Kas yra jūrų dumbliai?

Dumbliai – mikroorganizmai, augantys vandenynuose, ežeruose ir upėse. Tačiau labiausiai vertinami tie, kurie randami jūrose. Jie panašūs į augalus, tačiau iš tiesų neturi lapų, žiedų, šaknų ar stiebų. Dažniausiai pasitaikančią žalią spalvą dumbliams suteikia chlorofilas. Dėl šios priežasties jie auga ir dauginasi per fotosintezę.

Neretai aptinkama raudonos ir rudos spalvos dumblių. Visame pasaulyje yra apie 400 skirtingų jų rūšių. Kai kurie dumbliai užauga iki 61 m ilgio, kiti plūduriuoja vandenyje arba apraizgo akmenis, uolas ir kitus vandenyje esančius objektus.

Dabar dumbliai naudojami maisto pramonėje. Juose gausu maistingų medžiagų, mineralų ir vitaminų. Dėl to jie nuo seno itin vertinami Rytuose. Žmonės iš jų gamina makaronus, duoną, gėrimus ir kitokius produktus.

Lietuvoje vieni populiariausių – džiovinti dumblių lapai, į kuriuos vyniojami sušiai. Iš dumblių taip pat išgaunamas agaras ir karageninas. Pastarasis naudojamas gaminant popierių ir dantų pastą, o agaras – kaip maisto tirštiklis.

7 priežastys, kodėl būtina valgyti jūrų dumblius

Gerina virškinimą. Mokslininkai iš Niukaslo universiteto nustatė, kad ruduosiuose dumbliuose esanti medžiaga stiprina žarnų sieneles ir lėtina virškinimą. Dėl to sotumo jausmas ir energijos atsargos išlieka ilgiau. Be to, dumbliai didina gerųjų bakterijų kiekį žarnyne.

Suteikia daugiau maistingų medžiagų. Jūrų dumbliai pusryčiams? Galbūt tokia mintis nekelia apetito, tačiau įvairiuose patiekaluose esančios gėrybės organizmą papildo vidutiniškai 30 kcal, o maistingų medžiagų kiekis kur kas didesnis. Jūrų dumbliuose gausu jodo, kalcio, geležies, magnio, vitamino C ir B grupės vitaminų.

Stiprina širdį. 25 metus darytas tyrimas nustatė, kad reguliariai vartojant dumblius mažėja cholesterolio kiekis ir homocisteino koncentracija. Be to, magnis ir folio rūgštis sumažina riziką susirgti širdies ligoms.

Valo organizmą. Jūrų dumbliai turi veiksmingų organizmą valančių savybių. Todėl naudojami grožio pramonės produktuose. Dumblius turėtų vartoti tie, kurie susiduria su radiacijos poveikiu, kadmio, švino toksinais bei neišvengia cigarečių dūmų.

Išlaiko hormonų pusiausvyrą. Jūrų dumbliuose yra medžiagos, kuri patekusi į organizmą tampa fitoestrogenu. Pastarasis saugo nuo cheminių estrogenų, galinčių sukelti vėžį.

Tonizuoja organizmą. Airijoje ir Karibų jūros pakrantėje iš dumblių gaminami gėrimai bei įvairios sriubos, kurios dažniausiai valgomos ryte, nes atgaivina organizmą. Teigiama, kad jūrų gėrybių gėrimai taip pat mažina tinimus, skatina šlapimo išsiskyrimą ir po ligos suteikia kūnui jėgų.

Dera su kitais sveikais maisto produktais. Jūrų dumbliais galima gardinti sriubas, salotas, troškinius. Be jų neapsieinama gaminant sušius. Valgomi su sveikais produktais jūrų dumbliai leidžia organizmui lengviau įsisavinti naudingas medžiagas.

ĮDOMU

Teigiama, kad grožio priemonės su jūrų dumbliais itin veiksmingai naikina celiulitą.

Užsienyje populiariausios jūrų dumblių rūšys: wakame, nori, kombu, arame.

Vienas nori lapas turi gerokai daugiau ląstelienos nei špinatai ir tiek omega-3 riebalų rūgščių, kiek nėra net dviejuose avokaduose.

B grupės vitaminai, esantys dumbliuose, padeda veiksmingai kovoti su stresu.

Kinijoje jūrų dumbliai valgomi daugiau nei 2 000 m.

Teigiama, kad dumbliai gerina regėjimą, atmintį, skaistina odą, stiprina plaukus, imunitetą, saugo nuo alergijų ir kitokių negalavimų.

Nepaisant to, kad dumbliai neturi šaknų, jiems reikia bet kokio tvirto pagrindo, ant kurio galėtų įsitvirtinti.

Dumbliai, kuriuos jūros bangos išplauna į krantą, yra mirę arba pažeisti.

Žalieji dumbliai būna apie 90 cm ilgio. Jais minta jūros gyvūnai.
Raudonieji dumbliai būdingi pramonės paveiktoms zonoms.

Rudieji dumbliai aplink save sukuria tokia ekosistemą, be kurios kiti gyvūnai negalėtų išgyventi.

Dumbliai naudojami ir medicinoje, dažniausiai preparatuose, skirtuose žmonėms, kurie laikosi dietų.

Paprastos salotos

100 g apie 40 kcal
2 žmonėms
Paruošimo laikas apie 25 min.

125 g jūrų dumblių
3 šaukštai „Tamari“ sojų padažo
10 g imbiero šaknies
4 morkos

Gaminimas

Jūrų dumblius užpilti vandeniu ir mirkyti apie 10 min. Tada virti ant silpnos ugnies 5–10 min. Tuomet supilti padažą, smulkiai tarkuotą imbierą ir neuždengus virti, kol didžioji dalis vandens išgaruos. Sudėti tarkuotas morkas ir uždengus virti dar apie 7 min., kol morkos suminkštės. Tuomet atidengti ir troškinti, kol išgaruos likęs vanduo.

Sojų pastos sriuba

100 ml apie 20 kcal
4 žmonėms
Paruošimo laikas apie 1 val. 15 min.

100 g laminarijos dumblių
50 g wakame dumblių
1,5 l vandens
4 džiovinti šitake
5 g imbiero šaknies
30 g špinatų
3 šaukštai sojų pastos

Gaminimas

Dumblius užpilti 750 ml vandens ir mirkyti apie 30 min. Tuomet uždengus troškinti ant silpnos ugnies apie 30 min. Paskui dumblius nukošti, atvėsusius susmulkinti. Tada sumaišyti su smulkintais grybais, imbieru, špinatais, viską gerai išmaišyti ir uždengus virti apie 10 min. Sojų pastą sudėti į likusį vandenį, gerai išmaišyti ir supilti į sriubą.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!