– Kaip susidomėjai žaliavalgyste?

– Matyt, kaip ir daugelis dėmesį į maistą atkreipiau tuomet, kai atsirado sveikatos problemų – sutriko virškinimas, ėmė berti odą. Nors šios problemos nebuvo tokios, su kuriomis negalėčiau gyventi, tačiau ilgainiui jos spėjo įsisenėti ir taip įgristi, kad per vieną dieną tapau vegetare. Po kiek laiko savijauta pasitaisė, bet ne tiek, kad jausčiausi puikiai. Kiek vėliau išgirdau apie žaliąją mitybą, perskaičiau mane labai įkvėpusią Viktorijos Butenko knygą, susižavėjau žaliaisiais kokteiliais ir juose slypinčiu energijos užtaisu. Nuo to ir prasidėjo mano kelionė esminių pokyčių link.

– Kokia buvo Tavo pradžia, ar nebuvo sunku?

– Mano perėjimas į žaliavalgystę įvyko taip pat labai staiga – per kelias dienas. Pradėjau nuo žaliųjų kokteilių, salotų, vėliau sekė intensyvios receptų paieškos internete ir griežtai jokio įprasto maisto. Šiandien toks mano pasirinkimas atrodo per daug radikalus, nes tuomet puikiai jutau, kad nesu pasiruošusi žaliavalgystei – vis norėjosi tai duonos su sviestu, tai sūrio. Supratau, kad turiu sau duoti laiko ir į žaliavalgystę žengti palengva.

­– Tačiau dabar jau ketvirti metai maitiniesi žaliai. Kas per šį laiką pasikeitė?

­– Dabar galiu ramiai žiūrėti į įprastą maistą (juokiasi). Jei noriu, leidžiu sau jo paragauti, bet labai greitai įsitikinu, jog ne veltui einu pasirinktu keliu – suvalgius pieniškų ledų porciją ilgai negaliu atsikratyti nemalonaus skonio burnoje, o ir organizmas tvarkosi sunkiau.

Bet labiausiai džiugina tai, kad ėmus maitintis žaliai dingo visos sveikatos bėdos, pagerėjo savijauta. Jau pamiršau, kas yra rėmuo, susitvarkė virškinimas, pagražėjo oda. Dabar galiu drąsiai teigti, kad jaučiuosi išties puikiai.

– Papasakok, kaip pradedi dieną ir ką dažniausiai valgai?

­– Mano rytas prasideda nuo žalumynų kokteilio. Geriu jį tikrai labai žalią: vaisiai, vanduo ir gausiai miško ar daržo žolių. Kokteiliams pakaitomis naudoju dilgėles, garšvas, aviečių, juodųjų serbentų lapelius, špinatus, lapinius (Kale) kopūstus.

Pietums dažniausiai ruošiu salotas. Joms naudoju sezonines daržoves, dedu įvairių sėklų, daigų, paskaninu džiovintomis daržovėmis, skirtingais padažais. Kartais „išsiverdu“ sriubą, pasigaminu užtepėlių užkandžiams, žaliavalgiško kuskuso, morkų ar cukinijų makaronų, vaisinių lietinių, gaunamų sumalus ir išdžiovinus vaisių tyrę. Po 18 valandos jau stengiuosi nebevalgyti, nes pastebėjau, kad netgi po vėlyvos žaliavalgiškos vakarienės kitą rytą jaučiuosi apsunkusi.

– Kaip manai, ar visi gali būti žaliavalgiai?

– Manau, kad kiekvienas tai geriausiai jaučia pats. Yra įvairūs žmonių tipai, skiriasi jų virškinimo stiprumas. Todėl niekam nerekomenduočiau į žaliavalgystę nerti stačia galva. Verčiau išbandyti vieną ar kitą žaliavalgišką receptą, ypač vasarą valgyti daugiau salotų, žalumynų, rytą pradėti nuo žaliojo kokteilio – pastarieji yra tikrai skanus ir lengvas būdas gauti naudingojo chlorofilo, grynos saulės energijos. Jei nenorėsite žengti toliau, to visai užteks.

Aušros patarimai norintiems valgyti žaliau:

· Rytą pradėkite nuo žaliojo kokteilio. Jam tinka bananas, obuolys ir miško ar daržo žalumynai, pavyzdžiui, dilgėlės ar špinatai. Įpilkite vandens ir viską suplakite.

· Pradžioje kokteiliuose naudokite daugiau vaisių, kad žalėsių skonio beveik nesijaustų, o jį gerti būtų malonu. Vėliau vaisių kiekį mažinkite, žalumynų didinkite.

· Žalumynų galima ir tiesiog susidaiginti. Puikiai dygsta liucernos, saulėgrąžų sėklos, kviečiai.

· Dažniau užkandžiaukite. Po žalio maisto nepajusite staigaus pilnumo jausmo, kuris paprastai užplūsta pavalgius kažko sunkaus – virto, kepto. Todėl neleiskite sau išalkti – nebus pagundos griebtis picos ar sumuštinio.

· Saldumynus pakeiskite šviežiais ar džiovintais vaisiais (figomis, datulėmis, abrikosais). Šaldytuve visada turėkite sveikuoliškų saldainių galimiems saldumynų priepuoliams.

· Jei neturite laiko daiginti ar gaminti, jau yra įmonių, kurios miestiečiams tiekia miško žalumynus, parduoda daigus, prekiauja džiovintomis duonelėmis, daržovėmis, saldumynais. Be to, ekologiškų prekių parduotuvėse galima rasti džiovintos spirulinos, kviečių želmenų miltelių, kurie puikiai tinka kokteiliams. Tai išties geros alternatyvos skubantiems, bet norintiems būti sveikiems.

Aušros receptai

Ledai

10-12 šaldytų braškių
1 šviežias bananas
(arba šaldytas bananas, o braškės šviežios)
Viską sumalkite maišytuve. Skanaukite.

Žaliasis kokteilis

Ketvirtis kriaušės (apie 40 g)
Ketvirtis obuolio (apie 30 g)
Vidutinis bananas
Saujelė špinatų (apie 20 g)
Cinamono, druskos
Stiklinė vandens
Suplakite maišytuve. Puikus gerti rytais.