Pokyčiai įspėja – susirūpinkite!

Patiriama įtampa, poilsio trūkumas, nevisavertė mityba ir išmaniųjų telefonų bei kompiuterių ekranai – tai šiuolaikinių žmonių kasdienybė, dėl kurios, deja, silpsta mūsų regėjimas. Todėl siekiant išvengti skaudžių pasekmių būtina žinoti, kokie yra pirmieji silpstančio regėjimo simptomai ir nedelsiant reaguoti juos pastebėjus, sakoma pranešime spaudai.

„Miglotas, neryškus smulkių daiktų matymas, vaizdo liejimasis, iškraipytos linijos, tamsių dėmių atsiradimas“, - silpstančio regėjimo simptomus, kurių neturėtumėte ignoruoti, vardija „Optikos pasaulio“ gydytojas-oftalmologas Rimas Jakštas. Pašnekovo teigimu, akių priežiūros specialistas, įvertinęs regėjimo funkcijas, apžiūrėjęs akis bei atlikęs reikiamus tyrimus, gali nustatyti atsiradusių regėjimo pokyčių priežastis ir skirti tinkamą gydymą. Delsti nederėtų, juk regėjimo pokyčiai kiekvieną dieną gali progresuoti.

Nesirūpinantiems regėjimu gresia rimtos ligos

Laiku nesikreipiant į gydytojus kai kurių ligų pasekmė gali būti ir aklumas. Regėjimui pablogėjus dėl trumparegystės, toliaregystės, astigmatizmo ar amžinės toliaregystės pokyčių – dažniausiai padeda naujų, regėjimo ydą koreguojančių akinių skyrimas. Regėjimui pablogėjus dėl ligų, pavyzdžiui, kataraktos, glaukomos, amžinės geltonosios dėmės degeneracijos, vien akiniais problemos nepavyksta išspręsti – reikalingas gydymas, nes viena iš šių ligų komplikacijų – aklumas. Apie šias ligas gali įspėti tamsių dėmių atsiradimas prieš akis, įvairiausi matomo vaizdo iškraipymai. „Taip pat reiktų sunerimti atsiradus „žaibavimui“, „blykčiojimui“ akyse – nedelsiant reiktų kreiptis į akių gydytoją, nes tai yra vienas iš gresiančio tinklainės atšokimo simptomų“, – pabrėžė R. Jakštas.

Pagrindinės taisyklės, padėsiančios tausoti regėjimą

Bent kartą per metus pasitikrinkite pas akių specialistą.

Akių sveikatos būklę reikia stebėti ir patiems: kiekvieną rytą rekomenduojama pačiam įvertinti savo regėjimą, užduodant sau tokius klausimus: ar aš ir toliau gerai matau? Ar manos akys atrodo sveikai? Ar mano akys jaučiasi gerai?

Pažiūrėkite į aplinką, įvertinkite ar matote lygiai taip pat kaip vakar, ar regėjimas nepablogėjo? Reikėtų pakaitomis primerkti vieną akį, įvertinti ar abi akys mato vienodai, ar neatsirado pokyčių.
Įvertinkite, kaip atrodo jūsų akys. Sveikos akys yra baltos, skaidrios.

Įvertinkite, kaip jaučiasi jūsų akys. Bet koks dirginimas akyse, svetimkūnio jausmas, skausmas, šviesos baimė, atsiradusios išskyros, byloja apie akių problemas kurioms spręsti reikia akių specialisto pagalbos.

Jei jums skirti akiniai, nepamirškite jų dirbdami kompiuteriu, skaitydami, vairuodami.

Pavasarį saugokite akis nuo tiesioginių saulės spindulių saulės akiniais.

Atsiradus bet kokiam regėjimo pablogėjimui, pasikeitus akių išvaizdai, atsiradus nemaloniems pojūčiams akyse, reikėtų nedelsiant kreiptis į akių specialistą. Nes tai beprasidedančios akių ligos ženklai.

Jei vis dar neradote laiko pasirūpinti savo akimis, nedelskite. Vasarį – „Gero regėjimo mėnesį“, visi kviečiami pasirūpinti savo akimis ir profilaktiškai pasitikrinti savo regėjimą. Kelios minutės jūsų laiko gali užkirsti kelią silpstančiam regėjimui ar prasidedančiai ligai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)