Kauno estetinės medicinos ir dermatologijos klinikos „Grožio pasaulis“ kosmetologė Ugnė Želvytė pataria, kaip tinkamai rūpintis oda, kokias grožio priemones naudoti ir procedūras atlikti, kad ji neišduotų tikrojo amžiaus.

- Kas vyksta su žmogaus oda bėgant metams?

- Vykstant natūraliam senėjimo procesui, lėtėja ląstelių atsinaujinimas, mažėja raumenų tonusas, kolageno ir elastino gamyba, taip pat sumažėja poodinis riebalų sluoksnis, todėl oda praranda stangrumą, sausėja, suglemba, atsiranda gilios raukšlės, pakinta jos spalva.

- Kokie pagrindiniai senstančios odos požymiai?

- Odos stangrumo sumažėjimas
Drėgmės trūkumas
Pakitęs veido kontūras dėl sumažėjusio poodinio riebalų sluoksnio
Raukšlių ir pigmentinių dėmių atsiradimas
Išsiplėtusios kraujagyslės skruostų ir nosies srityse
Pakitusi veido spalva

- Kas lemia odos stangrumą ir elastingumą?

- Odos stangrumą ir elastingumą lemia kolageno ir elastino skaidulos, esančios jungiamajame audinyje. Senstant odai šios skaidulos yra pažeidžiamos įvairių išorinių ir vidinių veiksnių. Todėl sumažėja odos elastingumas, ji suglemba ir susiraukšlėja.

- Kada oda pradeda senti?

Oda pradeda senti nuo 25 m., nes sulėtėja raginio sluoksnio ląstelių atsinaujinimas, elastino ir kolageno gamyba, atsiranda smulkių raukšlelių po akimis.

- Kokie veiksniai lemia jos senėjimą?

- Odos senėjimą lemia išoriniai ir vidiniai veiksniai: genetika, hormonų pokyčiai, limfotakos ir kraujotakos pablogėjimas, ląstelių dalijimosi greičio sumažėjimas, UV spinduliai, laisvieji radikalai, netinkamas gyvenimo būdas, stresas.

- Kaip kovoti su odos senėjimu?

- Kad oda būtų graži, reikia ją nuolatos drėkinti, taip pat laikytis pagrindinių sveikos gyvensenos principų – valgyti daug daržovių, gerti užtektinai vandens, gerai išsimiegoti, būti daugiau gryname ore, nerūkyti, sportuoti, lankytis pas kvalifikuotą grožio terapijos specialistą kosmetologą, kuris atliks įvairias specialiai parinktas kosmetologines procedūras ir parinks kosmetikos priemones, tinkamas naudoti namie.

- Kokiais būdais įmanoma sumažinti atsiradusias raukšleles?

- Kosmetologinių procedūrų atlikimas ir kosmetikos priemonių naudojimas, kurios skatintų odos atsinaujinimą
Cheminiai šveitikliai su vaisių ir trichloracto rūgštimis
Mezoterapija
Biorevitalizacija
Botulino toksino injekcijos
Kontūrinė plastika
Plastinės estetinės operacijos

- Kokios kosmetologinės procedūros yra būtinos, kad odos senėjimas vyktų lėčiau?

- Kad odos senėjimas vyktų lėčiau, būtinos drėkinančios, epidermio sluoksnį atkuriančios ir odos atsinaujinimą stimuliuojančios kosmetologinės procedūros, tokios kaip:

Elektroporacija. Per šią procedūrą saugiai, greitai ir neskausmingai į gilesnius odos sluoksnius įvedamos įvairios aktyvios medžiagos: hialurono rūgštis, placentos ekstraktas ir t. t. Jos metu atliekami trys etapai:

Ultragarsinis odos šveitimas. Per jį greitai ir lengvai pašalinamos negyvos raginio sluoksnio ląstelės, riebalų perteklius, bakterijos ir toksinės medžiagos. Po šios procedūros oda geriau pasisavina veikliąsias medžiagas, įvedamas per elektroporaciją.

Elektroporacija – tai elektromagnetinių impulsų metodas, per kurį saugiai, greitai ir neskausmingai į gilesnius odos sluoksnius įvedamos įvairios aktyvios medžiagos. Ši procedūra padidina ląstelių membranų pralaidumą daugiau nei 400 kartų, o veikliųjų medžiagų poveikį net iki kelių tūkstančių kartų, todėl rezultatas matomas iš karto.

