Visas vardas – Frankas Albertas Sinatra

Gimimo metai ir vieta – 1915 m. gruodžio 12 d. Hobokenas, Naujasis Džersis, JAV
Mirties metai ir vieta – 1998 m. gegužės 14 d. Los Andželas, Kalifornija, JAV
Mirties priežastis – infarktas
Veikla – dainininkas, aktorius, prodiuseris, režisierius
Dainų žanrai – vokalinis džiazas, klasikinė popmuzika, bigbendas, svingas
Frank Sinatra

Žmogus su randu

F. Sinatra gimė Sicilijos emigrantų šeimoje ir buvo vienintelis vaikas. Jo tėvas nuo nervų vos nemirė tą dieną, kai žmona gimdė. Gimdymas buvo ypač sunkus. Gydytojams teko kūdikį išimti specialiomis žnyplėmis. Francis gimė pamėlynavęs ir nekvėpavo.

Buvo manoma, kad naujagimis mirė, todėl slaugytoja padėjo jį ant svarstyklių, kol gydytojas apžiūrėjo motiną. Tačiau netoliese buvusi akušerė Rose paėmė kūdikį, pakišo jį po vėsiu vandeniu, ir šis atsigavo. Netrukus pasaulis išgirdo jo klyksmą. F. Sinatra atkakliai kovojo už savo gyvenimą ir laimėjo.

Tiesa, toks komplikuotas gimimas nepraėjo be pėdsakų. Nuo žnyplių liko randas kairėje veido pusėje. Jis tęsėsi nuo burnos kampo iki ausies. Dėl šio nemalonaus darinio ant veido Frankas pradėtas vadinti žmogumi su randu. Atrodė, blogiau būti negali, tačiau paauglystėje atsiradę spuogai taip pat pridarė nemažai žalos.

Būsimasis aktorius randus ir po spuogų likusias žymes slėpė po storu makiažo sluoksniu. Ypač nemėgo, kai fotografai bandė jį nufotografuoti iš kairės pusės, kurioje matėsi baisusis randas. Tačiau ne tik subjaurotas veidas trukdė F. Sinatrai normaliai gyventi. Jis troško būti aukštesnis, todėl nešiojo batus su 5–7 cm pakulne.
Frank Sinatra

Muzikinė karjera lyg amerikietiški kalneliai

Dar vaikystėje, stebėdamas kaip dainuoja Bing’as Crosby, F. Sinatra tikėjo, kad užaugęs taps dainininku. Tačiau kelią šlovės link reikėjo pradėti nuo žemiausio laiptelio – dainuoti baruose ir naktiniuose klubuose. Šlovės teko laukti neilgai. XX a. 5-ojo dešimtmečio viduryje Frankas pasirašė sutartį su įrašų kompanija „Columbia Records“. 1953 m. pelnė „Oskaro“ apdovanojimą už geriausią nepagrindinį vaidmenį filme „From Here to Eternity“. Netrukus pasirašė sutartį su JAV įrašų kompanija „Capitol Records“ ir išleido kelis albumus. 1961 m. nutraukė sutartį ir įkūrė savo įrašų kompaniją „Reprise Records“.

Būdamas 50-ies įrašė albumą „September of My Years“ ir suvaidino jam pačiam skirtame televizijos šou. Be to, įrašė du naujus hitus. Tiesa, pardavimai nebuvo tokie dideli, kaip tikėtasi. Galiausiai 1971 m. F. Sinatra atsisveikino su gerbėjais ir muzika, tačiau po mažiau nei dvejų metų vėl grįžo į didžiąją sceną. Tuomet įrašė vieną žinomiausių savo hitų „New York, New York“.

Aktoriaus karjera klostėsi gana sėkmingai. Frankas suvaidino keliuose filmuose, o už vieną jų „The Man with the Golden Arm“ (1955 m.) pelnė „Oskaro“ apdovanojimą. Kino kritikams pro akis neprasprūdo ir žymaus aktoriaus vaidmuo filme „Mandžiūrijos kandidatas“ (1962 m.), už kurį taip pat buvo apdovanotas.

Žudėsi dėl nelaimingos meilės?

