Naujame išleistame filme „The Big Fat Fix“ (liet. didžioji riebalų dozė) britų kardiologas Aseemas Malhotra aiškina, kad reikia pradėti „sveikatos revoliuciją“, pagal kurią gydytojai ir pacientai atsisakytų įvairių vaistų ir vietoj jų imtų „gydytis“ gyvenimo būdu.

Pasak kardiologo, apkūnumas, širdies ligos ir cukrinis diabetas gali būti išgydyti pradėjus gyventi pagal Viduržemio regiono „dietą“ – reikia sveikai maitintis, skirti laiko atsipalaidavimui, mėgautis saule, sportuoti ir gerai išsimiegoti.

Filmo premjeroje kalbą sakęs A. Maholtra teigė: „Viduržemio dieta“ neegzistuoja. Graikiškas žodis „dieta“ iš tiesų reiškia „gyvenimo būdas“. Būtent toks nesusipratimas ir buvo kritinė klaida – tikrasis Viduržemio jūros regiono dietos suvokimas buvo pamirštas.“

„Yra privalu atsisakyti nuolatinio vaistų vartojimo ir išsivystyti naujus, sveikesnius įpročius – vien tai gali padėti suvaldyti diabetą“.

„Viduržemio dieta“ įprastai suprantama kaip riebalų pakeitimas angliavandeniais, nors iš tiesų Italijos užmiesčiuose labai mažai žmonių valgo makaronus kaip pagrindinį dienos patiekalą, o picą apskritai pasilieka tik ypatingoms progoms. A. Maholtra priduria, kad riebalai yra tokie svarbūs sveikatai, kad jis į rytinę kavą netgi dedasi sviesto.

A. Maholtrai pritarė ir Britų sveikatos asociacijos prezidentas profesorius Pali Hunginas, kuris sakė, kad pirmiausiai reikia išsiaiškinti būtent kaip tokios „dietos“ galima laikytis gyvenant Jungtinėje Karalystėje, kur saulės žymiai mažiau negu Viduržemio jūros regione.

Profesorius P. Hunginas sakė: „Visuomet maniau, kad „Viduržemio dieta“ buvo ypatinga tuo, kad Viduržemio jūros regioną supa saulė ir vanduo.“

Per metus viršsvorio ir 2-ojo cukrinio diabeto gydymui Nacionalinė sveikatos tarnyba (angl. National Health Service (NUS)) skiria £20 milijardų. Ir dar milijonai papildomai skiriami kraujo spaudimo ir cholesterolio kiekį kraujyje mažinantiems vaistams.

Teigiama, kad paprasčiausi gyvenimo būdo pokyčiai gali žymiai pagerinti širdies veiklą vos per tris savaites.

„Saulės šviesa yra ypatingai svarbi, nes kūne vyksta svarbi sintezė, padedanti išlaikyti kaulų vientisumą, o vitamino D, gaunamo iš saulės šviesos, trūkumas kūne yra siejamas su širdies ligomis“, – aiškino A. Maholtra.

„Buvimas gryname ore ir aktyvus poilsis taip pat yra svarbu. Atlikus šiuos nedidelius laisvalaikio leidimo pakeitimus gali akivaizdžiai pasikeisti ir pagerėti širdies veikla“, – tęsė gydytojas.

JK parlamento narys Keithas Vazas, kuriam prieš 10 metų buvo diagnozuotas 2-ojo tipo cukrinis diabetas, sakė, jog jis niekada negavo jokių patarimų kaip ligos pagerinimui pakeisti gyvenimo būdą. Vietoj to, sakė vyras, jam iš karto buvo išrašyti vaistai.

„Gydytojas nepatarė pradėti bėgioti – jis tiesiog įdavė raštelį su vaistų pavadinimu ir liepė eiti jų nusipirkti. Čia ir yra problema, mums iškart išrašomi vaistai. Niekas nesakė, kad turėčiau nustoti vartoti cukrų“, – teigė K. Vazas.

Londono Imperial koledžo tiriamosios medicinos departamento mokslo darbų partneris gydytojas Simonas Corkas sakė: „Viduržemio dieta jau senokai buvo laikoma, kaip vienas geriausių dietos pavyzdžių, tačiau nėra jokių sisteminių jos veiksmingumo įrodymų“.