Jei nebandytų riboti išmetamo maisto kiekio, restoranai tiesiog negalėtų finansiškai išsilaikyti. Tiesa, gamyboje blogo maisto naudoti restoranai taip pat negali, nes tai keltų riziką klientų sveikatai.

Tad kaip restoranai sprendžia maisto išmetimo problemą?

Paprasta ir esminė sistema – maisto rotacija (maisto saugoje žinoma kaip F.I.F.O.). Šiuo būdu užtikrinama, kad maisto, ant kurio pakuotės nurodyta galiojimo data, atsargos būtų išdėliojamos atitinkama tvarka – naujausias maistas keliauja į lentynų galą, o seniausias – į priekį. Tad pirmiausia bus sunaudojami anksčiausiai besibaigiančia galiojimo data pažymėti produktai.

Nors maisto produktus į šaldytuvą patogiausia dėti senuosius nustumiant tolyn, tačiau taip elgiantis tik padidinate šansus, jog didesnę turimų maisto produktų dalį teks vėliau išmesti.

Žinoma, dera atsižvelgti ir į tai, jog kai kurie produktai genda greičiau nei kiti. prinokę persikai, žemuogės – šiuos produktus turėsite suvartoti kaip įmanoma greičiau, mat su laiku šie vaisiai, akivaizdu, netaps skanesni.

Restorano Niujorke „Adoro Lei“ šefas Mario Gentile atskleidė, jog užsisako dar neprinokusius vaisius, o naudoja tuos, kurie labiausiai prinokę. Nepagailėdami laiko planavimui (ir šaldytuvo pertvarkymui), ir jūs galite savo namuose įvesti šią praktiką, kuri padės ateityje išmesti mažiau nesuvartoto maisto.

Tai, ką valgysite, taip pat galite surikiuoti pagal produkto tvirtumą. Pavyzdžiui (pagal tai, ką valgytumėte pirmiausia): salotos, maisto ruošimo žalumynai, kopūstas, cukinija, baklažanas.

Taigi, pirmiausia vartokite tą produktą, kurio galiojimo laikas baigiasi anksčiausiai ir tai, kas yra gležniausia ir trapiausia.