Knygą jis išleido vasario pradžioje, būdamas 6 m. ir kelių mėnesių, o septyneri jam sueis lapkričio 16 d.

Pasakoja apie nuostabią vaikystę

Vos atėjęs į „Kas vyksta Kaune“ redakciją, Austis ištiesia per porą mėnesių parašytą knygą – „Nuostabi vaikystė“ ir pradeda žvaliai pasakoti: „Tai knyga apie mano gyvenimą, rašiau apie brangiausią dalyką gyvenime – savo šeimą: tarkim apie kelionę į Prancūzijos kalnus, apie linksmus močiutės pusryčius – ji kaskart kapoja kalną blynų; apie koncertus, kuriuose dainuoju; pasakoju ir apie savo darželio grupę „Rudens obuoliukai“. O knygą sugalvojau rašyti gavęs krikštatėvio atsiųstą popierinį kalėdinį laišką iš Prancūzijos, pasiėmiau baltą lapą ir pradėjau atrašinėti, tiesa, vis pasitikslindamas pas mamą raides. Man patiko. Tuomet sakau mamai: „Mama, aš rašysiu knygą!“. Ji davė sąsiuvinį ir pradėjau kurti“, – knygos atsiradimo istoriją dėstė A. Juozaitis.

Knyga daugiausiai iliustruota jo paties piešiniais, kuriuos kaupė nuo 2 metų, kai pradėjo lankyti dailės užsiėmimus; taip pat galima išvysti rankraščio nuotrauką, padėkos raštus. Knyga dedikuota promočiutei Nijolei (87 m.), šįmet minėjusiai deimantines vestuves ir besidžiaugiančiai gyvenimu: ji nuolat keliauja, koncertuoja su ansambliu „Vakarė“, domisi išmaniosiomis technologijomis, naudojasi planšete.

Vardą pasirašo nuo 3 metų

Jo mama Irmina Juozaitienė pasakojo, kad vaikas vardą rašyti išmoko ir tautinių šokių kolektyvą „Tauškutis“ pradėjo lankyti būdamas 3 m., dainavimą ir dailę – nuo 4 m., skaityti – 5 metų, anglų kalbos – nuo 5,5 m., o rašyti pradėjo nuo 6 m; nuo 6,5 m. pradėjo lankyti gitaros pamokas ir žaisti krepšinį. „Vakarais pats prašydavo, kad pasakyčiau raides. Buvau apšalusi, kad jis pradėjo rašyti, pats sugalvojo ir apie ką. Yra žingeidus, noriai mokosi naujų dalykų. Pagalvojau, kad jei neišleisiu vaiko knygos, gal paskui gailėsiuosi. Kiek girdėjau, ko gero nėra Lietuvoje žmogaus, kuris būtų parašęs knygą būdamas tokio amžiaus“, – sakė I. Juozaitienė.
Austis Juozaitis ir jo mama Irmina Juozaitienė

Kalbinti Lietuvos rašytojų sąjungos atstovai iš jaunesnių rašytojų prisiminė kelis atvejus, tarkim 8-metę Indrę Musteikytę ar 12-metį Vainių Baką, tačiau apie dar jaunesnius rašytojus duomenų neaptikta.

Rugsėjį mokytis vaikas pradės Jonučių progimnazijoje, mama kiek nerimauja, kaip ten seksis: „Žinau, kad mokykloje prasideda reikalavimai, rėmai. Norisi, kad gabumai nebūtų nuslopinti, sieksime, kad mokytųsi ne dėl rezultato, o kad tobulėtų, būtų įdomu ir norėtųsi išmokti vis daugiau“, – pasakojo I. Juozaitienė.

Paprasta šeima, auginanti nepaprastus vaikus

Austis užaugo dar su dviem broliais, mama dirba tarptautinėje kompanijoje grožio srityje, tėtis – siuntų pristatymo įmonėje.

Austis jauniausias iš vaikų, visos atžalos žaidžia krepšinį, o vyriausiasis Elvis gali pasigirti rezultatais – priklauso Lietuvos krepšinio jaunių (iki 18 m.) rinktinei, neseniai grįžo iš Slovakijos, kur Europos jaunių čempionate su komanda iškovojo bronzos medalį.

