T. Laurinavičius yra nominuotas „Globalios Lietuvos apdovanojimų“ kategorijoje „Už Lietuvos vardo garsinimą“. DELFI Tomas papasakojo, kaip jis garsina gimtinės vardą ir pasidalijo patarimais, kaip susikurti savo sėkmės istoriją.

Papasakokite, prašau, apie save. Kur augote? Kokias vertybes Jums diegė tėvai? Kokios buvo Jūsų svajonės apie ateitį ir tikslai?

– Gimiau Telšiuose, bet kai dar buvau labai mažas tėvai nusprendė persikelti į Panevėžį. Užaugau mažame kaimelyje Panevėžio rajone. Baigiau Naujamiesčio vidurinę mokyklą. Esu dėkingas savo mokyklos bendruomenei už įtraukiančias veiklas. Buvau išrinktas mokyklos prezidentu, atstovaudavau savo švietimo įstaigą rajono parlamente, dalyvaudavau olimpiadose, organizuodavau švietėjiškus renginius.

Patirtis teatro scenoje daug kartų padėjo jaustis laisvai pristatinėjant ir skleidžiant idėjas. Beveik 10 metų atiduotų lengvajai atletikai išugdė ne tik fizinį, bet ir emocinį intelektą. Išmokau klausyti savo kūno ir siekti tikslų net tuomet, kai atrodo, kad nebėra vilčių.

Iš tėvų išmokau kruopštumo, punktualumo ir atsakomybės. Visada buvau palaikomas ir skatinamas užsiimti įvairiausiomis veiklomis ir išmokti kuo daugiau.

Kadangi augau mažame kaimelyje, visada svajojau apie tolimas žemes ir nuotykius. Žinojau, kad užaugęs keliausiu ir kursiu gyvenimo stilių, nuo kurio nenorėčiau atostogų. Svajodavau apie savo verslą ir kurdavau planus, ką galėčiau išmokti ir kaip galėčiau viską paversti į ne tik pelningą, bet ir reikšmingą veiklą.

Ką veikėte baigęs mokyklą?

– Dar mokydamasis vidurinėje mokykloje pradėjau domėtis internetiniais verslais ir svetainių dizainu. Taip pat pradėjau „bloginti“, kitais žodžiais, rašyti tinklaraštį. Pradžioje viskas buvo tik hobis, bet po keliu mėnesių manęs nebetraukė žaidimai ir į viską pradėjau žiūrėti daug rimčiau. Po pirmojo kliento žinojau – tai bus mano ateitis.

Norėjau studijuoti Danijoje, tad įstojau į verslo akademiją „Business Academy Aarhus“, kurioje pasirinkau „Multimedia Design & Communication“ (liet. multimedijos dizainas ir komunikacija) programą. Iškart po vidurinės mokyklos persikėliau į Aarhusą – antrą pagal dydį miestą Danijoje.

Ko ten išmokote, kokios patirties įgijote?

– Iš akademijos Danijoje tikėjausi gauti vertingų žinių, kurios padėtų tapti dizaino ekspertu, bet buvau supažindintas su verslu, komunikacija ir technologijomis. Jaučiuosi dėkingas už šį naudingą likimo pokštą.

Jau pirmaisiais akademijos metais supratau, kad nesvarbu, ar tu mokaisi pats, ar formalioje įstaigoje, viskas priklauso tik nuo tavo indėlio. Pradėjau daug skaityti, gilintis į verslo terminus, dalyvauti verslo renginiuose ir „hackatonuose“ (programavimo maratonai).

Besibaigiant pirmiems metams akademijoje nusprendžiau, kad nebetęsiu studijų ir imsiuosi savo kūrybinės veiklos. Tačiau spaudžiamas socialinių normų ir noro įtikti tėvams nusprendžiau pabaigti 1,5 metų programą akademijoje ir išvykau stažuotis į dizaino agentūrą „N3RD“ Londone, Jungtinėje Karalystėje.

Londone buvau iš arti supažindintas su agentūros darbo etika ir verslo idėjomis, kurias žinojau tik teoriškai. Išmokau begalę mažų dalykų ir suvokiau, kad mano sėkmė priklauso nuo to, kiek žmonių padėsiu savo darbais ir kiek laiko bei pastangų įdėsiu į saviugdą. Laikas praleistas agentūroje dar kartą patvirtino mano maištingą mąstyseną ir privertė galutinai suprasti, kad mano kelias bus nepriklausomas nuo formalių įstaigų ar taip vadinamu „nuo 9 iki 5 ofisu.“

Laikas praleistas dažnai niūriame Londone ir Aarhuse kūreno mano nuotykių ugnį, kuri galų gale įsižiebė nesustabdomai.
Tomas Laurinavičius

Kuo šiuo metu užsiimate? Atrodo, kad gyvenate svajonių gyvenimą: keliaujate po pasaulį, dirbate mėgstamą darbą. Ar taip ir yra?

