Lengviausiai pažeidžiami yra vaikai, paaugliai ir jaunuoliai. Lietuva pirmauja pagal savižudybių skaičių Europoje. Šis kraupus faktas atskleidžia, jog nemaža dalis šalies gyventojų turi psichologinių problemų, išgyvena emociškai sudėtingą laikotarpį ir laiku nesulaukia reikiamos pagalbos.

O kartais siekiant išsaugoti gyvybę reikia taip nedaug – nuoširdaus pokalbio, išklausymo. Deja, ne visi turi kam išsipasakoti, paprašyti pagalbos. Šiuo tikslu, prieš 25 metus Lietuvoje buvo įsteigta „Jaunimo linija“. Apie apie šios kilnios organizacijos veiklą kalbamės su paramos fondo „Jaunimo linija“ Kaune vadovu Aidu Vagoniu.

Kiek metų Lietuvoje veikia jaunimo linija?

– Šiais metais šventėme 25–ąjį gimtadienį, „Jaunimo linija“ veikia nuo 1991 metų.

Kas gali skambinti jaunimo linijos numeriu? Kokia pagalba suteikiama žmogui, kuris kreipiasi?

– Į „Jaunimo liniją“ gali skambinti bet kas, tačiau orientuojamės į jaunimą, kuriam yra 16-30 metų. Prisiskambinusiam suteikiama emocinė parama, tai yra nuoširdus ir pagarbus pokalbis. Stengiamės priimti, suprasti, išklausyti ir sukurti saugią erdvę, kad žmogus galėtų išsakyti savo jausmus ir taip padėti atlaikyti bei įveikti sunkumus.

Ar daug pagalbos prašančių ar apie savo problemas pasikalbėti norinčių žmonių Jums paskambina?

– Mums skambina žymiai daugiau, nei galime atsiliepti. Šiuo metu į dieną atsiliepiame apie 200 skambučių, tačiau bandymų prisiskambinti yra 3 kartus daugiau.

Kokio amžiaus žmonės skambina dažniausiai?

– Daugiausiai į mus kreipiasi jaunimas 16-25 metų amžiaus, tačiau lygiai taip pat daug sulaukiame ir vyresnių žmonių skambučių bei skambučių iš vaikų. Kalbame su visais ir suteikiame paramą nepriklausomai, kokio amžiaus yra besikreipiantysis.

Kas bendrauja su skambinančiais žmonėmis? Ar norintys dirbti Jaunimo linijoje turi būti įgiję aukštąjį išsilavinimą, specialias psichologijos žinias, išklausę parengiamuosius kursus?

– Su besikreipiančiaisiais bendrauja specialius kursus praėję savanoriai. Savanoriais gali tapti bet kuris sulaukęs pilnametystės žmogus. Nesvarbu, ar žmogus yra studentas, ar dirbantysis, baigęs socialinius ar tiksliuosius mokslus, svarbu, jog žmogus nuoširdžiai norėtų padėti ir stengtųsi perprasti emocinės paramos principus.

Kaip elgiatės tais atvejais, kai besikreipiantis žmogus yra ant savižudybės slenksčio? Ar visada tokiais atvejais įmanoma padėti?

– Mūsų tikslas – išklausyti ir suteikti paramą žmogui tuomet, kai jam labiausiai jos reikia. Mes manome, jog nuoširdus ir atviras pokalbis padeda sumažinti susikaupusią įtampą, padeda geriau susidėlioti mintis, įvertinti savo gyvenimą ir jame kylančius sunkumus. Dažnai tie susikrovę sunkumai ir emocinis skausmas priveda prie minčių apie savižudybę, tad sumažinus tą emocinį skausmą padedame atrasti kitų išeičių. Mes nesistengiame išgelbėti viso pasaulio ar neleisti niekam nusižudyti, mes tiesiog stengiamės padėti tiems, kas ieško pagalbos.

Ar visi norintys gali dirbti Jaunimo linijoje? Kiek laiko trunka pasirengimas? Ar šis darbas yra atlygintinas?

– Teoriškai – visi norintys ir esantys pilnamečiai gali savanoriauti „Jaunimo linijoje“, tačiau mums reikia nuoširdaus noro padėti, priimti mūsų organizacijos vertybes ir principus, pagal kuriuos teikiame emocinę paramą. Parengiamieji kursai trunka apie 3 mėnesius (vakarais ir savaitgaliais), kurių metu tiek teoriškai, tiek praktiškai stengiamės įgyti visus reikiamus įgūdžius teikti emocinei paramai. Veikla „Jaunimo linijoje“ yra savanoriška, o tai reiškia, už ją nėra gaunamas finansinis atlygis.

– Su kokiomis problemomis į Jus dažniausiai kreipiasi? Kaip padedate jas išspręsti?

– Dažniausiai į „Jaunimo liniją“ skambina žmonės turintys santykių problemų, minčių apie savižudybę, ieškantys gyvenimo prasmės, turinčių psichikos ar fizinės sveikatos problemų ir pan. Padėti stengiamės darydami tai, ką mokame geriausiai – nuoširdžiai išklausydami, leisdami išsipasakoti savo jausmus ir sunkumus, taip padėdami iš šalies pažvelgti į situaciją ir atrasti pačiam žmogui tinkamiausius atsakymus ar norimus sprendimus.

Kiek laiko dirbate Jaunimo linijoje? Tai psichologiškai nelengvas ir atsakingas darbas. Kodėl nusprendėte pasirinkti būtent šią veiklą?

– Asmeniškai „Jaunimo linijoje“ dirbu 4 metus, nors šis darbas kupinas įvairiausių sunkumų, didelio emocinio krūvio, tačiau organizacijoje turime stiprią palaikymo sistemą, kuri mums neleidžia namo išeiti su visais skambinančiųjų sunkumais ir emocijomis. O ši veikla yra asmeninis parodymas, jog mums rūpi, kaip gyvena mūsų šalies jaunimas ir norime, kad jis gyventų geriau, jog kreiptųsi pagalbos ir siektų spręsti savo sunkumus. Tad toks darbas suteikia moralinio pasitenkinimo, jog tai, ką darai yra prasminga.

Ką galėtumėte patarti žmonėms, kurie taip pat norėtų prisidėti prie Jaunimo linijos veiklos? Kur jie turėtų kreiptis? Kokios charakterio savybės reikalingos?

– Mums nesvarbu, kokios yra žmogaus charakterio savybės ar būdo bruožai, svarbu, jog žmogus norėtų padėti kitiems, galėtų skirti laiko parengiamiesiems kursams, o tuomet įsipareigoti kiekvieną mėnesį skirti nedidelę laiko dalį savanoriškai veiklai. Jeigu toks noras yra, internetiniame puslapyje www.jaunimolinija.lt reikėtų užsiregistruoti į informacinį susitikimą Vilniuje, Kaune arba Klaipėdoje ir į jį atvykti, o jame plačiau papasakotume, kaip atrodo mūsų veikla.

Ačiū už pokalbį.