1. Viešnia iš Prancūzijos – Mireille Guiliano

Lietuvos skaitytojų pamėgta bestselerio „Kodėl prancūzės nestorėja“ autorė Mireille Guiliano pagaliau atvyksta į Lietuvą. Knygoje, kurios visame pasaulyje jau nupirkta daugiau nei 3 mln. egzempliorių, autorė išskiria duoną, šampaną, šokoladą ir meilės santykius kaip svarbiausius subalansuotos dietos ir gyvensenos ingredientus. Pirmoji rašytojos knyga išversta į 40 kalbų, o lietuviškai skaitytojoms pristatytos jau keturios M. Guiliano knygos.

Gyvai knygų mugėje pasimatyti su didelę patirtį gastronomijos, vyno degustavimo ir grožio industrijos srityse turinčia rašytoja lankytojai galės vasario 24 d., ilgąjį penktadienį, 12 valandą, konferencijų salėje 5.1. Susitikime su skaitytojais autorę kalbins Violeta Baublienė.

2. Nauja Johno Irvingo knyga – apie Lietuvą

Viena šių metų Vilniaus knygų mugės staigmenų tapo naujas Johno Irvingo romanas „Paslapčių alėja“. Knyga stebėtinai įdomi ne vien tuo, kad jos veiksmas vyksta Lietuvoje, bet ir tuo, kad joje kultinis amerikiečių rašytojas išsamiai aprašo netgi pačią Vilniaus knygų mugę. Manoma, kad toks romano posūkis – paties rašytojo apsilankymo knygų mugėje 2008 m. atspindys. Ne mažiau intriguoja ir faktas, kad savo patirčiai Vilniaus knygų mugėje perkelti į naujo romano puslapius rašytojui prireikė beveik dešimties metų. Tad knyga, kurioje pagrindinis veikėjas rašytojas Chuanas Diegas veikia Lietuvoje, šį kartą turėtų sudominti ne tik atsidavusius Johno Irvingo gerbėjus.

3. Hario Poterio gerbėjai gali lengviau atsikvėpti

Nurimti neleis ir Vilniaus knygų mugėje debiutuojanti nauja J. K. Rowling knyga „Fantastiniai gyvūnai ir kur juos rasti: originalus scenarijus“. Scenarijus, pagal kurį buvo pastatytas daugelio žiūrovų šiltai sutiktas filmas, skaitytoją nukelia penkiasdešimčia metų atgal, dar prieš Hario Poterio gimimą. Tačiau nei knygoje, nei kino juostoje anaiptol netrūksta nei burtininkų, nei netikėtų siužeto posūkių ar visų jau mintinai išmoktų užkeikimų.

4. Gabrielis Garcia Marquezas naujai

Literatūros gurmanams šiųmetė Vilniaus knygų mugė taip pat taps įvykiu, nes joje pasirodys naujo dizaino ir visiškai naujai išversta viena žinomiausių G. G. Marquezo knyga „Šimtas metų vienatvės“. Šios rašytojo knygos neturėję galės papildyti savo kolekciją, o skaitę anksčiau – susipažinti su nauju, apdovanotojo vertėjo Valdo V. Petrausko vertimu.

5. Nauji lietuvių autorių kūriniai

Mugėje tradiciškai daug dėmesio skirta ir lietuvių autoriams, pristatantiems skaitytojams naujus savo kūrinius arba susitinkantiems su gerbėjais aptarti jau išleistų. Pirmąją Vilniaus knygų mugės dieną, vasario 23, ketvirtadienį, lankytojai turės proga sudalyvauti Rūtos Vanagaitės knygos „Jis“ pristatyme bei pabendrauti su pačia autore.

