Žinoma, visos biografijos, kaip ir kiekvienos įžymybės gyvenimo bei sėkmės istorija – skirtingos, tačiau žmonės vis tiek noriai jas skaito. Kas jose skaitytojus taip traukia, ir kodėl kai kurios garsenybės apsiriboja viena biografija, o apie kitas – pavyzdžiui, Coco Chanel – biografinio pobūdžio knygos pasirodo beveik kasmet?

Į klausimus, kodėl ir kokias biografijas skaito lietuviai, o kokias – visas pasaulis, kodėl žmones taip traukia įžymybių gyvenimai ar jų detalės, bei kaip skaitytojus veikia tai, ką jie perskaito apie savo autoritetus, atsako psichologė, lektorė Sigita Petrovė ir leidyklos „Alma littera“, neseniai išleidusios jau populiarumo sulaukusią intymią, atvirą Coco Chanel biografiją „Coco Chanel iš arti“, vadovė Danguolė Viliūnienė.

Viskas prasideda nuo smalsumo

Bandant suprasti, kodėl garsenybių biografijos yra noriai skaitomos arba kodėl apskritai atsiranda tokių knygų poreikis, pradėti verta ne nuo pačių įžymybių ar jų poelgių, bet nuo skaitančių žmonių. Pasitaiko atvejų, kad imdamas į rankas biografiją, skaitytojas net nėra ypatingas garsenybės, apie kurią skaito, gerbėjas, tačiau sužinoti apie ją daugiau skatina smalsumas – išsiugdyta savybė, kuriai jis negalvodamas pasiduoda.

„Smalsumas yra viena būdingiausių žmonių savybių. Jis visais laikais skatino ir tebeskatina žmonių vystymąsi. Nuo senų laikų kaimuose visi apie visus viską žinodavo, o dabar ribos išsiplėtė ir galime žinoti apie visą pasaulį tai, kas tik mus domina. Tai žmones nevalingai ir traukia prie biografijų“, - pasakoja S. Petrovė.

Tiesa, žmones, kaip pastebi psichologė, skaityti biografijas gali paskatinti skirtingo pobūdžio smalsumas. Smalsumo poreikis bei pobūdis – labai nevienodas. Yra skaitytojų, kurie mėgsta žinoti faktus, o yra tokių, kurie tiesiog mėgaujasi pikantiškomis detalėmis ar aprašomojo žmogiškosiomis silpnybėmis. Tačiau visais atvejais smalsumas – tik pirminė žmogaus susidomėjimo biografijomis pakopa, kuriai didelę įtaką daro biografijose aprašomi žmonės.

Svarbiausia biografijose – aktualumas ir istorija

Žmonėms visais laikais buvo įdomūs kitų gyvenimai, nesvarbu, ar tai būtų kaimynai, ar visame pasaulyje žinomi asmenys. Panašiai ir su biografijomis – yra tokių, kurias skaito visas pasaulis, bet yra ir tokių, kurios aktualios tik tam tikroms žmonių grupėms, šalims ar regionams. Visgi, anot D. Viliūnienės, žmonės domisi tomis įžymybėmis, kurios ne tik žinomos jų šalyje, bet ir nugyveno įdomų gyvenimą.

„Lietuvos, kaip ir viso pasaulio, skaitytojai paprastai perka tas biografijas, kurios jiems įdomios, aktualios, madingos. Natūralu, kad princesės Dianos biografija buvo ir yra skaitoma Didžiojoje Britanijoje, bet Lietuvoje – ne itin. Kažin ar labai sudomintume kitų šalių skaitytojus savo vietinės įžymybės biografija“, - pasakoja leidyklos vadovė.

Kita vertus, anot jos, biografijose labai svarbi ir aprašomo asmens gyvenimo istorija, ir kaip ji parašyta, ir netgi tai, kas knygą parašė.

„Žmogus gali būti daug sukūręs, išradęs, nemažai nuveikęs žmonijos labui, bet jo gyvenimas skaitytojo akimis gali būti neįdomus – be paslapčių, dramų, pikantiškų detalių. Tokiu atveju skaitytojų ratas bus siauras. Ir atvirkščiai – kažin ko nenuveikta, bet gyvenimas spalvingas, asmenybė charizmatiška, biografija gerai parašyta“, - pagrindinius biografijų bruožus išskiria D. Viliūnienė.

