Žinoma, norisi kuo greičiau atgauti formas, bet šiuo atveju skubėjimas duos daugiau žalos nei naudos. Visų pirma privalu sulaukti, kol baigsis pogimdyminis kraujavimas. Jei gimdymo metu buvo plyšimų, susiūtos žaizdos turi užgyti ir tai turi patvirtinti ginekologas. Jei buvo atliktas cezario pjūvis, giluminių audinių gijimas gali užtrukti iki trijų mėnesių. Taigi – apsišarvuokite kantrybe ir sulaukite tinkamo laiko.

Pirmas ir svarbiausias pratimas pradėjus mankštintis po gimdymo – „Kėgelio” pratimas – tai tarpvietės, arba kitaip – dubens dugno raumenų stiprinimas. Atlikite šį pratimą kasdien - sėdėdamos, gulėdamos, vaikštinėdamos lauke, kada tik prisimenate. Taip jūs atstatysite makšties raumenų tonusą, sustiprinsite gilumines raumenines grupes, paruošite kūną didžiųjų raumeninių grupių mankštai.

Mamos laiko ir gyvenimo „valdovas” yra kūdikis. Pirmaisiais vaiko gyvenimo mėnesiais dienos režimas pastoviai keičiasi ir gali būti, kad valandos trukmės treniruotei tiesiog neatsiras laiko. Tokiu atveju mankštos pratimus atlikite po vieną ar kelis, kada randate laiko ir jaučiatės turinčios jėgų.

Kai kuriuos pratimus puikiausiai galima atlikti laikant mažylį rankose ar kalbinant jį gulintį vežimėlyje. Prisėdimus ar įtūpstus atlikite švelniai stumdant vežimėlį; kilnojant mažylį stiprinamos rankos. Tokius pratimus atlikti yra daug geriau ir naudingiau nei vieną kartą per savaitę radus laiko, „nusisportuoti“.

Pradėkite nuo mažesnio pratimų pakartojimų skaičiaus, kas kelias dienas kartojimų skaičių didinkite. Nuosekliai diena iš dienos atlikdamos tai mažiau, tai daugiau pratimų (pagal tos dienos galimybes), po truputį didindamos pakartojimų skaičių, pradėsite jausti, kaip kūnas stiprėja, darosi stangresnis, daugėja energijos.

Pradėjusios mankštintis, gerkite daugiau vandens. Tai ypatingai aktualu, jei maitinate mažylį krūtimi (vanduo reikalingas, kad nesumažėtų pieno). Jei nėštumo metu priaugote papildomų kilogramų, reikėtų juos numesti per antrąjį pusmetį po gimdymo. Ilgiau išlikusio viršsvorio vėliau sunkiau atsikratysite.

Mityba po gimdymo išskirtinė tik vienu aspektu – maistas turi būti kuo kokybiškesnis ir turėti kuo daugiau vertingų sudedamųjų dalių. Nereikia valgyti gausiai. Chalva, glaistyti sūreliai ir balintos arbatos skatina ne mamos pieno gamybą, o riebaliukų ant pilvuko augimą, kalbu iš savo patirties.

Dar vienas labai svarbus aspektas pogimdyminiu laikotarpiu – kuo daugiau gero miego ir geros nuotaikos! Moksliniais tyrimais įrodyta, kad poilsio trūkumas ir prasta nuotaika stabdo medžiagų apykaitos procesus, trukdo numesti svorį, alina, sendina organizmą.

Taigi mielosios, pačios nuostabiausios mamytės, kūdikius – į rankas, dubens dugnus – įtempiam, ir su šypsena veide – pirmyn mankštintis su „Judam kartu“.