Jei nereikia eiti į užsiėmimą – diena veltui

Austis pasakojo kokius užsiėmimus jam teko ar tenka lankyti: dziudo, grojimo gitara pamokos, krepšinis, šokiai, dailė, dainavimas, anglų kalba ir, žinoma, darželis, kurį neseniai baigė.
Austis Juozaitis ir jo mama Irmina Juozaitienė

„Sūnus aktyvus,tik pasiūlau, kur galėtų nueiti, tempti tikrai nereikia. Kai pasiimu iš darželio, kaskart klausia: „Į kokį užsiėmimą šiandien eisime?“ Jei pasakai, kad šiandien laisva diena – nusimena: „Aa, namo…“. Vidurinis Justas pasyvesnis, dičkis nesupranta, kaip taip galima vienu metu visko lankyti, nes jis susikoncentravęs į krepšinį, o Ausčiui visur reikia veiklos. Štai ir kai atostogauja, tai ryte paskaito knygą, o paskui zirzia: „Ką veikti??“, – šypsosi mama.

Perskaitė 14 knygų

Paklaustas, ar mėgsta skaityti, A. Juozaitis atvirauja – šįmet perskaitė 14 knygų, o dabar skaito 15-tą (maldaknygę) ir 16-tą (nuotykių).

Mama pasakoja, kad Austis pasiima iš bibliotekos knygas apie planetas ir dinozaurus, o ir žiūrint TV laidą „Klausimėlis“ jau žino atsakymus. „Buvo laida apie dinozaurus ir Austis žinojo atsakymą į laidos klausimą. Likom su tėčiu išpūtę akis“, – pasakojo I. Juozaitienė.

Vaikas mėgsta lavinti skaičiavimo įgūdžius: mama telefone parašo skaičius su sudėties ir atimties ženklais bei laukia atsakymo iš Ausčio.

Mama svarsto, kad gal vaikas linkęs mokytis, nes pati ji besilaukdama iki paskutinės dienos dirbo, dalyvavo mokymuose, seminaruose.
Austis Juozaitis

Kuo bus, kai užaugs?

Pasiteiraujame apie tolimus ateities metus, kuo jaunasis rašytojas bus, kai užaugs? Mama svarsto, kad galėtų būti ir vadovu: „Kai jis važiavo į kalėdinį darželio spektaklį, auklėtoja liepė pasipuošti. Tai jis sako: „Mama, man reikės švarko, marškinių, kaklaraiščio.“ – Po to paklausiau, ar vaikai irgi taip pat buvo apsirengę, sakė ne, o jį vaikai pagyrė, kad atrodo kaip prezidentas. Su tėčiu klausiame Ausčio: „Gal ir būsi prezidentas?“ O vaikas klausia, ką prezidentas valgo, o ant ko sėdi, domisi. Žinoma, tai linksmos istorijos, tačiau labiausiai su vyru siekiame, kad Austis užaugtų laimingas žmogus. Kol auga, siekiame laiku pastebėti gabumus ir pasiūlyti juos lavinti, norisi nieko nepraleisti ir atskleisti visus vaiko talentus, o kelią rinksis jis pats“, – kalbėjo I. Juozaitienė.

Apie norimą profesiją paklausus Ausčio, jis atsako, kad šiuo metu nori būti picų kepėju, kuris keptų skaniausias picas, taip pat jo planuose ir dar kelios parašytinos knygos.

Kviečia į knygos pristatymą

Nors knyga atspausdinta vasario pradžioje, oficialus knygos pristatymas vyks Mokslo metų pradžioje: rugsėjo 5 d. 12 val. Garliavos bibliotekoje.

Knyga tėvų pagalba išleista 200 vnt. tiražu. Tiesa, knygos leidimui pats Austis irgi taupė pinigus, visi jie panaudoti knygos leidybai. Mama ragina prisidėti rėmėjus, kurie norėtų ir galėtų paremti talentingą vaiką, toliau kuriant.