Tačiau pro kritikų akis nepraslysta moters antsvoris. Oponentai klausia: „Ar gali sveikatos apsaugos ministre būti daugiau negu šimtą dvidešimt kilogramų sverianti moteris?“

Darykite ką sakau, o ne ką darau

Politikai dažniausiai yra kritikuojami dėl kompetencijos stokos. Nors M. De Block vertinama už puikiai atliekamą darbą, ji – pirmoji politikė sulaukusi tiek daug kritikos dėl antsvorio ir silpnybės skaniam maistui.

„Pamačius ministrę į galvą šovė vienintelė mintis: kaip ji gali agituoti žmones rūpintis svoriu bei sveikata? Viskas gerai, jeigu esate paprastas pilietis, tačiau kai atstovaujate šalies sveikatos apsaugos sistemai, turite susitaikyti su tuo, kad būsite nagrinėjami ir vertinami“, – Belgijos žiniasklaidai sakė vardo atskleisti nepanoręs šaltinis.

Pasak jo, antsvorio turinti sveikatos apsaugos ministrė – absoliutus precedentas politikos istorijoje. Belgijos žiniasklaida klausia, kaip ji gali įkūnyti atstovaujamas vertybes?

Ar M. De Block yra patikimas asmuo priimti atsakomybę už tautos sveikatą? „Aš žinau, kad nesu modelis, bet jūs turite matyti mano vidų, o ne jo pakuotę“, – atkerta visada besišypsanti ir valiūkiškai krizenanti politikė bei ragina domėtis jos sveikatos politikos planais, o ne kūno sudėjimu. Vrije universitete medicinos studijas baigusi M. De Block, kaip pati teigia, nesiskundžia sveikatos sutrikimais.

Beje, Pasaulio sveikatos organizacija pateikė išvadas, kad daugiau negu keturiasdešimt septyni procentai suaugusių Belgijos piliečių yra nutukę arba turi antsvorio.

Kova prieš euroskeptikus

Liberalų demokratų partijos atstovė garsėja principinga pozicija imigracijos klausimais. Belgai prisimena ir žavisi prieš kelerius metus imigracijos reikalų ministre dirbusios M.De Block priimtu sprendimu, kuriuo ji negailestingai – nuo daugiau nei 27 tūkst. iki 15 tūkst. per metus – sumažino prieglobsčio prašymų skaičių.

Žiniasklaidoje gavusi „Don Kichoto“ arba „geležinės Meggieׅ“ pravardes politikė ir dabar, praėjus aukščiausio lygio terorizmo grėsmei Briuselyje, laikosi nuoseklios pozicijos pabėgėlių klausimu. „Pabėgėliai privalės būti įdarbinti, dirbti ir už sveikatos draudimą sumokėti patys. Kitaip mūsų socialinis saugumas atsidurs pavojuje“, – sako per dešimtį metų sėkmingą politinę karjerą pasiekusi moteris.

Europiečiai pabėgėlių klausimą sieja su padidėjusia teroro atakų grėsme. Todėl M. De Block skatina sustiprinti šalies ligoninių apsaugą. Ministrė išleido dekretą, kuriame nurodoma, kad medicinos darbuotojai viešuose susibūrimuose turi vilkėti ryškiais ir aiškiai juos identifikuoti leidžiančiais drabužiais.

„Gydymo įstaigų vadovai privalo būti įsitikinę, kad jų komandai priklausantys medikai yra įregistruoti ir gydymo praktiką vykdo teisėtai. Jiems pateiktos atmintinės, kuriomis būtina vadovautis reaguojant į galimo teroro grėsmės padarinius“, – žiniasklaidai apie sugriežtintus medikų darbo reikalavimus pasakojo M. De Block.

Belgai palaiko

Kad ir kaip principingai Belgijos sveikatos apsaugos ministrė yra nusiteikusi prieglobsčio prašytojų klausimu, pabėgėlių su teroristais tapatinti ji nelinkusi. Šiuo metu Belgijos įkalinimo įstaigose 45 proc. nuteistųjų sudaro musulmonai. Sveikatos apsaugos ministrė paskatino įtvirtinti įstatymų pataisas, kuriomis siekiama užtikrinti tinkamą sergančių kalinių slaugą.

Belgai palaiko politikės sumanymus mažinti sveikatos draudimo mokesčius gyventojams, kurie bent du kartus per metus profilaktiškai apsilanko odontologo kabinete. Patinka jiems iniciatyva, kuria Europos Taryba nusprendė sudaryti palankesnes vaistų retoms ligoms gydyti įsigijimo sąlygas.

M. De Block bendraudama su Liuksemburgo ir Olandijos kolegomis parengė bendrą mokslo ir verslo projektą. Kaip sako Belgijos sveikatos apsaugos ministrė, šis projektas didesniam pacientų skaičiui leis įsigyti naujos kartos vaistų už mažesnę kainą. Politikė jau antrus metus kovoja ir už tai, kad senos kartos vaistų kainos būtų mažinamos.

„Geležinė Meggie“ organizuoja labdaros fondus, kurių pagalba skiriama psichikos sveikatos problemų turintiems žmonėms gydyti.

Tiesa, M. De Block ministravimo laikotarpiu Belgija tapo pirmąja valstybe, įteisinusia nepilnamečių eutanaziją. Kaip ir buvo galima manyti, prieš metus, įstatymo priėmimas visuomenėje sukėlė tikrą diskusijų audrą. Kiekvieną dieną Belgijoje penki žmonės miršta atlikus eutanaziją.

Romantiškoji pusė

Meggie De Block dirba apsupta didelio būrio vyriškių, tačiau politikė neturi laiko romantiškoms draugystėms užmegzti. O gal širdies draugą akylai saugo nuo žiniasklaidos? Dvidešimt penkerių metų gydytojos stažą turinti moteris laisvalaikį, kaip pati sako, dažniausiai leidžia rašydama ir skaitydama.

Tarp kitko

Prieš metus atliktos apklausos parodė, kad belgai nusiteikę Meggie De Block matyti ministro pirmininko kėdėje.

Belgijoje planuojama pabėgėlius skatinti dirbti centruose ir už tai mokėti iki 185 eurų algos per mėnesį. Lietuvoje teisės dirbti pabėgėliai neturės, kol negaus pabėgėlio statuso.

Politikės brolis Eddie De Block – taip pat politikas ir šiuo metu užima Merchtem miesto mero postą.

2014 m. buvo išleista Meggie De Block autobiografija.