Kodėl taip yra? Ką galima išskaityti iš šalį valdančių politikų veidų, kokias mums nežinomas jų savybes atkleidžia tam tikri veido bruožai?

A. Kažerskas DELFI atskleidė mažai kam žinomos srities – veidotyros – paslaptis ir galimybes.

Pirmiausia gal galėtumėte trumpai papasakoti apie save. Kaip susidomėjote veidotyra? Kur mokėtės?

– Esu, Armandas Kažerskas, gimiau ir užaugau Jurbarke, aktyviai sportavau, domėjausi žmogaus galimybių atskleidimo, praplėtimo tema, baigiau teisės magistrantūros studijas, keletą metų dirbau teisme, kol supratau, jog ne ten mano širdis. Tuo metu reikėjo priimti radikalius sprendimus ir tylią žmonių analizės aistrą paversti pagrindiniu darbu. Šiuo metu, dirbu su žmonėmis, kurie nori išgryninti savo pašaukimą ir tai paversti pagrindiniu darbu ir pajamų šaltiniu.

Veidotyra pakliuvo į rankas, kai ieškojau objektyvios žmogaus vertinimo sistemos. Norėjau atsakyti į klausimus: kur geriausiai tikčiau, kokį darbą turėčiau dirbti, kokioje aplinkoje turėčiau realizuotis, kokio sukirpimo žmogus iš tikrųjų esu, o ne kaip apie save galvoju ar kaip mane vertina keliolika supančių žmonių.

Atradau veidotyros techniką, kuri nustebino savo tikslumu ir pritaikomumu. Šio mokslo mokiausi ir meistro sertifikatus įgijau Kinijoje. Ten žmogaus analizė pagal jo išvaizdą turi gilias tradicijas ir plačiai naudojama.

Kiek laiko mokėtės Kinijoje? Kaip vyko mokymosi procesas? Tyrinėjote vieni kitų veidus ar nuotraukas?

– Mokomasi tol, kol išlaikomi egzaminai. Vieniems reikia metų, kitiems – mėnesio ar dar mažiau, priklausomai nuo to, kaip greitai būdavo išlaikomi testai. Dar kitiems nusibosdavo mokytis ir pasitraukdavo. Man pakako 2 savaičių, nes žmogaus analizė buvo tyli aistra nuo mažumės, o kai sritis be galo artima ir malonu joje dirbti, mokėmės labai greitai.

Mokymosi procesas susidėjo iš įvairių temų: nuo Chi, Yin Yang, 5 elementų sistemos, daoizmo, budizmo filosofijų iki žmogaus sveikatos analizės, balso, laikysenos analizės, veido bruožų vertinimo laiko perspektyvoje. Po kiekvienos temos vykdavo įgūdžių patikrinimas iš teorinių ir praktinių užduočių. Reikėjo analizuoti gyvai ir iš nuotraukų.

Minėjote, kad dirbote teisminėje institucijoje ir ten nagrinėjote daugybę veidų. Ar dirbote ir su nusikaltėliais? Kas būdinga tokiems žmonėms? Galbūt kažkokie veido bruožai atskleidžia polinkį nusikalsti?

– Taip, ten teko prisižiūrėti įvairiausių veidų ir asmenybių.

Žmonės linkę į nusikaltimus, dažnai turi ryškiai asimetrišką veidą, nuožmias arba stiklines akis, labai žemas kaktas, neretai kampuotus žandikaulius, kaulėtus veidus.

Taip pat minėjote, kad daugelis sutiktų žmonių dirbo ne jiems skirtą darbą. Kaip tai pamatėte jų veiduose?

– Žmogus, kuris neturi meilės darbui aiškiai matomas. Pažiūrėjus žmogui į akis matosi, kaip jis jaučiasi iš esmės. Didžioji dalis žmonių toje teisminėje institucijoje buvo nelaimingi, tiesiog dirbo iš baimės, jog pragyventų.

Pavyzdžiui žmogus su ilgu kaklu nėra tinkamas visai dienai sėdėti kabinete. Jiems reikia judesio ir naujovių. Žmogus, kuris yra savarankiškas ir kūrybingas, taip pat sunkiai laikosi griežtuose sistemos rėmuose. Tai atskleidžia atlėpusios ausys ir įdubusi į vidų kakta.