1950-ųjų pradžioje F. Sinatros šlovės laikas baigėsi, o populiarumas akivaizdžiai sumažėjo. Dėl to jis net bandė nusižudyti. Vaikščiodamas Taimso aikštėje pamatė minias mergaičių, kurios bandė patekti į naujos žvaigždės Eddie Fisher’io koncertą. Frankas jautėsi siaubingai. Grįžęs į savo butą, padėjo galvą ant viryklės ir atsuko dujas. Laimė, jo vadybininkas pasirodė laiku ir rado dainininką sukniubusį ant grindų bei verkiantį. Tačiau tuo bandymas nusižudyti nesibaigė. Atsisveikinti su gyvenimu F. Sinatra bandė dar tris kartus. Mėginimams nusižudyti įtaką darė ir nepasisekę santykiai su gražuole aktore Ava Gardner.
Frank Sinatra

Viena po kitos pasipylusios santuokos

1939 m. F. Sinatra vedė savo vaikystės meilę Nancy Barbato, su kuria susilaukė 3 vaikų. Prieš vestuves jis susitikinėjo su jauna mergina Toni Della Penta, kuriai užmovė sužadėtuvių žiedą po to, kai ši atsisakė su juo pasimylėti. Netrukus ji pasijuto nėščia. Tai sužinojusi Nancy ne juokais įširdo ir nuėjo pasikalbėti su Toni. F. Sinatra turėjo susimokėti baudą už melagingą pažadą vesti. Galiausiai prižadėjo Nancy niekada nežiūrėti į kitas moteris, ir jiedu susitaikė. Po jauniausios dukros gimimo poros santykiai pašlijo, todėl Frankas ir Nancy pasuko skirtingais keliais.

Netrukus žymus aktorius įsimylėjo kitą moterį. 1951 m. jis vedė Ava Gardner, tačiau sutuoktinių gyvenimas taip pat nebuvo rožėmis klotas. Galiausiai jiedu išsiskyrė. 1966 m. vestuvinį žiedą Frankas užmovė Mia Farrow, tačiau po dvejų metų jiedu irgi pasuko skirtingais keliais. F. Sinatra ryžosi vesti ketvirtą kartą. 1976 m. jis sumainė aukso žiedus su Barbara Blakely, su kuria gyveno ilgai ir laimingai.

2013 m. Frankas trečioji žmona M. Farrow duodama interviu žurnalui „Vanity Fair“ pareiškė, kad F. Sinatra gali būti jos 25-erių sūnaus Ronan’o tėvas. Tačiau iš tiesų Ronan’as – vienintelis biologinis M. Farrow ir Woody Allen’o sūnus. Taip pat per interviu moteris teigė, kad F. Sinatra buvo jos vienintelė gyvenimo meilė. Ronan’as, matydamas, kokį apkalbų pliūpsnį sukėlė motina, socialiniame tinkle juokais parašė: „Mes visi galbūt esame F. Sinatros sūnūs.“

Išrankus ir dosnus moterims

F. Sinatra niekada neslėpė, kad trokšta meilės nuotykių. Tačiau moterys jam buvo reikalingos ne tik seksualiai pasitenkinti. Dainininkas dievino tas dailiosios lyties atstoves, kurios pasižymėjo geru humoro jausmu. „Labai mėgstu moteris, jomis žaviuosi, tačiau, kaip ir visi vyrai, jų nesuprantu“, – teigė aksominio balso savininkas.

Nors dauguma jį vadino sijonų medžiotoju, tačiau iš tiesų F. Sinatra buvo romantikas. Aktorius sakydavo: „Noriu, kad moteris jaustųsi vertinama ir graži. Visų pirma pastebiu dailiosios lyties atstovės rankas. Man nepatinka tos moterys, kurios per daug kvepinasi. Esu alergiškas kvepalams. Man patinka subtilūs drabužiai ir santūrus makiažas“.

Garsus dainininkas nekentė rūkančių moterų. 1960 m. grįžęs iš Tokijo teigė, kad japonės neturi nikotino dėmių ant pirštų. Pasak aktoriaus, jos nedėvi kelnių ir paspaudus joms rankas nelieka kvepalų „Chanel Nr. 5“ kvapo. F. Sinatrai patiko tradicinių pažiūrų moterys. Jam nepatiko pernelyg trumpi sijonai. Aktoriaus artimas draugas Tony Curtis teigė, kad F. Sinatra – vienas didžiausių dorovės sergėtojų, kokį kada nors sutiko. „Jis senamadiškas žmogus. Niekada negirdėjau nė vieno vulgaraus žodžio, kurį būtų sakęs moteriai“.

