O virš viso to plevena per vos keletą metų atrasta naujų mados krypčių dvasia, į kurią susipina vaikiškos svajonės ir išmintinga ironija.

- Kada prasidėjo Tavo, kaip drabužių dizainerės, karjera?

2006 metais Romoje atidariau savo saloną-studiją „38 Leopardo by Jessica Harris“. Pirmiausia pradėjau kurti vienetines sukneles ir tik vėliau pagalvojau apie sezonines kolekcijas. Pirmoji tokia – 2007-ųjų pavasario–vasaros kolekcija, mano nuomone, žyminti mano karjeros pradžią.

Prieš pradedant individualią veiklą, teko dirbti mados pramonėje – kurti audinius, asistuoti pagrindiniams mados namų dizaineriams. Teko prisiliesti ir prie aukštosios mados – garsiems italų mados namams siuvinėjau šalius, rankines, batus.

- Studijavai mados dizainą ar esi savamokslė?

Baigiau drabužių modeliavimo studijas Romoje „Koefia“ akademijoje. Čia atvykau studijuoti iš Jungtinių Amerikos Valstijų, kur gimiau ir gyvenau anksčiau. Tenykščiame universitete taip pat studijavau menus. Tuomet panorau įgyti techninių mados žinių (konstravimo, audinių kūrimo) ir atvykau į Italiją. „Koefia“ akademija ne tik išmoko pramoninių metodų – čia gilinamasi ir į aukštojo siuvimo technikas. Taigi jau mokydamasi atradau savo individualų braižą.

- Kuri dar tik keletą metų ir jau tvirtai tiki suradusi savo stilių. Kaip jį apibūdintum?

Dažnai girdžiu žmones kalbant, kad apsirengę mano kurtais drabužiais jie jaučiasi labai seksualūs. Manau, tie drabužiai yra labai jausmingi ir plazdantys ant moters kūno. Klientės, juos vilkėdamos, jaučiasi seksualiai, bet ne vulgariai.

- Kas įkvėpė šios vasaros kolekciją?

Šią pavasario–vasaros kolekciją pavadinau „Retro virtuve“. Ji įkvėpta pramanytų virtuvės reikmenų, rakandų, kurie įsikomponuoja į rafinuotas sukneles, palaidines, sijonus, aksesuarus. Drabužiai iš lengvos medvilnės, šilko ir nėrinių – labai moteriški, masinantys prisiliesti. Žaidžiau lengvų audinių klostėmis, iš jų formavau laisvus siluetus. Drabužiai savo lengvumu primena apatinius apdarus, o užuominas akcentuoja nėriniai ir korseto detalės. Spalvos – gaivios, lengvos, įvairūs lino atspalviai.

- Ar, kaip visi pareigingi dizaineriai, jau suskubai sukurti ateinančio rudens–žiemos kolekciją?

Rudens–žiemos kolekcija seniai sukurta ir pristatyta. Pavadinau ją „Galaktikos baletu“. Mane įkvėpė balerinos portretas iš Diagilevo „Ballet Russes“: rafinuota šokėja, vilkinti siuvinėtą korsažą ir pūstą balerinos sijonėlį, svajingai žiūrinti į fotoaparatą.

Mano kolekcijos drabužiuose atkartojami šokio aprangos motyvai, varijuoja kombinezonai, prigludę drabužiai iš prabangių audinių: juodas šilkas, rudos su sidabro atspalviu angoros mezginiai, rašalo spalvos elastinės medžiagos derinamos su rožiniais moheros mezginiais, sidabro ir aukso nėriniais. Gausu ir siuvinėjimų, atkartojančių tradicinius rusų rankdarbių motyvus, į kuriuos įsilieja žibantys kristalai.

- O kokia šios kolekcijos moteris?

Mane įkvėpė rusų balerina Anna Pavlova – jos tipažas, įvaizdis. Kuriant šiuolaikinį moters paveikslą, patinka interpretuoti retro temas. Mėgstu senų ir naujų dalykų derinius – pavyzdžiui, senovinį šaliką suderinti su modernia suknele.

- Kurių mados namų kūryba Tave žavi?

Patinka daug šiuolaikinių dizainerių. Tačiau ypač žaviuosi Olivier Theyskins, kuris dirba „Nina Ricci“ mados namuose. Taip pat patiko kolekcijos, kurias jis kūrė „Rochas“ mados namams. Manau, jos nuostabios.

- Teko girdėti, kad puoši labai žymias pramogų pasaulio asmenybes...

Į mano saloną dažnai užsuka garsios italų aktorės. Labai malonu žinoti, kad kažkas, į ką žiūri daugybės žmonių akys, vilki tavo kurtus drabužius. Tačiau kol kas šių asmenybių vardų nenorėčiau atskleisti – verčiau palaukite jų, apsirengusių mano kurtais drabužiais, nuotraukų žymiausių žurnalų puslapiuose.

- Kur galima išvysti Tavo kolekcijas?

Rudens–žiemos kolekciją pristačiau Romos mados savaitėje, čia pristatysiu ir ateinančių metų pavasarį–vasarą. Tikiuosi, kad greitai pavyks dalyvauti ir Milano mados savaitėje. Turiu planų parodyti savo šou ir JAV. Kiekvieną mano kolekciją galima pamatyti mano salone Romoje, taip pat Niujorko boutique ir internetinėje svetainėje.

- Ką laikai didžiausiu savo pasiekimu?

Turbūt tai – ryžtas pradėti mados verslą. Juk šiandien nėra lengva atidaryti savo saloną ir pradėti kurti vardinę liniją. Taip pat didelė vertybė – matyti laimingas mano drabužiais vilkinčias moteris.

- Kuri tik drabužius?

Mano boutique galima rasti rankinių, diržų, juvelyrinių dirbinių, savo kolekcijose pristatau ir keletą galvos aksesuarų.

- Kuris italų dizaineris tau patinka labiausiai? Ar pažįsti jį asmeniškai?

Man labai patiko dirbti su Roberto Capucci, kuomet atlikau praktiką studijų metais. Jis lyg skulptorius, jo formos ir proporcijos yra genialios. Susipažinau su juo vienoje parodoje – buvo nuostabu sutikti tokią kūrybingą ir malonią asmenybę.

- Koks italų stilius šiandien?

Jie labai stilingi. Vien iš jų aprangos gali matyti, kas yra madinga. Italai moka pritaikyti sau mados tendencijas, žino, kas jiems tinka ir nemėgsta eksperimentuoti su savo įvaizdžiu. Svarbiausias dalykas formuojant stilių jiems yra kokybė – audinių, kirpimo ir atlikimo. Italai kreipia dėmesį ir į naujumą, leidžiasi į saikingus mados eksperimentus.

- Ryškiausia rudens–žiemos tendencija pagal Jessica Harris yra...

...prigludę kombinezinai, marškinių tipo suknelės ir ilgi megztiniai su giliomis iškirptėmis. Visa tai pabrėš nuostabią moters figūrą.

Rugsėjį žurnalas "Express Mada" – dar storesnis ir papildytas priedu jaunimui. Mados gurmanams - fotosesija iš Niujorko