Jau prieš 5000 metų imbieras buvo rekomenduojamas peršalus, karščiuojant. Kinų jūrininkai kramtydavo imbierą arba dėdavo jo į maistą kaip priemonę nuo jūrligės. Graikai dievino imbierą dėl jo savybės gerinti virškinimą.

Imbieras naudojamas turbūt visose pasaulio virtuvėse. Indijoje gaminama net keletas rūšių miltų su džiovintu imbieru. Jis yra daugelio prieskonių mišinių ingredientas. Imbiero deda į sausainius, keksus, meduolius, sriubas (ypač į sriubas su bulvėmis ir pupelėmis ar žirniais), su juo ir iš jo ruošia karštus ir šaltus gėrimus, deda į visus ryžių ir daržovių patiekalus. Gaminant tradiciškus japoniškus žalios žuvies patiekalus, pavyzdžiui, suši, imbieras yra nepamainomas priedas ne vien dėl skoninių savybių, bet ir dėl žuvyje galimai esančius parazitus naikinančio poveikio.

Imbieras yra turtingas vitaminais C, B1, B2, A, jame gausu magnio, fosforo, kalcio, taip pat aptinkama geležies, kalio, natrio ir cinko. Jei jaučiate sunkumą skrandyje, viso kūno vangumą, nuolat pavargstate ir susierzinate, jei jūsų akys prarado spindesį, oda išbalusi, netekote apetito, o iš burnos sklinda blogas kvapas, galima su pilna atsakomybe spręsti, kad jūsų organizme yra daug neteisingo virškinimo atliekų, t.y. šlakų ir toksinų.

Nors imbieras - tikrai stebuklingas vaistas, tačiau nereikia persistengti, tarytum kuo daugiau naudosime imbiero, tuo sveikesni būsime. Tik teisingai naudodami prieskonius maistą pagardinsime, o gydymas taps efektyvus. Dideli imbiero kiekiai netinkami turintiems skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opų, taip pat odos uždegimų, atvirų kraujuojančių žaizdų. Besilaukiančios moterys imbiero turėtų naudoti atsargiai, sumažintomis dozėmis.

Štai keli receptai su imbieru

Imbieriniai sausainukai

Saldūs kvepiantys sausainukai nuotaikai praskaidrinti.

- 175 g rudojo cukraus,
- 90 g skysto medaus,
- 60 g sviesto,
- 350 g miltų,
- 1 nubrauktas šaukštelis kepimo sodos,
- 1 šaukštelis malto imbiero,
- ½ šaukštelio cinamono,
- ½ šaukštelio maltų gvazdikėlių,
- 1 paplaktas kiaušinis.

1. Keptuvėje ant mažos ugnies nuolat maišydami išlydykite medų, cukrų ir sviestą. Nuimkite nuo ugnies ir leiskite truputį atvėsti.

2. Dubenyje sumaišykite miltus, sodą ir prieskonius. Supilkite medaus masę ir lengvai paplaktą kiaušinį. Gerai išmaišykite. Ant miltais pabarstyto paviršiaus išminkykite tešlą.

3. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Tešlą iškočiokite, išpjaustykite norimos formos sausainius ir sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.

4. Kepkite orkaitės centre 10-12 min, kol truputį parus. Išimkite iš orkaitės ir leiskite atvėsti ant kepimo popieriaus.

5. Jei norite, galite papuošti glaistu iš cukraus pudros, sumaišytos su keliais lašeliais vandens.

******

Pyragas su kriaušėmis ir cukruotu imbieru

Gaivus ir pikantiškas pyragas imbierų mėgėjams.

- 50 g sviesto,
- 100 g smulkaus cukraus,
- 4 nuluptos kriaušės be sėklų, supjaustytos 3 cm dydžio gabalėliais,
- 200 g cukruoto imbiero,
- citrinos sultys,
- 8 lakštai filo tešlos,
- truputis lydyto sviesto patepimui,
- cukrus pabarstymui.

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Keptuvėje pakaitinkite sviestą ir cukrų, kol bus auksinės spalvos. Sudėkite kriaušių gabalėlius ir kaitinkite, kol truputį suminkštės. Suberkite cukruotą imbierą, gerai išmaišykite, pagardinkite šlakeliu citrinos sulčių.

2. Į kepimo indą dėkite tešlos lakštus kaip dviračio stipinus, kad sudėję įdarą galėtumėte užlankstyti viršų. Pakloję lakštus, suverskite įdarą ir užlankstykite kraštus. Lankstydami tepkite lydytu sviestu ir barstykite cukrumi.

3. Kepkite įkaitintoje orkaitėje, kol tešla pagels ir taps traški. Patiekite karštą su plakta grietinėle.

******

Tuno kepsnys su apelsinais ir imbieru

Tai nuostabus grilyje keptas patiekalas. Barbekiu vakarėlyje pakeis nusibodusią jautieną.

Gaminimo trukmė: 20 minučių

6 porcijoms reikės:

½ stiklinės šviežiai spaustų apelsinų sulčių,
2 šaukštų vaisių marmelado,
1 ½ šaukšto tarkuotos imbiero šaknies,
1 ½ šaukšto aliejaus,
700 g tuno filė,
1 ½ stiklinės apelsino skiltelių,
1 stiklinė susmulkinto svogūno.

Gaminimo būdas:

1. Dubenėlyje sumaišykite apelsinų sultis, marmeladą, imbierą ir aliejų.

2. Į dubenį su gautu marinatu sudėkite tuno filė, marinuokite 30 min. Vieną kartą apverskite tuną ant kitos pusės.

4. Tuno kepsnius kepkite grilyje. Marinatą supilkite į gilią keptuvę.

5. Į keptuvę su marinatu sudėkite apelsinų skilteles, svogūnus ir patroškinkite 2 minutes. Gausite padažą.

6. Tuno kepsnius apliekite padažu ir patiekite.

*******

Ryžiai su citrina ir imbieru

Jei atsibodo įprastas ryžių skonis, pabandykite juos paskaninti imbiero ir citrinos aromatais. Galite patiekti kaip garnyrą arba kaip pagrindinį vegetarišką patiekalą.

Gaminimo trukmė: 40 minučių

12 garnyro porcijų reikės:

- 2 šaukštų aliejaus,
- 2 šaukštų šviežio imbiero (nuskuskite ir sutarkuokite) ,
- ½ šaukšto kmynų,
- 1 žaliosios citrinos,
- ½ šaukštelio cinamono,
- 4 stiklinių vandens,
- 2 stiklinių Basmati ryžių,
- 2 šaukštelių druskos.

Gaminimo būdas:

1. Gilioje keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų.

2. Sudėkite tarkuotą imbierą ir kmynus. Kepinkite 1 minutę.

3. Supilkite 4 stiklines vandens. Leiskite užvirti.

4. Suberkite ryžius ir druską.

5. Sumažinkite ugnį iki silpnos; uždenkite keptuvę ir troškinkite 15-18 minučių, kol visas vanduo bus absorbuotas, o ryžiai suminkštės.

6. Įlašinkite žaliosios citrinos sulčių ir įberkite žiupsnelį tarkuotos žievelės.