Šių metų sausio mėnesį Pensilvanijos universiteto (angl. University of Pennsylvania) Svorio ir valgymo sutrikimų centro (angl. Center for Weight and Eating Disorders) mokslininkai ištyrė 159 nutukusius suaugusius žmones. Mokslinio tyrimo dalyviai turėjo atsakyti į anketos, susijusios su depresija ir saviverte, klausimus. Be to, jiems buvo atliekamas sveikatos patikrinimas, siekiant nustatyti, ar šie serga metaboliniu sindromu (sveikatos sutrikimas, susijęs su širdies ligomis ir diabetu).

Tuomet mokslininkai padalijo mokslinio tyrimo dalyvius į dvi grupes - į pirmąją grupę buvo įtraukti smarkiai savo svorio besigėdijantys žmonės, į antrąją - labiau pasitikintys savimi. Mokslininkai išsiaiškino, jog šių abiejų žmonių grupių bendroji fizinė sveikata smarkiai skiriasi.

Paaiškėjo, kad savo svorio besigėdijantys žmonės yra tris kartus labiau linkę sirgti metaboliniu sindromu ir net šešis kartus labiau linkę turėti aukštą trigliceridų (riebalai) kiekį kraujyje.

Mokslininkai tiki, jog tuomet, kai žmonės gėdijasi savo svorio, jie dažniau patiria stresą ir nesilaiko dietos bei fizinių pratimų nurodymų.

Tyrimui vadovavusi mokslininkė Rebecca Pearl savo pranešime pareiškė: „Yra paplitusi klaidinga nuomonė, jog gėda gali padėti motyvuoti nutukusius žmones numesti svorio ir pagerinti savo sveikatą. Mes išsiaiškinome, jog tai turi visiškai priešingą poveikį. Kai žmonės jaučia gėdą dėl savo svorio, jie yra labiau linkę vengti fizinių pratimų ir kovodami su stresu suvartoti daugiau kalorijų.“