To meto dievaitis nevengė patikusioms dailiosios lyties atstovėms dovanoti brangių daiktų: deimantų, apyrankių, karolių, žiedų. Kartais dovanodavo netgi automobilius. Tik Frankas niekada nedavė pinigų, nes manė, kad tai būtų neskoningas atlygis už neva suteiktas paslaugas...

Mirties akivaizdoje

1987 m. Kitty Kelley neteisėtai paskelbė F. Sinatros biografiją, kurioje paskelbta, kokiais ryšiais pasinaudodamas jis pasiekė karjeros aukštumų. Tačiau tokie pareiškimai nė kiek nesumenkino garsiojo dainininko populiarumo. Priešingai, 1993 m. jo gerbėjų gretos dar labiau pagausėjo, kai išleido duetų albumą, kuriame dainas atliko su Barbra Streisand, Bono, Tony Bennett ir Aretha Franklin.
1995 m. Frankas paskutinį kartą pasirodė scenoje. 1998 m. mirė nuo infarkto Los Andželo ligoninėje. Taip F. Sinatra atsisveikino su šou verslu, kuris truko daugiau negu 50 m.

Įdomu

1940 m. tapo vienu iš JAV paauglių dievaičiu. F. Sinatros puikiu balsu žavėjosi minios moterų.

1945 m. sukūrė trumpą filmą „Namas, kuriame gyvenu“, kuriame pasisakė prieš antisemitizmą ir rasinę netoleranciją. Ironiška, tačiau po dešimtmečio buvo apkaltintas komunistų palaikymu. Francis apie tai niekada neliudijo, tačiau jo byla FTB sparčiai didėjo. Lapų šioje byloje dar padaugėjo, kai prasidėjo tyrimas dėl 1,8 mln. Lt, kuriuos sumokėjo gydytojams, kad pasirašytų, jog jis yra netinkamas tarnauti ginkluotose pajėgose. Pasirodo, garsiajam dainininkui per gimdymą plyšo ausies būgnelis.

1946 m. išleido debiutinį albumą „The Voice of Frank Sinatra“, kuriame buvo įrašytos 8 dainos apie meilę. Tuo metu jis buvo parduodamas už maždaug 83 Lt. Tačiau kaina nesutrukdė sumušti albumo pardavimo rekordus. Po dvejų metų jis vienas pirmųjų išleido popmuzikos vinilinę plokštelę.

Su Dean’u Martin’u, Sammy Davis’u, Joey Bishop’u ir Peter’iu Lawford’u įkūrė kompaniją „Rat Pack“ ir palaikė artimus ryšius su įvairiomis šou verslo žvaigždėmis bei valstybės pareigūnais.
Pelnė 11 „Grammy“ apdovanojimų.

1997 m. Ronald’o Reagan’o apdovanotas Prezidento laisvės medaliu.
Gimė daugiau nei 5 kg. 152 cm ūgio smulkaus sudėjimo motinai tai buvo tikras iššūkis.

Antroji žmona A. Gardner teigė, kad F. Sinatra buvo beviltiškas šokių aikštelėje. Ironiška, tačiau jo geriausi šokių pasirodymai filmuose buvo su vyrais.

Apie 1934 m. pasirodžiusį filmą „The Bandit’s Mask“ iki šiol sklando daug gandų. Pasak Holivudo biografo Darwin’o Poter’io, tai buvo pornografinis filmas, kuriame debiutavo F. Sinatra, ir už tai jam buvo sumokėta apie 4 700 Lt. Tiesa, jis visuomet filmuodavosi mūvėdamas kaukę. Visų mylimas dievaitis manė, kad apie tai niekas nesužinos.

Vaikystėje šlaistėsi gatvėmis su įtartinos reputacijos vaikais. Jo mėgstamiausia pramoga buvo šlapintis nuo namų stogų ant praeivių.