Tuo metu ilgąjį penktadienį, vasario 24 d., lankytojų laukia visa eilė knygų pristatymų bei diskusijų. Penktadienis prasidės Tomo Kavaliausko knygos „Originalas“ pristatymu, kuriame dalyvaus S. Trilupaitytė ir H. Kunčius. Vėliau neeilinėje diskusijoje „Ką iš tiesų žinome apie Palestiną?“ kvies sudalyvauti knygos „Palestina“ autorė Giedrė Steikūnaitė bei diskusijoje taip pat dalyvaujantys K. Vyšniauskas, J. Ohman ir G. Tervidytė. O į keturių skirtingų kartų moterų romano „Tylos istorija“, praminto istorine saga, pristatymą pakvies jo autorė Akvilina Cicėnaitė. Rašytoją knygos pristatyme kalbins D. Tamošiūnaitė, dalyvaus S. Daugirdaitė.

Penktadienio susitikimus pratęs Lietuvos skaitytojų pamėgta rašytoja Sara Poisson, pristatysianti savo naująją knygą „Grožio mašina“. Drauge su ja knygos pristatyme dalyvaus J. Čerškutė, M. Burokas ir G. Petronienė. Lankytojus nustebins ir Jaroslavas Melnikas, po pertraukos grįžtantis su filosofiniu romanu „Dangaus valdovai“. Jo knygos pristatyme dalyvaus D. Tamošiūnaitė, R. Šerelytė ir A. Šlepikas. Penktadienį jaunųjų skaitytojų nepaliks abejingos dvi naujos Kazio Sajos knygos – „Su boružėle ant kaktos“ ir „Noras, kuris dar išsipildys“, o rašytojų kampe visi norintys galės susipažinti su socialinių tinklų Šekspyrais – T. Taškausku, T. Norkaičiu, J. Kisieliauskiu bei jų kūryba („Begalybės fragmentai“, „Meilė etc.“). Na, o penktadienį užbaigs susitikimas su Vilniaus knygų mugės simboliu pramintu Algimantu Čekuoliu, kurio metu bus pristatyta naujausia jo knyga „Salos ir jų žmonės“.

Šeštadienį, arba nekasdienių pasimatymų dieną, skaitytojų lauks Arvydas Juozaitis, pristatantis savo trilogiją apie tris didžiuosius Baltijos pakrantės miestus bei debiutinės žurnalisto Dovydo Pancerovo knygos „Kiborgų žemė“ pristatymas, kuriame dalyvaus P. Gritėnas ir G. Liaudanskas-Svaras. Taip pat į neeilines diskusijas lankytojus pakvies A. Bumblauskas, knygos „Būtovės slėpiniai. Užmiršta Lietuva“ ir Gina Viliūnė bei Jolita Herlyn, abi pristatysiančios po naują savo knygą – „Imperatoriaus meilužė“ ir „Geismo spąstuose“.

Paskutinę Vilniaus knygų mugės dieną, šeimos sekmadienį, ypatingai džiaugsis vaikai ir paaugliai, nes vyks teatralizuotas Dr. R. Česūnienės ir L. Česūno knygos „Mėgintuvėlis burbulų karalystėje“ pristatymas bei susitikimas su pirmojo lietuviško detektyvo paaugliams „Žvaigždžių medžiaga“ autore R. Šerelyte. Tačiau džiūgauti šią dieną turėtų ne vien jaunieji skaitytojai, nes teatro išsiilgusių parodos lankytojų lauks N. Narmontaitė, pristatanti knygą „Aktoriai, režisieriai ir gerbėjai. Ko nematė žiūrovai“, o tuo metu mugę rimtu istoriniu akordu užbaigs I. Simonaitytės premijos laureatas R. Flick, kuris pristatys savo romanų trilogiją „Emma, pastoriaus duktė“, „Šiaurės Sachara“ ir „Paskutinis traukinys“.

Po kiekvieno renginio skaitytojai turės galimybę susitikti su knygų autoriais ir gauti jų autografus leidyklos „Alma littera“ stende.

Išsamią visų renginių programą rasite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt