Alfa hidrorūgščių, dažniau vadinamų vaisių rūgštimis, randama natūraliuose produktuose. Tai citrinos rūgštis citrusuose, pieno rūgštis rūgpienyje, vyno rūgštis vyne ir obuolių rūgštis obuoliuose bei kituose vaisiuose. Nedideliais kiekiais naudojamos AHR pastaruoju metu tapo svarbiausias specialių odos priežiūros preparatų komponentas.

„Priemonės su rūgštimis iš tikrųjų labai veiksmingos kovojant su riebia oda, akne,odos senėjimu, taip pat jų pagalba galima pasiekti puikių rezultatų esant padidintai pigmentacijai“,- sako „Eurovaistinės“ konsultantė Ramunė Uosienė.

Vaisių rūgštys suardo odos paviršiuje esančių negyvų ląstelių baltymų jungtis. Negyvos ląstelės pašalinamos ir atidengiamos jaunesnės ląstelės. Procedūros metu švelniai išvalomos ir atveriamos užsikimšusios poros, oda pasidaro gražesnės spalvos, išsilygina raukšlės. Paprastai šie preparatai padeda išspręsti daugumą nedidelių odos problemų. Rezultatai išryškėja per porą savaičių.

R. Uosienės teigimu, rūgštys laipsniškai pašalina raginį ląstelių sluoksnį nuo odos paviršiaus, skatina regeneracijos procesus, taip pat drėkina odą. Teigiamam efektui pasiekti AHA kosmetikos produkte turi sudaryti ne mažiau 5 - 8%, jei rūgščių procentas mažesnis, išgaunamas tik drėkinamasis efektas, bet neskatinamas ląstelių atsinaujinimas.

Nė nežinodamos to, moterys vaisių rūgštis sėkmingai naudojo jau ne vieną amžių: pasakojama, kad Kleopatra maudydavosi raugintame asilių piene, o prancūzų dvaro ponios, kad jų oda būti glotni, elastinga ir nedėmėta, veidą prausdavo vynu. Dabar žinoma, kad abi senovės gražuolių naudotos priemonės turi vaisių rūgščių.

„Ne taip seniai rinkoje pasirodė polihidroksirūgštys (PHR), jų didesnė molekulinė masė ir jos negali prasiskverbti į odos gilumą, todėl veikia švelniau ir tik paviršiuje. PHR sulaiko vandenį, drėkina, didina odos elastingumą. Šiuo metu naudojamos kelios hidroksirūgštys: gliukonolaktonas, gliukoheptanolaktonas, laktobioninės rūgštys. Jos pasižymi ne tik drėkinamuoju poveikiu, bet ir skatina kolageno ir elastino sintezę, todėl oda tampa lygesnė, mažėja raukšlės“,- pasakoja konsultantė.

Pasak R. Uosienės, naudojant priemones su rūgštimis derėtų prisiminti, kad oda veikiama rūgščių tampa plonesnė ir tuo pačiu jautresnė UV spinduliuotei. Todėl šiuos produktus rekomenduojame naudoti nakčiai (geriausia rudens - žiemos sezonais),o dieną nepamiršti veido pasitepti priemonėmis saugančiomis nuo UV spindulių.

Geriausia būtų pirmiausia užtepti AHR preparatą, o paskui paprastą drėkiklį. Gležnos akių ir lūpų odos tepti nereikia. Jei jūsų oda labai jautri, šie preparatai jums gali ir netikti. Nors ir ne tokią jautrią odą turinčios moterys, preparatui pradėjus veikti, jaučia silpną perštėjimą.

Dažniausiai naudojamos vaisių rūgštys

Glikolio

Ši rūgštis laikoma pačia aktyviausia: jos molekulės tokios mažos, kad be vargo pasiekia giliuosius odos sluoksnius. Jos yra cukranendrių ir žaliųjų vynuogių sudėtyje.

Pieno

Pieno rūgštis pasižymi stipriu drėkinamuoju poveikiu. Daugiausiai jos yra rūgpienyje, jogurte, klevų sirupe, mėlynėse.

Obuolių

Ši rūgštis stimuliuoja ląstelių metabolizmą (cheminių reakcijų, vykstančių kiekvienoje ląstelėje, visuma). Jos yra daugumoje vaisių, daugiausia - pomidoruose ir obuoliuose.

Vyno

Jos gausu vynuogėse ir apelsinuose. Ji puikiai nuvalo apmirusias odos daleles.

Citrinų

Šios rūgšties ląstelės yra didelės, todėl ji veikia paviršinius odos sluoksnius. Pasižymi balinamuoju ir priešbakteriniu poveikiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją