Kitas dalykas, kurį privalote daryti - tai įsiklausyti į savo organizmą ir pastebėti visus neįprastus, keistus, nepaaiškinamus požymius.

Nenumokite ranka ir į artimųjų (pavyzdžiui, žmonos) žodžius - kiti žmonės kartais pastebi tai, ko mes patys nematome ar nenorime matyti.

Kuo anksčiau atkreipsite dėmesį į neįprastus simptomus, tuo didesnė tikimybė, kad vėžys bus pastebėtas ankstyvoje stadijoje. Priešingu atveju, deja, gali būti per vėlu.

Štai simptomai, kuriuos vyrai dažnai ignoruoja:

Pilvo skausmai

Vienas pirmųjų gaubtinės žarnos vėžio simptomų, kurį pažvelgę į praeitį prisimena vėžio pacientai, yra nepaaiškinami pilvo skausmai. Tie vyrai, kurie serga kasos vėžiu, jį apibūdina kaip “buką, į vidų spaudžiantį skausmą“. Daug kepenų vėžiu sergančių pacientų prisimena taip dažnai skųsdavęsi pilvo spazmais, kad gydytojai įtardavo opas. Tiek kepenų vėžiu, tiek leukemija sergantys žmonės gali justi pilvo skausmus, kurie kyla dėl padidėjusios blužnies. Tokiais atvejais dažniausiai maudžia kairę pilvo apačios pusę.

Jei skundžiatės nepraeinančiais skausmais, kurių negalite priskirti virškinimo problemoms, paprašykite gydytojo atlikti ultragarso tyrimą. Jei kepenų ar kasos auglys bus aptiktas anksti, su juo kovoti bus daug lengviau.

Kylančios rūgštys arba sotumas nuo mažo maisto kiekio

Dažniausias ankstyvasis skrandžio vėžio simptomas yra skausmas viršutinėje ar vidurinėje pilvo dalyje, kuris primena susikaupusį orą ar kylančias rūgštis. Dažnai atrodo, kad esate labai sotus, nors iš tiesų valgėte mažai. Labiausiai trikdo tai, kad šiuos nemalonius pojūčius padeda numalšinti rūgštingumą reguliuojantys preparatai, todėl žmonės padaro išvadą, kad dėl to buvo kaltos rūgštys, kai iš tiesų situacija kur kas rimtesnė. Nepaaiškinamas skausmas ar maudimas dešinėje apatinės pilvo dalies pusėje gali būti pirmasis kepenų vėžio, dar vadinamo vienu “tyliųjų žudikų”, simptomas. Sotumas nuo mažo maisto kiekio irgi yra dažnas šio vėžio požymis.

Jei jus dažnai kamuoja kylančios rūgštys, nepaaiškinami pilvo skausmai ir sotumo pojūtis, nors valgote mažiau nei įprasta, apsilankykite pas gydytoją.

Dažnai pasikartojantis karščiavimas ir infekcijos

Šie simptomai gali pranešti apie leukemiją - kraujo ląstelių vėžį, kuris prasideda kaulų čiulpuose. Nenormalūs baltieji kraujo kūneliai išstumia sveikus, todėl sumažėja organizmo atsparumas infekcijoms. Kartais gydytojai diagnozuoja leukemiją tik po to, kai pacientas ilgai ir dažnai skundžiasi karščiavimu, skausmais, į gripą panašiais simptomais.

Patinę limfmazgiai arba guzai ant kaklo, pažastyse, kirkšnyse

Padidėję limfmazgiai praneša apie pakitimus limfinėje sistemoje, o tai gali būti ir vėžio požymis. Pavyzdžiui, guzas ar padidėjęs limfmazgis ant kaklo ar pažastyje kartais yra skydliaukės, galvos ar gerklės vėžio simptomas. Neskausmingas guzelis ant kaklo, pažastyje ar kirkšnyje gali pranešti apie ankstyvą leukemijos stadiją.

Chroniškas rėmuo

Nemalonus pojūtis krūtinėje gali atsirasti suvalgius pusę picos, bet jei rėmuo ir skausmas kartojasi itin dažnai, nueikite pas gydytoją ir išsitirkite, ar nesergate stemplės vėžiu. Gastroezofaginio refliukso liga - būklė, kuomet skrandžio rūgštis pakyla į stemplę ir sukelia rėmenį bei rūgštų skonį burnoje - gali sukelti ligą, vadinamą Bareto stemple, o šioji gali išsivystyti į stemplės vėžį.

Veido patinimas

Kai kurie plaučių vėžiu sergantys pacientai sako, kad prieš sužinant diagnozę jiems dažnai papursdavo, patindavo ar raudonuodavo veidas. Taip nutinka dėl to, kad plaučių augliai užblokuoja krūtinės srities kraujagysles ir neleidžia kraujui laisvai tekėti į galvą bei veidą.

Tuštinimosi problemos

Vidurių užkietėjimas, viduriavimas ir pakitusios išmatos irgi gali būti vėžio požymiai. Susirūpinkite, jei tai tęsiasi ilgiau nei kelias dienas ir be paaiškinamos priežasties (pavyzdžiui, nesate apsinuodijęs ar pasigavęs gripo). Gaubtinės žarnos vėžiu sergantys žmonės prisimena padažnėjusį tuštinimąsi ir pojūtį, kad pasituštino ne iki galo. Vienas kasos vėžio simptomų yra išmatos su riebalais; žmogus ima dažniau tuštintis, jo išmatos būna didesnės ir šviesesnės nei paprastai, joms būdingas stiprus kvapas. Tai ženklas, kad jūsų kūnas nesugeba normaliai pasisavinti maisto. Būtinai apsilankykite pas gydytoją.

Pleiskanojantys ar skausmingi speneliai arba krūtinė, išskyros iš spenelių

Vyrai serga ir krūties vėžiu, ir ginekomastija (guzeliai krūtinės srityje). Krūties vėžys dažniausiai nustatomas apčiuopus guzelį, o jei jis keroja į vidų - ir prasidėjus krūtinės skausmams. Kiti krūties vėžio požymiai yra paraudę, pleiskanojantys ar duobėti odos ploteliai, pakitusi spenelių forma (pavyzdžiui, jie įsitraukia į vidų), išskyros. Jei pastebėjote guzelį, patinimą, odos ar spenelių pakitimus, skausmą krūtinės srityje, būtinai nueikite pas gydytoją.

Skaudulys ar guzelis, kuris nedingsta, ima pleiskanoti ir kraujuoti

Daugelis mūsų žinome, kad reikia stebėti apgamus, nes jie gali padėti aptikti odos vėžį. Tačiau kitiems požymiams, tokiems kaip maži guzeliai ar išsausėję ir pleiskanojantys odos ploteliai, ne visada skiriame pakankamai dėmesio. Pasidomėkite skirtingais odos vėžio tipais - melanoma, bazinių ląstelių karcinoma, žvyninių ląstelių karcinoma - ir reguliariai apžiūrėkite viso kūno odą, ieškodami keistų iškilimų ar dėmelių.

Nagų pokyčiai

Pakitę pirštų nagai gali būti keleto vėžio rūšių simptomas. Juodi ar rudi ruoželiai ar dėmelės po nagais gali pranešti apie odos vėžį. Išplatėję nagų galiukai, apgaubiantys pirštų galiukus, gali būti plaučių vėžio požymis. Blyškūs ar balti nagai gali rodyti, kad sutrikusi jūsų kepenų funkcija, o kartais - kad sergate kepenų vėžiu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)