Jane Park milijoną svarų laimėjo dar būdama 17 metų. Dabar jau 21 metų mergina tikina, kad pinigai jai sugadino gyvenimą, ir tiki, kad jis būtų buvęs geresnis, jeigu ji loterijos niekada nebūtų laimėjusi.

Mergina įsitikinusi – tokio jauno amžiaus jai neturėjo būti leista laimėti milijono svarų. Ji teigė, kad minimalus leistinas amžius loterijai laimėti turėtų būti 18 metų, o dabartinis 16 metų limitas yra per mažas.

Jane pasakojo, kad jai atsibodo nuolat pirkti daiktus, ir tikino, kad pinigai ilgainiui nebesuteikia vertės ar laimės. Du namus turinti mergina teigė, kad prieš laimint loteriją ji dirbo už 8 svarų per valandą atlyginimą ir gyveno su mama nedideliame bute Edinburge.

„Maniau, kad pinigai mano gyvenimą pagerins 10 kartų, tačiau jie jį 10 kartų suprastino. Kartais pagalvoju, kad verčiau neturėčiau pinigų“, – teigė Jane interviu dienraščiui „Sunday People“. „Žmonės į mane žiūri ir galvoja: „Kaip norėčiau gyventi jos gyvenimą, kaip norėčiau turėti tiek pinigų.“ Bet jie nesupranta, kiek streso patiriu. Turiu daug daiktų, bet mano gyvenimas tuščias. Koks mano gyvenimo tikslas?“

„Manau, kad 18 metų turėtų būti minimalus amžiaus limitas loterijai laimėti. Šiuo metu jis yra 16 metų, tačiau tai yra pernelyg jaunas amžius“, – įsitikinusi Jane.

Nors „Camelot“, kompanija, kuriai priklauso „EuroMillions“ loterija, paskyrė Jane finansinį patarėją naujajam turtui tvarkyti, tačiau mergina teigė, kad jai iš tiesų padėjo šeimynykščių patarimai.

„Skaičiau apie daugybę kitų loterijos laimėtojų, kurie pinigus iššvaistė beveik iš karto, ir aš visiškai suprantu, kaip tai gali nutikti. Man buvo sunku susitikime su finansiniu patarėju, kuris vartojo tokius terminus, kaip investicijų obligacijos. Aš nieko nesupratau“, – kalbėjo mergina.

Jane taip pat teigė, kad jos gyvenimas pasisuko visai kitaip, nei jos draugų, todėl ji jautėsi vieniša ir atskirta: „Baisu, kaip skiriasi mano gyvenimas nuo mano draugų. Kai jie sako, kad nervinasi dėl pinigų, jie turi omenyje, kad jų atlyginimai yra blogi. Nėra nė vieno žmogaus, kuris suprastų, ką jaučiu. Aš lyg 40 metų moteris.“

Tuo tarpu kompanijos „Camelot“ atstovas tikino, kad finansiniai patarimai kiekvienam laimėtojui yra taikomi individualiai, o jų amžius, be abejo, turi įtakos profesionalo patarimams ir pagalbai: „Po laimėjimo Jane iš „Camelot“ sulaukė profesionalios paramos. Finansinis patarėjas apsilankė pas Jane, perdavė jos laimėjimą, sutvarkė privačią bankininkystę ir padėjo jai susidoroti su viešumu, kai mergina nusprendė laimėjimu pasidalinti su publika. Taip pat suteikėme galimybę Jane pabendrauti su kitu loterijos laimėtoju, kuris pinigus laimėjo būdamas tokio pat amžiaus, kad jis galėtų pasidalinti savo patirtimi.“

„Su laimėtojais kontaktą palaikome tiek laiko, kiek jiems to reikia“, – tikino kompanija.

„Camelot“ teigimu, loterijos laimėtojų amžiaus limitas yra šalies Parlamento atsakomybė.

Nors dauguma žmonių svajoja apie loterijos laimėjimą, tačiau laikraščiuose ne kartą buvo pasirodę naujienos apie laimėtojus, kuriems sunkiai sekėsi prisitaikyti prie naujojo gyvenimo.

Pavyzdžiui, Callie Rogers 1 875 000 svarų laimėjo būdama 16 metų. Tuo metu mergina dirbo už 3,60 svaro per valandą, o laimėjusi turtus sunkiai su tuo susigyveno. Ji ėmė išlaidauti, skelbiama, kad vėliau ir bandė nusižudyti.

Nors skamba gana ironiškai, tačiau 2013 metais duodama interviu Callie teigė, kad išleidus pinigus jaučiasi kur kas laimingesnė: „Apie save kaip loterijos laimėtoją negalvoju – stengiuosi pamiršti, ką teko patirti, ir gyventi kaip normalus žmogus.“

„Buvau pernelyg jauna gauti tokius pinigus. Net jeigu sakai, kad tavo gyvenimas nepasikeis, jis pasikeičia, ir dažniausiai ne į gera.“