Be to, didelių akių savininkai sunkiai pritampa nesąžiningoje biurokratijoje, kur stinga paprasčiausio žmogiškumo.
Armandas Kažerskas

Kaip iš veido bruožų galima nustatyti žmogaus charakterį, būdo savybes? Juk metams bėgant veidas keičiasi, ar kartu keičiasi ir asmenybės bruožai?

– Pagal veido bruožus galima pasakyti žmogaus pliusus, minusus, talentus, sveikatos būklę, elgesio tendencijas ir iššūkius ateityje. Veidas atspindi kokie esame viduje. Pasikeitus vidui, keičiasi ir išorė. Minkštieji audiniai gali greit kisti, kaulinei struktūrai prireikia dešimtmečių.

Kai kurios veido formos duotos nuo mažens, o kai kurios – susiformuoja laikui bėgant. Ar esate matę medyje įaugusį kokį nors daiktą, pvz. vielą? Panašiai yra ir su žmonėmis, kurių sielose esantys randai matosi veide.

Gyvenime užgautas arba labai drovus žmogus bus plonalūpis, kadangi jis mažai kalbus, šios kūno dalies nelinkęs naudoti. Yra geras tam posakis: kas nenaudojama, tas nyksta. Laikui bėgant dažnai žmonėms kinta veidų formos pagal jų gyvenimo būdą – tai irgi daug gali pasakyti apie asmenybės galimybes ir trūkumus. Esu linkęs tokiems žmonėms padėti, matydamas jų veiduose įrašytas gyvenimiškas pamokas.

Kaip Jūs padedate tokiems žmonėms?

– Jeigu žmogus labai blaškosi per gyvenimą, jo veidas ankščiau laiko perdėtai raukšlėtas, pigmentuotas, apgamuotas, išryškėjusia asimetrija. Šiems žmonėms padedu išsigryninti save, rasti stabilią vidinę ašį, padedu pereiti baimes, kurios neleidžia pilnavertiškai gyventi. Pastačius žmogų ant kojų, sustiprinus vidinę ugnį, netrukus ir veidas „pagražėja“, nes mūsų išvaizda – vidaus atspindys.

Į ką pirmiausia atkreipiate dėmesį pažiūrėjęs į žmogaus veidą? Galbūt kažkuri veido dalis labiausiai atspindi charakterį?

– Pirmiausia atkreipiu dėmesį į akis. Tai pirmasis rodiklis, ar žmogus „gyvas“. Taip, Jūs išgirdote teisingai. Veidotyroje yra terminas „gyvos“ arba „negyvos“ akys. Manau, kad gerai apsidairiusi aplink, jūs taip pat išvysite mažiau spindinčias arba labiau atsivėrusias akis.

„Gyvos“ ir kokybiškos akys nėra dažnas reiškinys Lietuvoje, kadangi jos atspindi žmogaus vidinę ugnį, dvasinę būseną. Deja, pagal jų išraišką kone kas antram lietuviui būtų galima konstatuoti nemenkas dvasines problemas bei depresijos užuomazgas. Labai dažnos užsivėrusios akys, kurios laikui bėgant susiaurėja nuo prisimerkimo, kai žmogus tampa įtarus, įsibaiminęs, tarsi, bandydamas slėptis nuo aplinkos.

Sakote, kad gyvos ir „kokybiškos“ akys nėra dažnas reiškinys Lietuvoje. Kodėl?

– Dėl prioritetų ir svajonių neturėjimo. Nenuoširdumo sau ir kitiems. Žmogus beveik visą dieną praleidžia darbe, o jeigu ten jis jaučiasi kaip katorgoje? Vien, dėl netinkamai pasirinkto darbo, žmogus netenka laimės iš esmės. Tokių žmonių yra apie 80 proc., o ką jau kalbėti apie nesklandžius santykius šeimoje. Yra daug priežasčių, jog žmogus nešioja nusivylimą ar net skausmą viduje. Tačiau to priežastys dažniausiai yra netinkamai pasirinktas darbas, profesija, verslas ir prasti santykiai šeimoje.

Gal galėtumėte aptarti kiekvieną veido dalį: kaktą, nosį, akis, burną?

– Veidotyra yra daug platesnis mokslas, nei dauguma žmonių apie tai linkę pamanyti. Kiekvienam veido kvadratėliui yra skirta daugybė atskiros literatūros, pradedant nuo raukšlių susiformavimo veide iki kaklo ar sprando apgamų. Visa ši, pavadinkime „užkoduota“ informacija, daug gali pasakyti apie žmogų, kuri ateina konsultuotis. Kiekvienu konkrečiu atveju sąsajos tarp veido dalių neša skirtingą žinutę veidotyros specialistui, tad nesinorėtų gan paviršutiniškai ir abstrakčiai apibūdinti bruožų reikšmes. Analizės tikslumas formuojasi jungiant bent 3-5 veido bruožus, o tam neužtenka vien žinoti ką reiškia kakta, nosis, akys.

Gal galėtumėte panagrinėti kelių visuomenėje žinomų žmonių veido bruožus? Tarkime politiko ir verslininko Ramūno Karbauskio, prezidentės Dalios Grybauskaitės, išrinkto JAV prezidento Donaldo Trumpo?

– Pirmiausia, galėčiau panagrinėti JAV prezidentą Donaldą Trumpą. Tačiau nenorėčiau vardinti šios asmenybės veido bruožų – juos kiekvienas mes ir taip matome. Pagal bruožus pateiksiu iš karto charakteristinę analizę, kurią teikiu ir konsultacijų metu.

Trumpai tariant, D. Trumpas – karžygys, siekiantis tikslo bet kokia kaina. Jis turi neribotų ambicijų ir gyvą siekį būti „Nr. 1“. Tai revuliocionierius, kuris dažniausiai sieks savo tikslų bet kokia kaina. Vadovaujasi principu – tikslas pateisina priemones.

D. Trumpas mato galimybes, kurių kiti žmonės nemato. Jis yra sprendimų priėmėjas, tarpininkas, turintis precizišką, materijai atsidavusią pasaulėžiūrą. Viskas iki detalių išglotninta, apžiūrėta. Prie to prisideda naujo prezidento gebėjimas puikiai matyti kitų klaidas ir spragas, siekti kokybės.

Tačiau net ir būdamas diktatoriško būdo D. Trumpas prižiūri ir rūpinasi tais, kurie jam lojalūs. Tokio sukirpimo žmonės atlaiko krūvį, kur kiti pasikabina ir sustoja. Jo laukiantis iššūkis – derėtis ir taikstytis, ieškant kompromisų. Šis žmogus mėgsta eiti nepramintais takais, yra inovatyvus ir įžvalgus. Šis žmogus nėra laimingas viduje, tiesiog gyvas iššūkiais.
Dalia Grybauskaitė

Prezidentė Dalia Grybauskaitė – tai globėjiškas, stabilus, praktiškas vadovas, kuris turi didelę širdį ir jai svarbu būti reikalinga. Nepakenčia chaoso ir disharmonijos. Šis žmogus turi optimistinį požiūrį į gyvenimą. Tokio tipo asmenybės beveik neįmanoma palaužti morališkai ar skubinti priimti sprendimų. Užsispyrusi ir turinti daug ambicijų. Puikiai tinka saugoti ir puoselėti esamą santvarką.

Puikią empatiją turintis žmogus, kuris iš toli užuodžia neužtikrintus, prieštaringus žmones. D. Grybauskaitė – savotiška Lietuvos globėja, tikrąja to žodžio prasme, kuri nepaisydama savo interesų tarnauja žmonėms, gal net per daug, kas sukelia sveikatos problemas ir neitin gerą vidinę savijautą.
Ramūnas Karbauskis

Politikas Ramūnas Karbauskis – tvirtos pozijos žmogus, širdingas, tačiau tai mato ne kiekvienas. Ypatingai globoja jam besąlygiškai lojalius žmones. Mėgsta bendrauti, mokyti, pamoralizuoti. Labai maloniai ir žaismingai bendraujantis žmogus. Turintis daug ambicijų. Mąstantis ypatingai giliai ir nuolatos, puikūs analitiko, stratego bruožai, tačiau sunku nuraminti mintis. Darboholiškas. Anksčiau ar vėliau pasiekia savo. Geriau su šiuo žmogumi nekonfrontuoti, nelipti ant galvos. Tiesiog derėtis, diskutuoti. Tai labai stiprus žmogus, turintis nepalaužiamą poziciją ir žaismingą bei malonią išorę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (202)