Kartais tai būna fizinis poreikis pavalgyti, kartais – tik apetitas, troškimas užkąsti. Neretai vieną supainiojame su kitu, na, o taip galima ir sustorėti.

Kad suprastumėte, kokį signalą siunčia organizmas ir smegenys, reikia išmokti atskirti įvairias alkio rūšis – nuo tikro alkio iki nuobodulio ar streso.

Tikras alkis

Tikras alkis rodo, kad laikas pavalgyti. Esant tikram alkiui jaučiate fizinius signalus – dėl žemo cukraus lygio krečia drebulys, skauda galvą, sumažėja energijos ar tiesiog gurgia pilvas. Regis, paprasta, bet dažnai laukiame, kol stipriai peralkstame, o tada esame nusiteikę sukirsti bet ką, ką matome. Tad visada turėkite rankinėje, darbe ar automobilyje sveikų užkandžių.

Alkis prie televizoriaus

Kas gali būti geriau už įdomią televizijos laidą ir pakeliu traškių užkandžių? Nė nepastebite, kaip sušlamščiate visą pakelį. Tai – valgymo amnezija. Amerikoje atliktas tyrimas parodė, kad valgant ir žiūrint televizorių suvartojama daugiau kalorijų. Dietologai pataria prieš jungiant televizorių pagalvoti, ar tikrai esate alkani. Juk žiūrint laidą galima, pvz., megzti. Nežiūrėkite reklamų, tada per picos reklamą neužsimanysite picos.

Alkis iš nuobodulio

Ką veikti? „Pažiūrėkime, ko yra šaldytuve“, – dažnai sau sakote. Žmonės dažnai užkandžiauja iš nuobodulio. Paverskite nuobodulį poilsio akimirka – paskaitykite žurnalą, pavedžiokite šunį, pasisupkite sūpuoklėse, pabendraukite su seserimi ar artimu draugu. Susidarykite sąrašą, ką galima veikti užklupus nuoboduliui, o kai jis iš tiesų užklups, atsiverskite sąrašą ir išsirinkite, ką veikti.

Alkis ir pyktis

Sumažėjus cukraus lygiui kraujyje neretai žmogus tampa dirglus. Dirglumą patartina kontroliuoti. Tyrimai rodo, kad sumažėjus cukraus lygiui kraujyje žmonės išlieja pyktį ant sutuoktinio. Išalkus gali kilti noras suvalgyti saldumyną, tačiau pagalvokite apie liemens apimtį. Kur kas protingiau suvalgyti naudingų angliavandenių – vaisių ar neskaldytų grūdų sausainių, kad normalizuotųsi cukraus lygis kraujyje.

Popietinis alkis

15 valanda dažnai vadinama užkandžių aparato valanda, nes tuo metu žmonės dažnai užsimano šokoladinio batonėlio ar kokio skanėsto. Tuo metu, baigiantis darbo dienai, sumažėja energijos, be to, gal iš tiesų kiek praalkote po pietų. Tam laikui reikia pasiruošti. Turėkite užkandžių su baltymais – tyrimai parodė, kad baltymingas užkandis numalšina alkį, be to, tada mažiau suvalgoma vakarienės. Turėkite riešutų, sūrio ar graikinio jogurto.

Alkis iš streso

Kai jaučiame stresą, mažiau galvojame, ką valgome, taigi didelė tikimybė vietoje graikinio jogurto suvalgyti pakelį saldainių. Yra vienas veiksmingas triukas – turėkite ilgalaikį tikslą, pavyzdžiui, sulieknėti 3 kilogramais ar palaikyti tinkamą kraujospūdį. Taip pat reikia galvoti, kaip sumažinti stresą – galbūt giliai pakvėpuoti ar padaryti mankštą.

Alkis dėl PMS

Visos pastangos sveikai maitintis nueina perniek, kai užklumpa PMS, kelios dienos prieš prasidedant menstruacijoms, kai dėl hormonų pokyčių padidėja apetitas ir norisi įvairiausių nesveikų dalykų. Nereikia savęs kankinti – natūralu, kad jaučiant PMS valgyti norisi daugiau. Tiesiog stenkitės kiek įmanoma išlaikyti pusiausvyrą, o kai nebejausite PMS, natūraliai sumažės ir apetitas.

Alkis galvoje

Nesijaučiate alkani, pavargę, bet norite ką nors sukrimsti. Paklauskite savęs kodėl. Galbūt tiesiog norite atidėti nemalonų darbą ar norite pertraukos?

Alkis, kai nori akys

Įeinate į konferencijų kambarį, o ten – lėkštė su sausainiais, likusi po susitikimo. Juk paimsite bent vien, tiesa? Labai dažnai žmogus suvalgys sausainį automatiškai, nė negalvodamas ir nesimėgaudamas. Taigi akimirką stabtelėkite ir pagalvokite – valgyti ar nevalgyti sausainį.

Jei vis tik nuspręsite pasilepinti sausainiu, suvalgysite jį su pasimėgavimu. Jausdami kaltę, suvalgome skanėstą greičiau, todėl norisi daugiau. Atsiminkite – nuo vieno sausainio nesustorėsite, o jei iš gėdos skubiai sugraušite tris, galite ir sustorėti.

Šventinis alkis

Gimtadienio tortas, pica su draugais – regis, kas čia blogo. Maistas dažniausiai yra bendravimo dalis, ir tai natūralu, tik negerai, kai vienintelis būdas švęsti – maistas. Juk galima kartais visiems pasivažinėti dviračiais, kartu nueiti į kiną. Sesers gimtadienio proga abi pasidarykite pedikiūrą, užuot ėjusios gausios vakarienės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)