Argi gali neįkvėpti Youtube rastas vaizdo klipas, kuriame liekna žavi moteris, atrodanti ne vyresnė nei keturiasdešimties (o iš tiesų septyniasdešimtmetė!), išduoda savo sveikatos ir energijos paslaptį - tai žaliavalgystė?

Internete taip pat galite rasti daugybę istorijų, kai baisiausią diagnozę išgirdę žmonės išsigydydavo maistu - tiesiog pakeitę įprastą mitybą žalia. Jokios mėsos ir jokio termiškai apdoroto maisto. Ir tam žaliavalgiai turi rimtų argumentų. Didžiausias iš jų - fermentų, generuojančių energiją, svarba mūsų organizmui. Fermentai yra gyvybė, tad žalias, termiškai neapdorotas maistas dar vadinamas gyvuoju dėl jame esančių gyvybiškai svarbių elementų, kurie veikiami aukštos temperatūros kinta arba žūva.

Anot Amerikoje gyvojo maisto pradininku laikomo lietuvio Viktoro Kulvinsko, kuris su taip pat Lietuvoje gimusia Ann Wigmore įkūrė Hipokrato institutą, žmonės serga dėl to, kad valgo mirusį šaltą maistą. Šviežių daržovių ir daigų sultys, spalvingos salotos, riešutai, sėklos ir vaisiai, praturtina organizmą deguonimi, fermentais, šarmina ir suteikia energijos. Šie elementai yra būtini ląstelių ir bendrai žmogaus sveikatai.

Būti sveikam ar ne, iš tiesų yra kiekvieno žmogaus pasirinkimas. Tačiau kol esame sveiki, apie tai dažnai nesusimąstome. V.Kulvinskas ir A.Wigmore į žaliavalgystę atvedė taip pat skaudi asmeninė patirtis. Lietuvoje gimusi Ann Wigmore vaikystėje daug laiko praleido stebėdama savo močiutę, kuri vaistažolėmis gydė I-ojo pasaulinio karo metu sužeistus kareivius. Kai 6-ajame dešimtmetyje Annai buvo nustatytas gaubtinės žarnos vėžys, ji, prisiminusi močiutės gydymus, sugebėjo natūraliomis priemonėmis išsigydyti šią ligą.

V.Kulvinsko šeima į JAV emigravo jam dar neturint nei dešimties metų, tačiau jau tuomet Viktoras turėjo sveikatos problemų. Padidėjęs skrandžio rūgštingumas, stiprūs galvos skausmai privertė jį eksperimentuoti su maistu. Ilgos paieškos vyrą atvedė prie neapdoroto maisto idėjos.

1975-aisiais išeivis parašė pirmąjį holistinio gyvenimo būdo vadovą „Kaip išlikti XXI amžiuje“, kur aprašė savo teoriją, kaip maitintis, kad būtų užkirstas kelias daugybei ligų. Knyga buvo išleista daugiau nei pusės milijono egzempliorių tiražu ir pateko į perkamiausių knygų sąrašą. Čia galima rasti istorijų apie pacientus, kurie išsigydė vėžį, leukemiją, nutukimą, artritą, cukraligę, menstruacinio ciklo sutrikimus, peršalimą, skausmus ir kitas ligas bei negalavimus. Kartu su gyd. Edward Howell parašė knygą „Maisto fermentai sveikatai ir ilgaamžiškumui“, dar aštuonias kitas knygas ir daugybę straipsnių.

Abejojančius, ar šaltesnio klimato gyventojams žalia mityba yra tinkama, V.Kulvinskas nuramina - neapdorotą maistą valgant žiemą, problema yra ne gyvas maistas, bet faktas, kad prieš valgydami žmonės pamiršta jį pašildyti!

„Kai valgote iš šaldytuvo išimtus vaisius ar daržoves, kurių temperatūra yra 4 ar 5 laipsniai, jūsų organizmui reikia daug kalorijų, kad sušildytų juos iki 32 laipsnių. Protingas neapdoroto maisto šalininkas prieš valgydamas savo salotas ar vaisius pirmiausiai juos pašildys. Pašaukite į džiovintuvą ar nesmarkiai įkaitintą orkaitę ir palaukite, kol sušils! Ruošdami sriubas, skystą maistą ir padažus, naudokite šilta vandenį. Ką daryti su sultimis? Išspauskite šaltas daržoves į nerūdijančio plieno dubenį ir įstatykite jį į indą su karštu vandeniu. Įkiškite pirštą į sultis ir maišykite, kol jos bus šiltos, o tada gerkite“,- pataria žaliavalgis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)