"Iš Lietuvos išvažiavau su draugėmis braškių į Angliją skinti tik 3 mėnesiams, o gavosi viskas kitaip… Anglijoje gyvenau daugiau kaip 10 metų, buvau jau įpratus, o Australija dar gan nauja man. Tai labai skirtingos šalys, sunku net lyginti. Europa žavi sava architektūra, istorija, na, bet Australijoje gyventi irgi gera, čia graži gamta, nuostabūs pajūriai ir patogu auginti vaikus!", - pradeda savo emigracijos istoriją pasakoti Aušra.  

Ji neslepia, kad tik meilė nuvedė ją į kitą pasaulio kraštą. "Jei jos nebūtų buvę, taip toli nuo namų jau tikrai būčiau "nesigrūdus"!!!", - juokiasi jau 4 metus 55 km nuo Sidnėjaus gyvenanti pašnekovė.

Australijai meilė svetima

Aušra pripažįsta, kad meilės, tokios kaip Lietuvai, nejaučia, bent jau iki šiol.

"Ir abejoju, ar kada bus kitaip, kad ir visąlaik pragyvenus. Šaknys yra viskas… Man atrodo, lietuviai emocingesni šiuo punktu.. Vyras airis sako, kad jie trankosi po visą pasaulį ir niekad Airijos nesiilgi taip, kaip mes lietuviai Lietuvos…", - pasakoja ji.

Aušros vyras su vaikais

Kadangi Australija labai kosmopolitiška, ten mokant anglų kalbą pritapti nėra sunku. Aušra sako net nejaučianti, kad yra atvykėlė, nes tokių ten dauguma. Su svetimšaliais elgiamasi gerai, tą moteris pajuto ir dukart gimdžiusi valstybinėje ligoninėje.

Aušra gyvenimu svečioje šalyje patenkinta, tačiau ir ten, kaip ir visur minusų galima pastebėti.

"Tarkim, vienas iš jų, kad Australija dar ne taip seniai normalios civilizacijos "paragavo", nesijaučia istorijos čia.. Nėra senų pastatų - 100 metų tai jiems jau visiška seniena čia", - teigia emigrantė.

Kalėdas reikia švęsti vasarą

Aušra sako beprotiškai pasigendanti lietuviškos žiemos, girgždančio sniego. Ypač dabar, kai lauke daugiau kaip 30 laipsnių karščio, o namuose eglutė stovi!

"Su vyru esame čia vieni kaip pirštai, tačiau apie nostalgijas negalvoju, nes tiesiog nėra kada", - į buities rutiną sako įsisukusi pusantrų metukų dvynukų ir trimečio sūnaus mama.
 
Dėl biurokratinių kliūčių iki šiol padirbėti Australijoje Aušrai dar ir neteko, tačiau kitąmet ji tikisi dirbti pagal specialybę sesele. Moteris įsitikinusi, kad darbą nebus sunku rasti, tik reikės registraciją susitvarkyti. "Australai myli popierizmą", - sako ji.

Aušra Australijos paplūdimyje

Vaikas nenori kalbėti lietuviškai

Į Lietuvą su vyru Aušra buvo atvykusi 3 savaitėms prieš susituokiant ir vestuves kėlė Lietuvoje.
"Jam labai patiko čia, tik kad kalba kliūtis buvo. Kai vaikučiai dar šiek tiek paaugs, tikrai dar atvyksime ", - sako emigrantė ir sako dabar išgyvenanti skaudų etapą dėl lietuvių kalbos, nes vyresnėlis, pradėjęs lankyti darželį, visai nustojo kalbėti lietuviškai.

"Su visais trim namuose kalbu lietuviškai. Ką reiškia aplinka - mano mama pernai buvo atvažiavusi, tai jis daugiau kalbėjo, kai mus abi girdėjo nuolat šnekant. O po to vis mažyn ir mažyn.. Supranta viską, bet atsako man tik angliškai", - liūdesio neslepia mama. Ji sako seniau netoli Sidnėjaus buvo šeštadieninės pamokėlės lietuvių kalbos, tad jeigu tik bus galimybė, teks jas lankyti.

