinė fantazijos istorija. Išleistas trimis tomais 1954–1955 m. „Žiedų valdovas“ – knygos „Hobitas“ tęsinys. „Žiedų valdovas“ yra vientisas kūrinys. Pasakojimas natūraliai dalijamas į šešias knygas, leidėjai komerciniais sumetimais patarė autoriui sugrupuoti knygas po dvi ir išleisti „Žiedų valdovą“ trimis tomais.

5. „Alchemikas“. 65 milijonai kopijų. 1988 m. Paulo Coelho knyga įrašyta į Gineso rekordų knygą kaip į daugiausia kalbų (71) išversta knyga autoriui tebesant gyvam.

6. Da Vinčio kodas. 57 milijonai kopijų. JAV rašytojo Dano Browno detektyvinis romanas. Knygoje pateikiami neatitinkantys istorijos ir realybės Jėzaus gyvenimo įvykiai. Knyga papiktino Romos katalikų bažnyčią, dėl to susidomėjimas ja tik padidėjo.

7. „Saulėlydis“ („The Twilight Saga“). 43 milijonai kopijų. Stephenie Meyer romanas paaugliams. Bela Svan įsimyli vampyrą, meilė – abipusė. Kitos šios serijos knygos: „Jaunatis“ („New Moon“), „Užtemimas“ („Eclipse“), „Brėkštanti aušra“ („Breaking Dawn“) ir nebaigta rašyti „Vidurnakčio saulė“ („Midnight Sun“).

8. „Vėjo nublokšti“. 33 milijonai kopijų. Romantinė drama, vienintelis Margaret Mitchell romanas. Knyga išleista 1936 m. ir tapo bestseleriu. Skarletės O’Hara meilė, gyvenimas ir JAV pilietinis karas bei dar dešimtmetis po karo.

9. „Mąstyk ir turtėk“ („Think And Grow Ritch“). 30 milijonų kopijų. Trumpai tariant – savęs ir savo gyvenimo tobulinimo knyga, išmintį semianti iš garsių istorinių asmenybių. Knygoje aprašyta 13 žingsnių yra trumpiausia patikima asmeninių pasiekimų filosofija parašyta žmonėms, kurie ieško pagrindinio gyvenimo tikslo. Ši filosofija yra pagrįsta šimtų sėkmingiausių JAV žmonių patirtimi.

10 „Anos Frank dienoraštis“. 27 milijonai kopijų. Paauglės dienoraštis – holokausto liudininkas. Slapstydamasi nuo nacių Amsterdame su šeima ir draugais, Ana rašė dienoraštį nuo 1942 m. birželio 12 d. iki 1944 m. rugpjūčio 1 d. Ji mirė Belzeno koncentracijos stovykloje 1945 m., nesulaukusi šešioliktojo gimtadienio. Anos tėvas išgyveno ir paskelbė jos dienoraštį. Dienoraštis yra išverstas į 55 kalbas.

Viename iš portalo LoveReading.com sudarytų knygų reitingų buvo kreipiamas dėmesys į kelis aspektus: į kiek kalbų knyga yra išversta, koks knygos tiražas bei kiek knygų egzempliorių buvo parduota pasaulyje. Taigi, populiariausių knygų dešimtukas pagal šiuos kriterijus atrodo taip:

1. Koranas. 93 mlrd. kopijų.
2. Biblija. 2,5 mlrd. kopijų.
3. Pirmininko Mao Dzedungo citatos. 800 mln. kopijų.
4. Don Kichotas. 500 mln. kopijų
5. Hario Poterio knygų serija.
6. Pasakojimas apie du miestus. 200 mln.
7. Žiedų valdovas. 150 mln.
8. Mažasis princas. 140 mln.
9. Alisa stebuklų šalyje. 100 mln.
10. Sapnas raudoname kambaryje. 100 mln.

Klasikinės literatūros geriausių XX-ojo amžiaus knygų sąrašas, paskelbtas Toptenbooks.net internetiniame puslapyje:

1. F. Scott Fitzgerald, Didysis Getsbis
2. V. Nabokov, Lolita
3. M. Proust, Prarasto laiko beieškant
4. J. Joyce, Ulisas
5. G. G. Marquez, 100 metų vienatvės
6. J. Joyce, Dubliniečiai
7. F. O’Connor, Apsakymų rinkinys
8. W. H. Faulkner, Triukšmas ir įniršis
9. V. Woolf, Į švyturį
10. W. H. Faulkner, Absalomai, Absalomai

Na, o geriausių XIX-ojo amžiaus literatūros kūrinių pasaulio dešimtuke puikuojasi ir Rusijos rašytojų kūriniai:

1. L. Tolstojus, Ana Karenina
2. G. Flaubert, Madam Bovari
3. L. Tolstojus, Karas ir taika
4. M. Twain, Haklberio Fino nuotykiai
5. A. Čechovas, Novelės
6. H. Melville, Mobis Dikas
7. Ch. Dickens, Didieji lūkesčiai
8. F. Dostojevskis, Nusikaltimas ir bausmė
9. F. Dostojevskis, Broliai Karamazovai
10. J. Austen, Ema

Kaip rašytojų kūriniai tampa bestseleriais ir sukrauna autoriams turtus? Atlikęs tyrimą, internetinis puslapis Writtenwordmedia.com išsiaiškino, kad finansiškai sėkmingi autoriai rašo populiariausių žanrų kūrinius – tokių žanrų, kuriuos labiausiai mėgstame mes – skaitytojai. Vienareikšmiškai lyderiauja romantiniai, meilės romanai, po jų – paranormali (nemokslinė) romantinė literatūra (pvz.: The Twilight Saga). Kartu sudėjus romantinius romanus ir nemokslinę romantinę literatūrą, nes ji yra romantinis subžanras, gaunasi štai tokia lentelė:

Galime drąsiai teigti, kad žmonės visame pasaulyje labiausiai mėgsta romantiką, kokia ji bebūtų.

Jei naujiesiems metams planuojate ar sudarinėjate naujametinių pažadų sąrašą ar planą, galite į jį įtraukti ir keletą (o gal net visas?) populiariausių pasaulyje knygų.

Na, tik pirmininko Mao citatų vis tik nerekomenduočiau skaityti – juk ta „maža raudona knygelė“ per du amžius išsilaikė kenksmingiausių knygų sąraše.