Jos su bendraminčiais įgyvendinti socialiniai projektai, tokie kaip moterų pasitikėjimą savimi skatinantis „Mes. Moterys“, verkiančių šauktinių portretai „Jie laimėjo loteriją“, paroda apie musulmonų gyvenimą Lietuvoje „Islamas Lietuvoje“, sukėlė karštas diskusijas.

Vis dėlto daugiausia dėmesio Neringa skiria moterims. Jos fotografijos atskleidžia moterų grožį, drąsą, tobulus netobulumus ir moko būti savimi.

DELFI žinomos fotomenininkės klausė, kas, jos manymu, yra stipri moteris ir kokia yra pati Neringa.

Kas Jums yra stipri moteris?

– Stipri moteris man yra vieniša mama, sunkiai dirbanti, kad aprūpintų savo vaikus; tai ir atsidavusi savo darbui mokytoja kaimo mokykloje; tai sunkią ligą išgyvenanti, bet optimizmo neprarandanti mergina; tai ir aukščiausias pareigas kompanijoje užimanti lyderė, kuriai kiekvieną dieną reikia dirbti du kartus daugiau negu bet kuriam vyrui, kad įrodytų, jog yra verta savo pozicijos; tai mano draugė, kuri meta prestižinę karjerą ir keliauja į Nepalą savanoriauti; tai daugybė moterų ir jų istorijų, kurias patiriu kiekvieną dieną.

Stipri moteris tūno kiekvienoje moteryje.

Ar turite stiprios moters ar stipraus žmogaus idealą?

– Stiprus žmogus – tai tas, kuris klysta, bet suklydęs nesustoja, nepasiduoda, negraužia savęs, o pasimokęs iš klaidos keliauja toliau, veikia su dar didesne jėga. Ši savybė man asocijuojasi su stiprybe ir atkaklumu.

Mane įkvepia iranietės moterys fotografės: Newsha Tavakolian ir Shadi Ghadirian. Jų darbai subtiliai, bet drąsiai kvestionuoja status quo ir moterų teises Irane. Jos kuria daug sudėtingesniame politiniame klimate (negu Lietuva) ir tai mane labai žavi ir įkvepia bei skatina nebijoti.

Ar pati esate stipri moteris?

– Aš esu ir stipri, ir silpna. Negaliu būti visada stipri, nes stiprybę man sunku sufalsifikuoti. Stiprybė po truputį manyje vystosi, aš ją treniruoju lyg kokį raumenį ir pamažu džiaugiuosi rezultatais: štai, jau esu stipresnė, jau labiau savimi pasitikiu.

Bet kaip ir treniruojant raumenį, taip ir su ta stiprybe: galima labai persitempti, norėti per daug ir per greitai. Taip pat jos sumąžta, jei nebekeli sau naujų iššūkių.

Šiaip aš labai žaviuosi jautriais, neslepiančiais emocijų, nebijančiais būti pažeidžiamais žmonėmis. Atsiverti gyvenimui, kitiems žmonėms – didelė stiprybė. Man toli gražu tai ne visada pavyksta, bet kai esu atvira, kai leidžiu sau būti pažeidžiama – tada esu ir stipriausia. Toks keistas paradoksas gaunasi, prieštara, bet prieštaroje gimsta harmonija.

Kokios, Jūsų manymu, yra stiprios moters taisyklės, principai?

– Man atrodo, kad stiprios moters pagrindinė taisyklė turėtų būti meilė ir rūpestis sau. Jei esi pati sau geriausia draugė, jei save palaikai, pasirūpini savo kūnu ir dvasia – tuomet viskas bus gerai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)