Pasak jos, prieš leisdama biografines knygas, leidykla bando įvertinti jų unikalumą bei aktualumą Lietuvos skaitytojams.

„Neseniai išleidome Isabelle Fiemeyer parašytą biografiją „Chanel iš arti“. Iš kitų knygų žinome, kad Coco Chanel retai parodydavo savo pasitikėjimą, nemėgdavo atsiverti, ypač pašaliniams. Ji bijojo biografų, todėl išgalvojo savo gyvenimą, pripasakojo apie save nebūtų dalykų, kūrė apie save mitus, už kurių slėpdavosi. Šioje knygoje autorė remiasi vienintelės tiesioginės palikuonės, kuri buvo artima Coco Chanel ir gyveno šalia daugiau kaip keturiasdešimt metų – Gabrielle Palasse-Labrunie – pasakojimais. Knygoje atsiveria Chanel tikėjimai, įkvėpimai, prisirišimas prie mylimų žmonių, jos dosnumas. Jos vertę didina Chanel, ją supusių daiktų, papuošalų, mėgstamų knygų fotografijos“, - susidomėjimo sulaukusios biografijos išskirtinumus pabrėžia D. Viliūnienė.

Skaitytojai tikisi įminti mįslę

Įžymybės aktualumas konkrečios šalies žmonėms bei įdomi jos gyvenimo istorija nėra vieninteliai faktoriai, skatinantys imti į rankas biografiją. Po pradiniu, nekaltu smalsumu, garsenybės aktualumu bei intriguojančia istorija dažniausiai slypi skaitytojo noras pamatyti save jos ar jo kailyje, palyginti savo ir visame pasaulyje ar konkrečioje šalyje išgarsėjusio žmogaus gyvenimą.

„Biografijos lengvai patraukia galimybe „pasimatuoti“ žymaus žmogaus gyvenimą – bent trumpam pasijusti jo kailyje, išgyventi tam tikras patirtis, kurių mūsų, paprastų žmonių gyvenime, nepasitaiko. Visada norisi pamatyti, kad ir žymūs žmonės yra tik žmonės ir galbūt slapčia tuo pasidžiaugti. Kartais mus su biografijų subjektais sieja panašios vertybės, todėl svarbu jas pasitikrinti, daugiau sužinoti apie tai, kaip jos formavosi konkrečios garsenybės gyvenime“, - pastebi S. Petrovė.

Psichologė taip pat pabrėžia, kad žymūs žmonės apskritai užima tokį vaidmenį visuomenėje, jog jie tampa vieši, todėl ir ribą tarp jų viešo ir asmeninio gyvenimo pasidaro sunku išsaugoti. Skaitytojai jaučiasi jiems artimesni, tarsi būtų jų pažįstami. Taip lengviau susitapatinti su tam tikru autoritetu, juo sekti ar iš jo mokytis. Tačiau daugelis, kaip pastebi S. Petrovė, tikisi įminti mįslę.

„Kaip tai įvyko, kodėl taip įvyko ir ar galėčiau taip aš?.. Į šias mįsles atsakymo pradeda ieškoti su mėgstamu autoritetu save tapatinantys skaitytojai. Biografijos skaitymas kažkiek padeda susitapatinti su autoritetu ir išgyventi jo sėkmes ir nesėkmes kaip savas. Taip pat kartais esama ir pavydo, jeigu mums patiems nepatinka mūsų susikurtas gyvenimas ar jaučiamės kažko nepadarę, neradę, praleidę savo šansą. Tuomet atrodo, kad autoritetas turėjo daugiau galimybių, jam labiau sekėsi. Ir pradedame savęs gailėti, o jam pavydėti“, - teigia S. Petrovė.

Apibendrindama, psichologė S. Petrovė primena, kad išskirtinį gyvenimą turi gerokai mažiau žmonių, negu patys būtų norėję, o skaitytojai nesureikšmina to, kiek tam įžymybėms reikėjo įdėti pastangų, kad visko pasiektų, ir kiek jiems tai kainavo:

„Biografijos gali padėti pamatyti realesnį vaizdą, o ne tą, kurį pagražindama kuria mūsų vaizduotė“, - teigia psichologė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)