Žinomos moterys pasidalino apie tai, kas daro jas laimingomis

„Dėkingumo praktiką pradėjau visai neseniai, kai nuo vieno bičiulio dovanų gavau „Dėkingumo dienoraštį“. Visuomet jaučiau dėkingumą už mažus ir didelius dalykus, kurie vyksta mano gyvenime, tačiau prieš kurį laiką tai pradėjau fiksuoti, rašyti kiekvieną dieną ir galiu pasakyti – dėkingumas, kaip jausmas yra labai didis ir kilnus, pamažu į gyvenimą pritraukiantis tik pozityvius įvykius. Tiesiog kiekviena diena tampa labai gera diena, nes pradedi koncentruotis ir kreipti dėmesį į tai, kas tavo gyvenime vyksta gero ir mažiau kreipi dėmesio į problemas ar nesėkmes“, - apie dėkingumo jausmą pasakojo Kristina Ivanova.

Jogos mokytoja, šokėja Milana Jašinskytė atskleidė, jog viena iš jos kasdienių laimės ir ramybės palydovių ne tik jogos praktika, bet ir dėkingumas.

„Dėkingumas yra tas atskaitos taškas, nuo kurio galiu drąsiai sakyti, jog matuoju savo gebėjimą būti dabartyje. Kaskart situaciją priimdama su dėkingumu žinau, kad esu ne ateities planuose ar praeities vertinime, o čia ir dabar. Būtent tos akimirkos yra laimė ir dėl jų verta gyventi. Kas rytą prabudusi esu dėkinga ne už tai, kas šiandien manęs laukia, o už tai, kad pramerkiau akis sveika, o tai jau yra privilegija. Kaskart, žengdama dar vieną žingsnį svajonės link esu dėkinga, nes net, jei jis ir mažas, veda tolyn į naujas gražias ir gilias patirtis“, – apie tai, kas sukuria laimės jausmą dalijosi Milana Jašinksytė.

Psichologiškai patvirtinta: dėkingumas – greičiausias kelias į pozityvų mąstymą

Įvairūs psichologiniai tyrimai ir eksperimentai patvirtina, jog dėkingumas teigiamai veikia ne tik žmogaus psichologinę būseną, bet ir fizinę sveikatą.

Yra įrodyta, jog dėkingumo privalumai yra geresnis miegas, stipresnis imunitetas, atsparumas stresui bei daugelis kitų. Šie teigiami pokyčiai įvyksta pradedant praktikuoti dėkingumą bet kokia forma.

Pasak „Dėkingumo dienoraščio“ autorės Eglės Luotytės, įvairios patirtys ir žinios pastūmėjo sukurti dienoraštį, skirtą kasdienei dėkingumo praktikai: „Tai asmeninis dienoraštis, įrankis, kuriame atrinkau ir sudėjau svarbiausias, mano nuomone, užduotis, kurias turėtumėme atlikti raštu kiekvieną dieną, norėdami teigiamų pokyčių savo gyvenime. Svarbiausia praktika – užrašyti keletą dalykų, už kuriuos jautiesi dėkingas kiekvieną dieną. Tai padeda tapti sąmoningesniems ir pastebėti mažus teigiamus įvykius bei patirtis kasdienybėje. Beje, psichologai teigia, kad 21 dieną atliekant šią užduotį, smegenys persiprogramuoja ir automatiškai pradeda ieškoti teigiamų patirčių, kitaip tariant, tampa pozytivesnėmis. Be dėkingumo užduoties taip pat raginu pažymėti, kas mus padarė laimingais, aprašyti savo geriausias savybes, prioretizuoti darbus bei daryti gerą kitiems“, – apie savo sukurtą praktinį dienraštį pasakojo E. Luotytė.

„Manęs dažnai klausia, kaip ir kodėl sukūrei dienoraštį? Visuomet atsakau labai paprastai ir nuoširdžiai. Esu labai pozityvus ir teigiamas žmogus ir noriu, kad mane suptų kuo daugiau tokių žmonių. Tikiu, kad mano šeima, draugai, pažįstami, mano miestas, šalis ir galų gale pasaulis galėtų būtų pozityvesnis, todėl ir sukūriau įrankį sau ir kitiems, kuris padeda ir padės tai pasiekti“, – apie didelius tikslus nesidrovi pasakoti Eglė.

„Viename iš savo renginių apie dėkingumą, kartu su fotografu Pauliumi Gvildžiu surengėme foto sesiją, kurios idėja buvo parodyti, kad kiekvienas žmogus yra gražus, jeigu jis yra laimingas. Laimingi žmonės šypsosi iš vidaus, jie yra pozityvesni ir atranda mažus dalykus kasdienybėje, kuriais moka džiaugtis“, – apie foto projekto idėją užsiminė Eglė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)