– Po 3 metų veiklos, birželį pardaviau „Despreneur“, internetinį žurnalą ir „Despreneur Academy“ akademiją, kurių pagrindinė misija yra mokyti dizaino, verslo ir technologijų žmones, kurie nori tapti laisvai samdomais ekspertais ar pradėti savo verslą.

Šiuo metu dirbu marketingo konsultantu ir laisvai samdomu rašytoju. „Forbes“ ir „The Huffington Post“ žurnaluose rašau apie dizaino svarbą gyvenime ir versle, technologijas ir verslumą. Mano rašinius publikuoja „Time“, „The Next Web“, „Fast Company“, „Observer“ ir kiti verslo, gyvenimo būdo bei technologijų žurnalai.

Jau daugiau kaip du metus keliauju po pasaulį ir eksperimentuoju su gyvenimo būdo dizainu. Gilinuosi į įpročius, psichologiją, ekonomiką, verslumą, dvasingumą, meditaciją, produktyvumą, mąstyseną ir sveikatą. Eksperimentus ir išmoktas pamokas bei gyvenimo būdo ataskaitas publikuoju savo tinklaraštyje tomaslau.com.

Po vieno iš populiariausių mano straipsnių apie 12 įpročių, kuriuos pavogiau iš labai sėkmingų žmonių, su manimi susisiekė literatūros agentas iš Niujorko ir pasiūlė dirbti prie knygos. Šiuo metu rašau knygą apie sėkmės įpročius ir kaip sąmoningai susikurti svajonių gyvenimo būdą.
Tomas Laurinavičius

Kaipgi susikurti svajonių gyvenimą? Kas yra svarbiausia?

– Gyvenimo dizainas yra sąmoningas sprendimas. Žmogus turi būti visiškai beviltiškoje situacijoje arba turėti degantį troškimą pasiekti užsibrėžtą tikslą. Jei tik nori numesti keletą kilogramų ir atrodyti geriau, tau nepavyks. Jei tik nori uždirbti daugiau nei dabar, tau nepavyks. Tik pasiekęs dugną suprasi, kad nebėra kur trauktis tik priimti sprendimą ir visišką atsakomybę už savo gyvenimą.

Dėl šios priežasties daug žmonių yra įstrigę komforto zonoje ir gyvena vidutiniškus gyvenimus. Jie nėra nei beviltiškoje situacijoje, nei turi degantį troškimą ką nors pakeisti.

Reikia turėti didingą gyvenimo planą. Kai aš paklausiu žmonių, kokie yra jų didingi gyvenimo planai, išgirstu atsakymus: „aš nežinau,“ „norėčiau gero darbo,“ „norėčiau pradėt savo verslą.“ Retas kuris konkrečiai ir su degančiu noru atsako ko nori iš gyvenimo. Tai - vienas iš didžiausių stabdžių gyvenime, leidžiančiu gyventi vidutinišką gyvenimą.

Tokiu būdu leidžiame sau valgyti nesveiką maistą, apleisti sportą ir rūpinimąsi kūnu, maitintame save šiukšlinu intelektiniu maistu: negatyvių naujienų skaitymu, paskalomis, apkalbinėjimu. Įsileidžiame į gyvenimą žmones su negatyvia mąstysena, toksiškais įpročiais ir vidutiniškais standartais.

Gyvenimo kelias ne randamas, o kuriamas. Vienas didžiausių mitu, kuriuo ypač tiki jauni žmonės, yra gyvenimo kelio atradimas. Savo kelią reikia grįsti pačiam, bandyti skirtingas veiklas, skaityti įvairias knygas ir išeiti iš savo komforto zonos.

Baigėsi laikai, kai žmonės dirbo viename darbe po 40 metų. Šiuolaikinis jaunimas 4 kartus pakeičia darbus per pirmąjį dešimtmetį po studijų. Su augančiu technologiniu išsivystymu formalus švietimas nebespės suteikti reikiamų žinių ir įgūdžių, kad užtikrintų darbuotojų tinkamumą darbo rinkai. Sėkmingi žmonės susikuria savo gyvenimo kelią bandydami, klysdami ir galiausiai pasiekdami tai, ko nori.

