- Kaip atsidūrėte Londone - trumpai papasakokite savo emigracijos istoriją?

- Londone atsidūriau beveik per atsitiktinumą. Baigęs mokslus Lietuvoje (ko gero, kaip ir daugelis mūsų emigrantų) sugalvojau išvažiuoti į užsienį užsidirbti pinigų. Taip atsidūriau Šiaurės Anglijoje. Po kelių mėnesių sunkaus darbo fabrike nusprendžiau grįžti į Lietuvą, bet prieš tai norėjau Londoną pamatyti.

Taigi, užsisakiau skrydį iš Londono oro uosto. Atvykau čia trims dienoms ir apsistojau pas draugą. Jis man aprodė miestą, kurį iškart pamėgau. Draugas pasiūlė laikiną darbą ir aš nusprendžiau pabūti čia keletą savaičių. Kuo ilgiau čia buvau, tuo labiau man čia patiko. Nė nesupratau, kaip 11 metų praėjo nuo to laiko.

- Kaip save apibūdintumėte kaip fotografą - kokiais išskirtiniais bruožais pasižymi jūsų fotografijos/darbo procesas?

- Save kaip fotografą galėčiau apibūdinti keletu sakinių. Visų pirma, su manim lengva dirbti. Esu jaunatviškas ir entuziastingas. Mano darbo procesas priklauso nuo to, ką ir kur tenka fotografuoti.

Pavyzdžiui, pasiruošti fotografuoti vestuves trunka ganėtinai ilgai. Norisi susitikti su pora keletą kartų, aptarti smulkmenas, nuvažiuoti apžiūrėti vietą ir t.t. Jei klientas ateina į studiją - viskas daug paprasčiau. Jei aš važiuoju pas klientą, viskas dar kitaip. Kad ir koks užsakymas bebūtų, visada stengiuosi, kad klientas atsipalaiduotų.

- Nuo ko prasidėjo jūsų, kaip fotografo, karjera?

- Mano karjera prasidėjo nuo renginių fotografavimo. Aš visada su savimi turėdavau fotoaparatą ir mėgdavau fotografuoti. Man žmonės sakydavo, kad turiu "gerą akį" ir mano nuotraukos atrodo profesionaliai.

Taigi, vieną dieną mane pasikvietė pafotografuoti vakarėlį. Kaip dabar atsimenu, už tai gavau £50. Tai buvo neįtikėtina. Po to pradėjau domėtis fotografija kiek nuodugniau, išsiuntinėjau daug el. laiškų ir vieną dieną gavau darbo pasiūlymą fotografuoti renginius ledo bare ir administruoti internetinio puslapio fotogaleriją. Ten dirbdamas sutikau daug žmonių, išdalinau gausybę savo verslo kortelių ir po truputį pradėjau gauti įvairesnių užsakymų.

portfolioA nuotr. / Vestuvių fotografija

- Mėgstamiausias žanras fotografijoje.

- Ko gero, mėgstamiausias mano žanras yra mada. Aš labai mėgstu vestuvių fotografavimą, bet tai dažniausiai būna ganėtinai ilga ir įtempta diena. Jei kažką praleidi, antro šanso neturėsi - tad dažniausiai būna ganėtinai daug streso viską padaryti nepriekaištingai. Fotografuodamas madą, įprastai aš dirbu su stilistų, modelių, vizažistų ir t.t. komanda. Aš galiu kontroliuoti šviesą, tad jei kas nesigauna iš pirmo karto, visada gali bandyti dar kartą, dalintis mintimis ir idėjomis su kitais. Tai - tiesiog daug linksmiau.

- Kas yra geras fotografas - plataus profilio fotografas, o gal tas, kuris specializuojasi ir susitelkia vienoje srityje?

- Geras fotografas, mano nuomone, yra tas, kuris sugeba išlaikyti savo klientus patenkintus, visada tobulėti ir turėti pakankamai veiklos. Be abejo, fotografas, specializuojantis vienoje srityje, bus geresnis tos srities specialistas. Kaip ten bebūtų, man atrodo, kad tas, kuris nebijo išbandyti savęs naujuose dalykuose, turi didesnį potencialą.

portfolioA nuotr. / Vestuvių fotografija

- Stebint šiuolaikinę fotografiją, kas labiausiai džiugina/liūdina?

