Nors liga dažnai vadinama psichologinio pobūdžio, priešlaikė ejakuliacija turi ir biologines priežastis. Patį ejakuliacijos procesą kontroliuoja centrinė nervų sistema. Kai vyras iš išorės gauna seksualinę stimuliaciją, ši vaizdinė ir mechaninė stimuliacija skatina nervinių impulsų sklidimą. Nerviniai impulsai keliauja į stuburo ir tuomet į galvos smegenis.

Priešlaikė ejakuliacija nustatoma tada, kai vyras sunkiai pats kontroliuoja ejakuliacijos procesą, kai ejakuliacija trunka trumpai ir lytinis aktas baigiamas anksčiau, nei iš tiesų norėtų vyras ar jo partnerė. Dažnai dėl šios problemos sumažėja mėgavimasis seksu, kenčia santykių ir viso gyvenimo kokybė. Tokiu atveju šią ligą gydyti reikia su specialistų ir partnerės pagalba. Tačiau kai kada priešlaikė ejakuliacija būna trumpalaikė (dėl padidėjusio streso, sumažėjusio fizinio aktyvumo ar pan.) ir nieko gyvenime nekeičia.

Nors tikslios priešlaikės ejakuliacijos priežastys nėra nustatytos, manoma, kad įtakos turi neuromediatorius serotoninas. Tiksliau, jo koncentracijos nervų sistemoje pokyčiai. Didesni serotonino kiekiai nervų sistemoje leidžia „sulėtinti“ ir kontroliuoti ejakuliaciją. Sumažėjęs šio neuromediatoriaus kiekis gali turėti įtakos priešlaikės ejakuliacijos atsiradimui.

Paties serotonino apykaitos pokyčius dažnai nulemia tokie faktoriai, kaip stresas, depresija, pasitikėjimo savimi stoka, baimė nepateisinti šeimos ar visuomenės lūkesčių. Taip pat gyvenimo būdas ar žalingi įpročiai: mityba, fizinis aktyvumas, rūkymas, alkoholis. Svarbus ir ryšys su partnere. Jei jis nėra stiprus, jei maža tarpusavio pasitikėjimo ar yra kokių nors neišspręstų konfliktų, bus sunku pasiekti emocinį, o galiausiai ir fizinį intymumą.

Priešlaikė ejakuliacija gali pasireikšti bet kokiame amžiuje ir amžius nėra šios sveikatos problemos priežastis. Tačiau bėgant metams keičiasi vyro erektilinė funkcija ir pati ejakuliacija gali nebebūti taip gerai kontroliuojama, kaip jaunystėje.

Kai priešlaikė ejakuliacija kartojasi dažnai ir nuo to kenčia ne tik seksualinis gyvenimas, bet ir kitos gyvenimo sferos, verta pasikonsultuoti su gydytoju, taip pat kalbėtis apie tai su partnere. Greičiausiai partnerei ne ką mažiau rūpi vyro sveikata ir poros santykiai tiek lovoje, tiek už jos ribų. Tokia komunikacija, tarpusavio pokalbiai šia tema reikalingi ne tik sėkmingai diagnozei ir gydymui, bet kartu padės partnerei suprasti vyro savijautą. Be to, su partnerės pagalba vyras gali išbandyti įvairias naujas sekso technikas. Technikas, kurios gali būti naudingos, norint įveikti priešlaikę ejakuliaciją.

Šiuo metu egzistuoja nemažai gydymo taktikų priešlaikei ejakuliacijai įveikti. Pavyzdžiui, psichologinė, elgesio terapija, medikamentai. Kas geriausia ir tinkamiausia, aptariama vizito pas gydytoją metu.

O mes savo ruožtu norime pasidalinti naujausia informacija apie paprastus ir efektyvius metodus priešlaikei ejakuliacijai gydyti. Galima taikyti kaip papildomą gydymo strategiją ar tiesiog praktikuoti, norint pagerinti vyrišką galią, ejakuliacijos kontrolę net ir neturint seksualinės sveikatos sutrikimų.

Nematomas pratimas – matomas (jaučiamas) rezultatas

Italijoje atlikto eksperimento metu vyrai, turintys priešlaikės ejakuliacijos problemų, savo seksualinės sveikatos būklę pagerino per maždaug 12 savaičių. Prieš atliekant eksperimentą, susijusį su fiziniais pratimais, vidutinė eksperimente dalyvavusių vyrų lytinio akto trukmė buvo 31,7 sekundės.

Po 12 savaičių vyrai ejakuliaciją kontroliavo gerokai geriau ir lytinis aktas užtrukdavo 2 minutes ir 26 sekundes. Kas padėjo tyrime dalyvavusiems vyrams įveikti šį sveikatos sutrikimą? Ogi vienas dubens dugno pratimas.

Anot Tarptautinės seksualinės medicinos bendruomenės (Olandija) narių, viename ar kitame gyvenimo tarpsnyje priešlaikę ejakuliaciją yra patyrę daugiau nei 40 proc. vyrų. Daugeliu atvejų vyrai nesukontroliuodavo ejakuliacinio atsako į seksualinį dirgiklį ir ejakuliacija įvykdavo per pirmąją lytinio akto minutę.