Sveikata yra vienintelis rūpestis. „Užimtumas“ yra visame pasaulyje išplitusi liga. Studentai mokosi, kol nugriūna, darbuotojai miega biuruose ir išdidžiai dirba 5 metus be atostogų. Visa tai veda prie fizinių ar psichinių ligų, kurias yra sunku arba neįmanoma pagydyti. Visas dėmesys turi būti sutelktas į sveikatą, visa kita susitvarkys.

Jei sveikata bus prasta, tai negalėsi nei dirbti, nei pasirūpinti mylimaisiais, nei gyventi svajonių gyvenimą. Ne veltui prieš skrydį stiuardesės akcentuoja, kad nelaimingo atsitikimo metu visų pirma reikia pasirūpinti savimi ir tik tuomet padėti kitiems. Kasdienis rūpinimasis sveikata – tai geriausia investicija, kokią tik gali padaryti.

Susikurk discipliną. Ironiška, bet disciplina yra galutinė laisvė. Atsikelk anksti, pasiklok lovą, išsivalyk dantis, prasimankštink, sveikai papusryčiauk, paskaityk knygą ir suplanuok dieną. Paprasti, bet efektyvūs kasdieniai ritualai padės susikurti rutiną, kuri taps „automatiška“ ir padės „augti“ sveikai.

Kiekvieną rytą skirk 20 minučių skaitymui, 5 minutes meditacijai ar tiesiog sėdėjimui tyloje leidžiant sau negalvoti apie dienos rūpesčius, praeities ar ateities mintis, kurios egzistuoja tik tavo galvoje, skirk 2 minutes padėkoti žmonėms, kuriuos myli, 5 minutes dienos planavimui ir prioritetizavimui. 15 minučių paprastiems kūno pratimams ar bėgimui vietoje ir 13 minučių sveikiems pusryčiams.

Po tokio ryto jausies kaip kalnus nuvertęs ir turėsi energijos siekt užsibrėžtų tikslų. Tai tik 1 valanda, o nauda jausis visą dieną. Daryk taip kiekvieną rytą ir tavo gyvenimas pradės keistis greičiau nei įsivaizduoji.
Tomas Laurinavičius

Ką Jums reiškia Lietuva? Ar Jums svarbu garsinti jos vardą, nuveikti ką nors savo šalies naudai, o gal labiau jaučiatės pasaulio piliečiu?

– Lietuva visada buvo ir bus namai. Nesvarbu, kiek laiko praleidžiu keliaudamas, visada suvirpa širdis išgirdus Lietuvos vardą. Labai smagu sugrįžti, sutikti šeimos narius, senus draugus ir visiškai atsipalaiduoti.

Tuo pačiu, jaučiuosi kaip namie visur, kur keliauju, oriai prisistatau kaip lietuvis ir nepavargstu nuo aiškinimo, kur yra ši maža šalis. Jaučiu, kad padedu garsinti Lietuvos vardą, mėgstu vilkėti marškinėlius su Lietuvos atributika, tai padeda būti atpažintam tautiečių, bet taip pat domina užsieniečius, kurie nori sužinoti apie negirdėtas Baltijos šalis.

Kokie Jūsų ateities planai?

– 2017 metai bus ypač svarbus kūrybiškai, kadangi baigsiu rašyti knygą. Mano dabartine misija yra įgalinti 1 milijoną žmonių pakeisti gyvenimo būdą, gyventi sąmoningiau, sveikiau ir prasmingiau. Gyvenimo būdo dizaino eksperimentai, tinklaraščio auginimas ir knygos rašymas šiuo metu yra pagrindiniai užsiėmimai, kurie artina mane prie tikslo.

Taip pat neapleisiu kelionių. Ateinančiais metais aplankysiu Singapūrą, Australiją, Malaiziją, Tailandą, Šri Lanką, Vietnamą ir Hong Kongą. Kelionės mane išbando, įkvepia ir išmoko svarbių gyvenimo pamokų.

„Globalios Lietuvos apdovanojimai“ pagerbia su Lietuva save siejančius tarptautinius profesionalus, kurie savo talentu ir darbu atveria Lietuvai pasaulines galimybes ir perspektyvas. Apdovanojamais siekiama, kad svarūs pasaulio lietuvių nuopelnai būtų pastebėti, pripažinti ir įvertinti. „Globalios Lietuvos apdovanojimus“ organizuoja tarptautinių profesionalų tinklas „Global Lithuanian Leaders“, telkiantis diasporos atstovus Lietuvos vardui garsinti, ekonominiam ir visuomeniniam šalies potencialui stiprinti bei globalioms galimybėms Lietuvai kurti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)