- Labiausiai mane džiugina tai, kad skaitmeninė fotografija atveria daugiau durų, nei pats gali įsivaizduoti. Žinant savo kameros galimybes, žinant savo įgūdžius su "photoshopu" ar "illustratoriumi", tu gali klientams pasiūlyti daug daugiau nei tik "pagautą kadrą". Paskutiniu metu aš pradėjau kurti muzikinius video - vien dėl to, kad galiu tai padaryti su savo skaitmenine kamera. Prieš 15 metų fotografuodamas juostelėmis aš apie tai net nebuvau pagalvojęs.

O labiausiai mane liūdina tai, kad konkurencija palieka labai daug nepastebėtų talentų. Kaip ten bebūtų, tai visgi yra verslas, ir dauguma kūrybingų žmonių/fotografų tiesiog neturi verslo gyslelės ir juos iš rinkos išstumia kažkas, turintis daugiau pažinčių.

[portfolioA nuotr.] portfolioA nuotr.

- Galbūt galite "nupiešti" įprastą fotografo dieną Londone?

- Visokių dienų būna. Jei neturiu užsakymo ir nereikia kažkur vykti, didžiausia mano dienos dalis praeina prie kompiterio, redaguojant nuotraukas ir siuntinejant el. laiškus. Kartais dienos atrodo tokios pačios, o kartais tenka išvažiuoti trims dienoms, ir viskas apsiverčia. Pati smagiausia dienos dalis būna tada, kai paskambina klientas padėkoti už gerai atliktą darbą ir prideda £200 prie sutartos sumos.

- Labiausiai įsiminusi fotosesija/užfiksuotas kadras.

- Man su darbu teko keliauti gan nemažai, bet ko gero, labiausiai įstrigusi fotosesija buvo Kaire. Viskas vyko ketvirtą valandą ryto Tahrir aikštėje, praėjus 6 mėnesiams po Hosni Mubarako nuvertimo. Tuo metu aikštėje buvo susirinkę Mubarako palaikytojai (radikali grupė). Aš fotografavau vieno iš revoliucijos iniciatorių vestuves ir jis labai norėjo nuotraukos aikštėje.

Taigi, mes išlipome iš mašinos, aš padariau keletą nuotraukų ir pastebėjau, kad prie mūsų artinasi būrys labai nepatenkintų žmonių. Net negaliu pasakyti, kiek laiko viskas truko - ar 5, ar 20 minučių, bet tas būrelis labai nepatenkintų žmonių griebė man už kameros, kažkas traukė man už rankos, kažkas traukė už drabužių. Kažkaip išsivadavęs, aš patraukiau mašinos link, bet tada būrelis žmonių apsupo mašiną ir pradėjo kažką rėkti arabiškai.

Man atrodo, tada aš susitaikiau su mintimi, kad tai mano paskutinioji. Kažkokiais būdais vairuotojas sugebėjo atidaryti duris, ir mes pasprukome su tokia adrenalino doze, kokios niekada nesu turėjęs.

portfolioA nuotr. / Londono akis

- Dažnas turistas, atvykęs į Londoną, įsiamžina prie Big Beno ar prie Londono akies. Galbūt galėtumėte duoti keletą patarimų, kaip turistai galėtų pasidaryti įdomesnių, "neklišinių" nuotraukų? O gal yra kažkokių kitų fotografijoms palankių vietų Londone?

- Londonas - tiesiog rojus turistams. Be abejo, reikia nusifotografuoti prie Big Beno, Tower Bridge'o ir t.t. Mano pasiūlymas būtų pasiklysti. Taip aptiksite vietas, kokių nerasite jokiame kelionių kataloge. Išeikite į miestą naktį. Laužykite stereotipus, fotografuokite iš apačios, iš viršaus, sukomponuokite kadrą kitaip. Ne visada viskas turi būti per vidurį.