Nėščiosioms - nemokamai maisto

Aušra džiaugiasi, kad Australijoje yra tikrai geros sąlygos auginti vaikus. Prie jų užimtimo, ikimokyklinio ugdymo čia nemažai prisideda bažnyčia, nors religija yra visai neliečiama.

"Kreipiamas didelis dėmesys į pirmąkart mamomis tapusių moterų ugdymą auginant kūdikį. Vietiniuose sveikatos centruose yra sudaromos grupės mamoms susitikti vienoms su kitomis, o užsiėmimus veda vaikų seselės. Mamos ateina su savo kūdikiais, juos palieka su savanorėmis ir gretimame kambaryje diskutuoja aktualiomis temomis, vyksta edukacinės paskaitėlės", - pasakoja Aušra.

Australija

Anot jos, visuose miesteliuose yra savanorės moterys, kurios organizuoja žaidimų grupes. Tai ne religinio pobūdžio užsiėmimai, nors patalpos yra bažnyčios. Sumoki 2 dolerius už vaiką ir jis žaidžia didelėj salėj, pilnoj žaislų, laipiojimo įrengimų, piešimo ir lipdymo priemonių ir t.t.  Pabaigoje skaitoma knyga, šokama ir daromi rankdarbiai.

"Į mano nėštumo pabaigą ši grupė man davė pagaminto maisto, kurį galėjau užsišaldyti ir kai grįžau į namus iš ligoninės, pora savaičių nereikėjo mums su vyru nieko gaminti. Didelė pagalba!!", - patirtimi dalinasi Aušra.

Darželiai - nuo gimimo

Į darželį Australijoje galima leisti kūdikius jau nuo gimimo. 

"Esu mačiusi 10 savaičiu kūdikį ten… Motina buvo grožio salono savininkė, ji negalėjo ilgiau mtinystės atostogose būti", - pasakoja Aušra.

Mokėti reikia už dieną, o kainos būna įvairios, priklauso nuo darželio, pavyzdžiui, Aušra moka 72 dolerius (175 Lt). Taip pat veikia valstybės kompensacijų sistema - kuo mažiau tėvai uždirba, tuo daugiau kompensuoja.

"Darželių paklausa labai didelė, ypač Sidnėjuje tikrai sunku papulti. Visi kiti privatūs, taip pat yra šeimų darželiai. Jie pigesni, kainuoja apie 45 dolerius dienai. Bet galima tik kelis vaikus priimt, ir tik vieną kūdikį iki metų.

Aušros vaikai

Trys vaikai - norma

Dėl vaikų auklėjimo skirtingų kultūrų šeimoje, anot Aušros, bent po kol kas problemų nekyla, tačiau ji neabejoja, kad jų atsiras, kai mažyliai paaugs ir pradės lankyti mokyklą.

"Švietimo sistema tikrai skiriasi. Neabejoju, Lietuvoje geresnė!! Čia visi atvykėliai nekaip atsiliepia apie jų mokyklas.. Nebent mokėsi didelius pinigus labai aukšto lygio privačioje mokykloje", - tvirtina moteris.

Trys vaikai, pasak emigrantės, Australijoje yra norma, nors tendencijos galbūt po truputį keičiasi pašėlusiai kylant pragyvenimo lygiui.

"Per daug kritikuoti vaikų auginimo tendencijų negaliu, manau australai gan gražiai augina savo atžalas, tik nepatinka jų gimtadienių maistas vaikams, kuris pilnas dažu, spalvingas ir nekokybiškas.  Visur dešrelės bandelėse, panašiai kaip dešrainiai, tik keptos and grotelių.. Ne veltui čia jau kaip Amerikoje nutukimas pasidarė rimta bėda!", - pastebi Aušra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)