Mikrosrovių taikymas. Ši procedūra gerina aktyvių medžiagų įsisavinimą, atlieka limfodrenažą ir uždaro poras, užtikrindama elektroporacijos veiksmingumą.

Krioterapija – neinvazinė, inovatyvi, veiksminga, veikiama šalčio procedūra, skirta įvairioms veido ir kūno odos problemoms spręsti. 

Ypač efektyvu, kai krioterapija veikia kartu su jonoforeze. Per neinvazinę beskausmę kriogeninę jonoforezę veikiant šalčiui įvesto medicininio preparato medžiagos patenka į gilesnius odos sluoksnius. Impulsinių srovių ir šaldymo technologijos derinys geba nugabenti net 80–90 % veikliųjų medžiagų.

Taip gerinama mikrocirkuliacija ir metaboliniai procesai, didinamas odos pralaidumas, gerinamas veikliųjų medžiagų prasiskverbimas, probleminėse vietose mažinamas riebalinių ląstelių kiekis, lyginamos negilios raukšlės, stangrinama ir patempiama nukarusi veido ir kaklo oda. Atliekant šią procedūrą gerėja odos gebėjimas sulaikyti drėgmę, o tai suteikia jai spindinčią ir sveiką išvaizdą, tolygią spalvą bei struktūrą. Todėl puikūs rezultatai matomi iš karto po pirmos procedūros.

Cheminis odos šveitimas – tai itin veiksmingas paviršinio odos sluoksnio šveitimas naudojant specialias rūgštis. Per procedūras naudojamos naujos kartos glikolio, pieno, migdolinė, salicilo ir trichloracto rūgštys, kurios gerina odos būklę, mažina pigmentaciją, lygina smulkias raukšleles, padeda užkirsti kelią odos senėjimui, skatina kolageno ir elastino gamybą, didina odos imunitetą. Labai svarbu, kad šias procedūras atliktų kvalifikuotas specialistas, gydytojas dermatologas arba medicininį išsilavinimą turintis kosmetologas.

Masažo ir kaukių terapija. Per šią procedūrą atliekamas veido odos šveitimas, kurio metu pašalinamos paviršinės negyvos epidermio ląstelės. Specifinis masažas padeda pašalinti stresą, gerina kraujotaką, aktyvių komponentų įsiskverbimą, didina raumenų tonusą. Oda tampa lygesnė, stangresnė ir labiau švyti. Procedūra užbaigiama individualiai parinkta kauke ir kremu.

- Kokias odos puoselėjimo procedūras galima atlikti namie?

- Namie galima naudoti kremus, drėkinamąsias ir maitinamąsias kaukes, kartą per savaitę šveitiklius. Tačiau būtina atsižvelgti į odos tipą ir jautrumą. Todėl šveitimo procedūrą turėtų atlikti kvalifikuotas specialistas kosmetologijos kabinete.

- Odos senėjimą lėtinantys kremai – tiesa ar apgaulė?

- Odos apsauga ir priežiūra sudaro vientisą sistemą. Norint palaikyti odos būklę, sumažinti atsiradusius senėjimo požymius, būtina ja rūpintis iš vidaus ir išorės. Deja, kremuose esantys ingredientai (kolagenas, elastinas, hialurono rūgštis) negali atstoti odoje esančių šių medžiagų, skatinti jų sintezę, nes kolageno ir elastino skaidulos yra jungiamajame audinyje, o į kremų sudėtį įeinančios veikliosios medžiagos veikia tik paviršinį odos sluoksnį – epidermį.

Bėgant metams jis plonėja, o raginis sluoksnis storėja, pakinta ir odos savybės. Todėl vienas būdų, norint pagerinti odos išorinį vaizdą, yra epidermio ląstelių dalijimosi stimuliacija, taip pat raginio sluoksnio ląstelių nušerpetojimas, drėkinimas ir odos barjero atkūrimas.

Į odos senėjimą lėtinančių kremų sudėtį turi įeiti drėkinamosios (hialurono rūgštis, jūrinis kolagenas, alijošius ir kt.), maitinamosios (omega-3 ir omega-6 riebalų rūgštys, keramidai ir kt.), odos atsinaujinimą skatinančios (priemonės su vaisių rūgštimis, retinoidais, peptidais ir kt.) ir nuo aplinkos poveikio apsaugančios (kosmetinės priemonės su vitaminais C, A, E, K, kofermentu Q10 ir kt.) medžiagos.