1. Michelle Gable „Butas Paryžiuje“

496 puslapiai gryniausio malonumo su amerikiečių rašytoja Michelle Gable. Romaną Michelle pastūmėjo parašyti tikra istorija – Paryžiuje prieš kelerius metus aptiktas butas, kurio durys buvo užvertos prieš 70 metų. Prabangus, rafinuotas, bohemiškas – tarsi Miegančiosios Gražuolės pilis. Bute aptiktas ir vieno garsiausių Belle Époque tapytojų Giovanni Boldini paveikslas, kuriame pavaizduota moteris rausva suknele. Iš laiškų paaiškėjo, kad tai buto savininkės senelė Marta de Florian – demimondo dama, salonų liūtė, Boldini mūza ir meilužė.

Michelle Gable fantazija tik ir laukė progos – ji sukūrė romaną apie dvi moteris ir amžinas laimės paieškas – Sotheby‘s senovinių baldų ekspertę Eiprilę, vykstančią į šių laikų Paryžių, ir Martą de Florian. Svarbus knygos „veikėjas“ ir butas – Paryžiaus praeities, XX a. pradžios žavesio ir aistrų atspindys.

2. Amy Tan „Malonumų rūmai“

Net 671 puslapis! Tačiau puikioje kinų emigrantų dukters, amerikiečių rašytojos Amy Tan knygoje „Malonumų rūmai“ ne puslapiai svarbu. Su šia autore mes susitinkame pirmąkart, nors viso pasaulio skaitytojai mėgaujasi jos kūryba jau seniai: visos septynios jos knygos tapo pasauliniais bestseleriais.

Amy Tan – išmani istorijų pasakotoja, moters sielos gelmių žinovė, viena geriausių šiuolaikinių JAV rašytojų.

Atsivertę „Malonumų rūmus”, atsidursite XX a. pradžios Šanchajuje. Romano veikėja amerikietė Violeta Mintern – privilegijuota, drąsi ir savavališka, juk jos motina Lulu – prestižiškiausių kurtizanių namų Šanchajuje savininkė. Tačiau ateina neramūs laikai, puoselėjančias viltį susitikti su kadaise prarastu sūnumi, Lulu su Violeta nutaria grįžti į San Fransiską. Tačiau keturiolikmetė duktė tampa klastos auka ir kad liktų gyva, privalo išmokti meilės meno subtilybių ir priimti jai skirtą kurtizanės likimą.

Amy Tan skaitytoją vedžioja po Šanchajų, elitinių kurtizanių pasaulį, atokų ūkuose skendintį Kinijos kalnų kaimelį ir XIX a. San Francisko aukštuomenės salonus. Didžiulėje knygoje – daugiau nei keturiasdešimt metų apimanti ir per du žemynus nusidriekusi aistros, kraujo ryšio ir tapatybės paieškų istorija, trijų kartų moterų istorija...

3. Katherine Webb „Palikimas“

Trečias romanas iš „rudens dietos“ – britės, kurią nuo vaikystės žavi apleisti dvarai ir pilys, knyga „Palikimas“. Romane “Palikimas” ji pasakoja intriguojančią, šeimos paslapčių kupiną istoriją: po senelės mirties dvarą paveldi seserys Erika ir Beta. Energinga ir veikli Erika įsitikinusi, kad palikimo rūpesčiai išblaškys dėl skyrybų liūdinčią Betą. Seserys parvažiuoja tvarkyti palikimo ir pasineria į praeitį. Tačiau praėjusi vaikystė joms neatrodo šviesi – ją temdo prisiminimas apie dvylikametį pusbrolį Henrį, anuomet dingusį be žinios.

Erika ima raustis po šeimos praeitį: skaito senus senelės laiškus ir vis giliau įsisuka į šeimos paslapčių verpetą. Ji vis tvirčiau įsitikina, kad Beta apie Henrio dingimą žino kur kas daugiau, nei pasako…

461 puslapių „Palikimas” – romanas tiems, kuriuos traukia šeimos istorijos, britiška jaukumo ir paslaptingumo kupina atmosfera.

4. Rohinton Mistry „Trapi pusiausvyra“

Gimęs Indijoje, gyvenantis Kanadoje Rohintonas Mistry – trijų romanų, nominuotų Bookerio premijai, autorius. O mes kviečiame praleisti rudens vakarus su jo garsiausia knyga – „Trapia pusiausvyra”. Ji minima tarp dešimties geriausių kada nors parašytų knygų apie Indiją. Tad perskaityti pageidautina.

1975 metais Mumbajuje susitinka keturi žmonės, jų susipynę likimai nuo pat pirmųjų puslapių įtraukia į įvykių sūkurį. Dėl paskelbtos nepaprastosios padėties skirtingų kastų, charakterių ir gyvenimiškos patirties žmonės atsiduria ankštame bute. Jie priversti sugyventi ir išgyventi drauge, patirti ir šilto, ir šalto. Šiame monumentaliame 627 puslapių romane iškyla ne tik kilni ir herojiška, bet ir žiauri, nelygybės dusinama Indija. Skaitydami pajusite, kokia nepaprastai trapi gėrio ir blogio pusiausvyra.

Rohintonas Mistry pasakoja apie skirtingus kelius, kuriais eidami, jo spalvingi veikėjai tapo tuo, kas jie yra. Autoriaus talentas nukelia mus į žalius Himalajų slėnius ir triukšmingas, gyvas Mumbajaus gatves.

5. Andrew Davidson „Chimera“

Kanados rašytojo, romano „Chimera“ autoriaus, meistriškumas buvo įvertintas žaibiškai, knyga netrukus buvo išversta į daugiau kaip 30 kalbų. Šis romanas lyginamas su Umberto Eco „Rožės vardu“, vadinamas įtraukiančiu, uždegančiu, mistišku, ironišku.

Prieš septynis šimtmečius paslaptingomis aplinkybėmis žūva jaunas samdinys, pagrobęs iš atkampaus vienuolyno dailią vienuolę...
Gal tai viduramžių legenda? Anaiptol. Tai realus nusikaltimas, kuris keistu būdu persipina su šių laikų įvykiais. Garsų aktorių, kuris filmuojasi erotiniuose filmuose, užklumpa keistas regėjimas: žmonės su viduramžių apdarais leidžia į jį degančias strėles. Iš netikėtumo ir siaubo nesuvaldęs automobilio, jis vos nežūva. Netrukus ligoninėje jį aplanko paslaptinga moteris – Mariana. Ji teigia esanti... tos pačios vienuolės reinkarnacija.

Mariana tikina – jis mirs, jeigu nesužinos, kas atsitiko tada, prieš septynis šimtmečius...

Taip prasideda viena iš paslaptingiausių pastarųjų dešimtmečių knygų, kupina iliuzijų, užuominų ir kodų. Unikali knyga, kurią skaitytojams teks iškoduoti kaip sudėtingą ir paslaptingą šifrą. 510 puslapių istorinis romanas, meilės romanas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją