Skamba gal ir neblogai ir teisingai, tačiau luktelėkite ir paskaitykite, ką gali reikšti mažesnis valgymų kartų skaičius mūsų organizmui.

Tyrimas, susijęs su valgymo kartų mažinimu, buvo atliktas Ojahuje (JAV). Jo metu nustatyta, kad sumažinus valgymų skaičių ne tik kad nepasiekiamas norimas rezultatas greitai ir efektyviai sulieknėti, bet sveikatai dargi ir pakenkiama. Kuo? Čia išryškėja keli dalykai. Pirma, retesni valgymai skatina pilvinių riebalų kaupimąsi, pilvo didėjimą. Antra, skatinamas kitas labai svarbus mechanizmas – insulino atsparumas kepenyse.

Tyrimo iniciatoriai teigia, kad nors retesnis valgymas iš tiesų atrodo patraukli dietų alternatyva (ypač skubantiems, laiko neturintiems asmenims), šios dietos praktiškumas neatsveria galimo pavojaus sveikatai ir rizikos priaugti svorio dar daugiau (visiškai priešingas efektas, nei tikimės mažindami valgymų skaičių). Mat mūsų organizmas – gudrus mechanizmas. Pajutęs, kad valgymų skaičius sumažėjo, jis ima kaupti kalorijas atsargai. Dargi pradeda šokinėti insulino ir gliukozės kiekis kraujyje, o tai nenumaldomai gali sukelti insulino atsparumą kepenyse.

Rezultatas – priaugtas svoris vietoj lieknos talijos ir metabolizmo bei endokrininės sistemos sutrikimai, kurie sukelia aibę kitų sveikatos problemų.

Tyrimas buvo atliktas su laboratorijos gyvūnėliais, juos padalijus į dvi grupes. Pirmoji grupė buvo priversta laikytis ribojančios dietos, antroji galėjo valgyti kiek ir ko nori. Pirmąsias tris dienas pelyčių, kurių dieta buvo apribota, grupė gaudavo perpus mažiau kalorijų. Po trijų dienų ši pelyčių grupė numetė daugiau svorio. Tačiau kalorijų kiekį kiek padidinus, tas svoris ataugo su kaupu ir pastebėti prieš tai paminėti du svarbiausi momentai – pilvinių riebalų kaupimasis ir pasipriešinimo insulinui išaugimas.

Neabejojama, kad panašūs procesai vyksta ir žmogaus organizme. O tai byloja tik viena – paieškokime geresnės ir mažiau pavojingos dietos ir didesnį dėmesį skirkime fiziniam krūviui.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!