Vandens nauda sveikatai

Ar žinojote, kad apie 60 proc. kūno masės sudaro vanduo? Jį naudoja visos organizmo ląstelės, organai ir audiniai. Vanduo padeda sureguliuoti temperatūrą ir palaikyti kitas organizmo funkcijas. Kadangi organizmas vandens netenka mums kvėpuojant, prakaituojant ir virškinant, svarbu papildyti organizmo vandens atsargas geriant skysčių ir valgant daug vandens turinčio maisto.

Organizmui taip reikalingo vandens kiekis priklauso nuo skirtingų veiksnių, įskaitant ir klimatą, kuriame gyvenate, fizinį aktyvumą, ar jus kamuoja kokios nors ligos ir ar turite kokių kitų sveikatos problemų, rašo everydayhealth.com.

Vanduo apsaugo audinius, nugaros smegenis ir sąnarius

Vanduo ne tik malšina troškulį ir reguliuoja kūno temperatūrą, tačiau taip pat ir aprūpina organizmo audinius drėgme. Žinote tą jausmą, kai džiūsta akys, nosis ar burna? Aprūpindami organizmą vandeniu užtikrinate optimalų drėgmės lygmenį jautriausiose organizmo vietose, o taip pat ir kraujyje, kauluose bei smegenyse. Be to, vanduo padeda apsaugoti nugaros smegenis, nes veikia kaip tepalas ir savotiška pagalvė jūsų sąnariams.

Vanduo padeda organizmui pašalinti atliekas

Tinkamas suvartojamo vandens kiekis padeda organizmui pašalinti atliekas prakaitavimo, šlapinimosi ir tuštinimosi metu. Inkstai ir kepenys naudoja vandenį atliekoms išplauti, tą patį daro ir žarnynas.

Dar vanduo gali apsaugoti nuo vidurių užkietėjimo, nes minkština išmatas ir padeda suvalgytam maistui judėti virškinamuoju traktu. Vis dėlto tenka pripažinti, kad nėra pakankamai duomenų, įrodančių, kad suvartojamų skysčių kiekio didinimas padėtų gydyti vidurių užkietėjimą.

Vanduo padeda virškinimui

Maistas pradedamas virškinti seilėmis, kurių pagrindas – vanduo. Virškinimui būtini enzimai, kurių aptinkama seilėse, padeda skaidyti maistą ir skysčius, o šio proceso metu tirpdomi mineralai ir kitos maistingosios medžiagos. Virškinimo sistemai veikiant tinkamai mineralus ir maistingąsias medžiagas organizmas pasisavina paprasčiau. Dar vanduo padeda virškinti tirpiąsias skaidulas. Vanduo padeda skaiduloms lengvai ištirpti ir suformuoja nekietas išmatas, kurios paprastai pasišalina iš organizmo.

Vanduo apsaugo nuo dehidratacijos

Kūnas netenka skysčių, kai aktyviai mankštinatės, prakaituojate dideliame karštyje, susirgę karščiuojate ar dėl ligos vemiate arba viduriuojate. Jei jūsų organizmas netenka skysčių dėl kurios nors iš šių priežasčių, svarbu didinti suvartojamų skysčių kiekį tam, kad būtų atkurtas natūralus drėgmės lygmuo organizme.

Gydytojas gali jums rekomenduoti gerti daugiau skysčių ir kitų sveikatos sutrikimų, pavyzdžiui, šlapimo pūslės uždegimo ar šlapimo takų akmenligės gydymui pagerinti. Jei esate nėščia ar neseniai susilaukėte kūdikio, pasitarkite su gydytoju dėl suvartojamų skysčių kiekio, nes jūsų organizmui šiuo periodu reikia daugiau skysčių nei įprasta, ypač jei maitinate krūtimi.

Kiek vandens reikia jūsų organizmui?

Nėra vienos visiems tinkančios taisyklės, todėl mitybos rekomendacijose teigiama, kad gerti reikėtų tada, kai žmogus jaučiasi ištroškęs. Iš esmės dauguma geros fizinės formos asmenų gauna pakankamą skysčių kiekį gerdami vandenį ir kitus gėrimus tada, kai jaučia troškulį, o taip pat ir atsigerdami kiekvieno maisto vartojimo metu. Jei vis dėlto nesate tikri, ar vartojate pakankamą skysčių kiekį, atkreipkite dėmesį į šlapimo spalvą: jei šlapimas tamsios spalvos, didelė tikimybė, kad organizmui trūksta skysčių.

20 priežasčių, kodėl reiktų pradėti rytą su vandeniu ir citrina

Praturtina mūsų organizmą elektrolitais, tokiais kaip: kaliu, kalciu ir magniu.

Mažina raumenų ir sąnarių skausmus.

Padeda sureguliuoti virškinimo sistemą, nes citrina turi citrinos rūgšties. Ši rūgštis veikia kartu su kitais fermentais ir padeda švelniai stimuliuoti virškinimo sistemos sekreciją.

Dėl vandenio su citrina poveikio, mūsų kepenys gamina daugiau fermentų nei dėl bet kurio kito maisto. Valo mūsų kepenis nuo toksinų.

Padeda kovoti su įvairiomis infekcijomis kvėpavimo takuose, gerklėje ir anginoje.

Reguliuoja žarnyno peristaltiką.

Vanduo su citrina yra kupinas antioksidantų, tai apsaugo mūsų organizmą nuo radikalų ir stiprina imuninę sistemą.

Padeda reguliuoti nervų sistemą. Todėl tai gali būti labai geras „vaistas” sergantiems depresija ar patiriantiems nevaldomus panikos priepuolius.

Valo kraują bei kraujagysles. Gali sumažinti kraujo spaudimą. Geriant vandenį su citrina kiekvieną dieną – kraujo spaudimą galima sumažinti net iki 10%.

Vanduo su citrina šarmina organizmą. Todėl išgėrus tokio vandens net ir prieš pat valgį, tai gali padėti išlaikyti mūsų kūno pH. Kuo didesnis pH, tuo labiau mūsų organizmas atsparus įvairioms ligoms.

Vitaminas C esantis citrinose padeda atsinaujinti odos ląstelėms, todėl tai labai naudinga mūsų odai.

Šalina šlapimo rūgštį, kuri sukelia sąnarių skausmus.

Kadangi vitaminas C padeda kovoti su įvairiomis ligomis, tai labai naudinga nėščioms moterims. Be to, vitaminas C padeda formuotis kūdikiui.

Arbatinis šaukštelis citrinos sulčių vienoje stiklinėje vandens gali sumažinti rėmenį.

Valo tulžį, inkstus nuo akmenų bei kalcio nuosėdas organizme. Citrinos rūgštis mažina apetitą, todėl tiems, kuriems ateina saldumynų nevaldomo noro priepuoliai – tai labai geras „vaistas”

Vanduo su citrina gali sumažinti dantų skausmus. Manoma, kad tai gali būti prevencinis vaistas prieš vėžio ląsteles.

Daugelis studijų parodė, kad vėžio ląstelės negali gyvuoti šarminėje aplinkoje. Taigi, tiems, kas dar negėrėte vandens su citrina, bet norite geresnių rezultatų savo sveikatos atžvilgiu – gerkite šį limonadą į sveikatą ir jausitės nepalyginamai geriau.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)