- Kodėl didžiausios metų šventės tampa iššūkiu mūsų sveikatai ir kūno linijoms?

- Išties, daugumai žmonių, kurie laikosi tam tikrų mitybos principų, gausiai nukrautas švenčių stalas kelia nerimą. Ilgai sėdint prie stalo dažnas praranda kontrolę ir atsipalaiduoja be sustojimo kramtydamas, pamiršdamas esmę – bendrauti su artimaisiais. O tie artimieji, rodydami meilę ir dėmesį, skatina ragauti viską iš eilės ir įsidėti dar. Ypač sunku būna tiems, kurie kasdienybėje save labai riboja – susidūrę su daugybe pagundų šie žmonės neatsilaiko ir persivalgo, o tada patiria virškinimo sunkumus bei didelį kaltės jausmą, kad pastangos nuėjo veltui.

- O ką daryti, kad šventės nebūtų toks didelis iššūkis?

- Visų pirma, svarbu atrasti balansą kasdienybėje. Turbūt kiekvienas žmogus bent kartą gyvenime yra susimąstęs, kad norėtų pakoreguoti savo kūno linijas: čia per daug centimetrų, čia per mažai… Ypač mes, moterys, esame linkusios lieknintis, ir kai nesuprantame, kaip teisingai tą daryti, įstatome save į rėmus pagal kažkur skaitytas ar girdėtas taisykles.

Tada bandome laikytis dietų, leidžiame sau valgyti vos kelis „saugius“ produktus, maistą tik verdame arba gariname, kol tokia mityba pasidaro neskani, nuotaika prasta, gyvenimas nebe toks malonus ir nusprendžiame, kad sveikas gyvenimo būdas – ne man. O per šventes tada jau „atsigriebiame“. Tai visiškai tinka ir vyrams.

Apibendrinant, žinių trūkumas apie sveiką, pilnavertę ir skanią kasdienę mitybą sudaro sąlygas persivalgyti per šventes. O juk atradę balansą galime valgyti sveikai ir skaniai visus metus kiekvieną dieną, būti sveiki, laimingi ir gražūs!

- Tai kaip maitintis per šventes ir nepersivalgyti?

- Dažniausiai prie šventinio stalo susėdame vakare, todėl iki tol visą dieną rekomenduočiau valgyti sveiką, maistingą, tačiau virškinimo sistemos neapsunkinantį maistą: tinka žuvis, vištiena, kiaušiniai, daržovės, graikiškas jogurtas ir kiti sveiki produktai. O prisėdę prie stalo valgykite mažesnėmis porcijomis: visada geriau vėliau įsidėti dar, tarp valgymų padarius pertrauką, nei viską sukimšti per vieną kartą. Galite paragauti visko po truputį, bet būtinai darykite pertraukas – kitaip gali sustoti skrandis. Taip pat vizualiai apgaukite save rinkdamiesi mažesnes lėkštes, kuriose ir nedidelė maisto porcija atrodys didžiulė.

- Kiek kiaušinių suvalgyti per Velykas ir kuo juos gardinti?

- Velykos be kiaušinių – ne Velykos! Ir labai gerai, kadangi tai pilnavertis produktas, kuriame gausu vertingų baltymų ir riebalų. Daug kas baiminasi, kad kiaušinio trynys turi daug cholesterolio ir yra žalingas, tačiau galiu jus nudžiuginti: visai neseniai mokslininkai „išteisino“ kiaušinio trynį ir įrodė, kad jame yra daug mikroelementų ir vitaminų. Kiaušiniai gan sotūs ir padės nepersivalgyti mažiau naudingų patiekalų. Juos galima pagardinti nedideliu kiekiu druskos arba kitais prieskoniais, krienais.

- Kokios mišrainės, salotos yra sveikiausios?

- Jeigu norite, kad po švenčių jūsų skrandis nebūtų apsunkęs, o skaičiai svarstyklėse padidėję, siūlau atsisakyti mišrainių su majonezu, bulvėmis, ryžiais. O jei renkatės tokią mišrainę, tegu tai tampa pagrindiniu patiekalu, o ne garnyru prie mėsos ir po to dar suvalgant tris desertus, nes po tokio mišinio tikrai lauks bemiegė naktis.

Siūlau rinktis lengvesnes salotas iš šviežių daržovių, pagardintas citrinos sultimis, visokiausiais skaniais aliejais ir prieskoniais, kurių pasirinkimas juk didžiulis. Tik visada žiūrėkite, ką perkate – dažnai pusę prieskonių mišinio sudaro druska, todėl pirkite tikrus prieskonius, o druskos jau įsidėsite pagal skonį.

- Patarkite šeimininkėms, ką gaminti, kad šventinis stalas nebūtų „peilis“ virškinimo sistemai ir nepridėtų papildomų kilogramų?

- Kai pradedame galvoti, ką čia skanaus pagaminus, dažniausiai į galvą ateina kepsnių, bulvių, tortų ir riebių mišrainių receptai, kaip esame įpratę valgyti pas močiutes. Stabdykite save šioje vietoje ir šiais metais išbandykite ką nors naujo. Visi džiaugsis puikia savijauta ir prašys jūsų receptų, jei nustebinsite skaniais ir sveikais patiekalais.

Nereikia šventiniam stalui rinktis kasdienius produktus, tikrai galite pasilepinti. Galite skaniai užmarinuoti kalakutieną. Paruošti gardų jautienos išpjovos ar avienos troškinį. Patiekti skanią žuvį ar jūros gėrybes. Garnyrui rinkitės ne įprastas bulves ar bulvių košę.

Išbandykite saldžiąsias bulves (batatus), išvirkite laukinių ar raudonųjų ryžių. Tai bus ne tik labai skanu, bet ir sveika! O desertui siūlau išbandyti labai populiarų mano varškės pyrago receptą.

Pagrindui reikės:

200 g maltų avižų
1 kiaušinio
1 bananas
Saldiklio (tinka stevija, taip pat agavų sirupas)
Šaukštelis kokosų aliejaus.

Viską sumaišome, supilame į formą ir kepame 10-15 minučių orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių.

Pyragas:

4 kiaušiniai
2 bananai
4 šaukštai agavų sirupo
500 g liesos varškės

Viską sumalame ir supilame ant iškepto pagrindo. Ant viršaus pabarstome migdolų riekelių. Kepame orkaitėje 20-30 minučių, 180 laipsnių temperatūroje.

Galite pagardinti uogiene be pridėtinio cukraus. Skanaus ir linksmų švenčių!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)