„Kai kurie vyrai tiesiog turi jautresnę ir labilesnę nervų sistemą, veikiančią ir jų lytinę funkciją. Tačiau stresas, visuomenės spaudimas, net konkurencija darbo sferoje seksualiniam gyvenimui irgi nepalankūs“, – sako urologėWendy Hurn iš Bristolio karališkosios ligoninės. Anot jos, tokie aplinkos veiksniai „įjungia“ organizme arba kovos, arba bėgimo režimą.

Tačiau dubens dugno pratimai pagerina vyrų seksualinę funkciją net ir po prostatos vėžio operacijų.

Kaip atlikti pratimą ir kaip tai veikia?

Treniruojant dubens dugno srityje esančius raumenis, galima atitolinti priešlaikę ejakuliaciją. Be to, šių raumenų stiprinimas aktualus tiek vyrams, tiek moterims ne tik dėl seksualinių potyrių padidinimo, bet ir šlapimo nelaikymo kontrolei. Tai ypač aktualu vyresnio amžiaus partneriams.

Tam, kad būtų galima identifikuoti reikalingus raumenis, rekomenduojama atsisėsti, atsipalaiduoti, o tada įtempti išangės sritį. „Taip, it bandytumėte sulaikyti norą pasituštinti ar pagadinti orą“, – vaizdžiai nupasakoja detales tyrimo Italijoje vadovas medicinos mokslų daktaras AntonioPastore.

Tokį raumenų įtempimą reiktų atlikti lėtai, jaučiant kiekvieną raumenų judesį. Jei pratimas atliekamas teisingai, turėtų būti jaučiamas lengvas penio nusileidimas žemyn ties pagrindu bei lengvas kapšelio pakilimas. Šį pratimą galima atlikti atsisėdus, atsistojus ar net atsigulus. Svarbu kelius laikyti nesuglaustus, kiek atokiau vieną nuo kito. Naudingiausios – keliolikos tokių įtempimų serijos kelis kartus per dieną. Tai neturėtų būti problema, tik įpročio reikalas. Mat atliekant šį vidinį pratimą, kitos kūno dalys beveik nejuda ir aplinkiniai, ko gero, nieko net nepastebės. Beje, atliekant vieną lėtą raumenų įtempimą, reikia stengtis sutraukti išangės zonoje esančius raumenis taip stipriai, kaip įmanoma, ir kuo ilgiau tuos raumenis išlaikyti įtemptus. Tada visiškai atsipalaiduoti, kelias sekundes pailsėti ir vėl kartoti.

Rezultatai geriausiai pastebimi bus po reguliarios kasdienės tokios mankštos, atliekant ją ne trumpiau nei tris mėnesius.

Anksčiau tokie pratimai buvo išmėginti ir pripažinti veiksmingais gydant impotenciją kaip pagalbinė terapijos priemonė. Tačiau dabar pirmą kartą išbandyta ir įvertinta pratimų nauda priešlaikei ejakuliacijai gydyti.

Ką pasakoja vyrai, išbandę šį pratimą per 12 savaičių?

Tyrime dalyvavo 40 vyrų nuo 19 iki 46 metų, turinčių didesnių ar mažesnių problemų, susijusių su priešlaike ejakuliacija. Reguliari dubens dugno raumenų treniruotė tęsėsi 12 savaičių. Vyrai ne tik treniravosi, bet ir matavo laiką nuo įsiskverbimo į makštį iki orgazmo lytinio akto metu. Po 12 savaičių vidutinė akto trukmė pailgėjo nuo 31,7 sekundės iki 146,2 sekundės – t.y. daugiau nei tris kartus. Pasibaigus eksperimentui, 33 iš 40 vyrų pagerino savo lytinę funkciją per 12 savaičių ir tik 5 dalyviai nepastebėjo jokio pagerėjimo. Du dalyviai nusprendė nebedalyvauti tyrime iškart po to, kai pastebėjo pirmąjį pagerėjimą.

13 dalyvių tęsė dalyvavimą tyrime dar 6 mėnesius ir teigė, jog pratimai padėjo ženkliai pailginti ejakuliacijos laiką bei pagerino jos kontrolę. Dar daugiau, dubens dugno mankšta atnešė daugiau džiaugsmo į šių vyrų ir jų partnerių gyvenimą.

Tyrimo Autorius AntonioPastore iš Romos universiteto sako: „Nors tyrimas yra mažas ir netolimoje ateityje reiktų jį pakartoti su didesne imtimi, šio mažo tyrimo rezultatai yra labai pozityvūs ir džiuginantys. Dar daugiau, šie pratimai nieko nekainuoja, neužima daug laiko, tam nereikia specifinės vietos ar įrangos. Nėra ir jokių šalutinių poveikių. Tad vienintelis dalykas, ko reikia, tai noro ir naujo įpročio suformavimo bent trims mėnesiams“.

Jo nuomone, labai svarbu, kad tyrimo dalyviai pagerino ne tik savo ejakuliacijos kontrolę, bet ir seksualinį bei neseksualinį gyvenimą, įgijo daugiau pasitikėjimo savimi.

Tyrimo rezultatai buvo pristatyti Europos urologijos kongrese Stokholme ir įvertinti kaip įdomūs ir naudingi. Ypač dėl to, kad nemenka dalis vyrų, kenčiančių nuo priešlaikės ejakuliacijos, bando su tuo kovoti patys. Tad tai būtų idealus metodas taip pat ir tokiu atveju.