Lieknėjimo procesas neatsiejamas nuo didesnio fizinio krūvio, tvirtos valios ir griežtų reikalavimų sau. Tenka atsisakyti kai kurių maisto produktų ir mitybos įpročių, netgi iš pagrindų keisti gyvenimo būdą. Ir tam būtina itin stipri motyvacija.

Reikia labai norėti pasiekti užsibrėžtą tikslą – kitais žodžiais tariant, noras turi būti ilgalaikis ir tvirtas. Jeigu trūksta teisingo psichologinio nusiteikimo, sėkmė praktiškai neįmanoma.

Ką reikia daryti, norint susikurti tinkamą psichologinių atsargų bazę, padėsiančią laimėti kovą su nereikalingais kilogramais?

1) Nuoširdžiai atsakykite sau į klausimą, kodėl norite sulieknėti.

Didžiausia kliūtimi pakeliui į trokštamą rezultatą dažniausiai tampa būtent neteisingai įvardyta ir nepakankama motyvacija.

Sėkmės garantas yra būtent stipri motyvacija. Dažnai tenka susidurti su žmonėmis, kurie, žengę pirmąjį žingsnį (nors ir tai padaryti tikrai nėra lengva) ir pradėję dirbti su savimi, leidžia sau praleisti vos vieną treniruotę (arba prieš miegą suvalgyti vieną vienintelį saldainį) ir pastangos nebetenka prasmės... Prastas oras, skaudanti galva, prasta nuotaika... Situacija pasikartoja. Ir dar kartą. Taip žlunga visas lieknėjimo planas, nors startas ir buvo visai neblogas.

Kai tampa nepakeliamai sunku, reikia kažko, kas „prievarta atvestų“ jus į sporto salę ar suteiktų jėgų ir toliau laikytis dietos. Tokia motyvacija kaip „pabandysiu, o gal net ir pavyks“ jokios naudos neduos, nes dings susidūrus su pirmąja, kad ir nedidele, kliūtimi.

Todėl, įsiklausius į profesionalų patarimus, mes rekomenduojame apie tokią motyvacijos rūšį tiesiog pamiršti. Sulieknėti ji jums tikrai nepadės.

Užduokite sau paprasčiausią klausimą „Kodėl aš noriu sulieknėti?“ ir raskite į jį atsakymą – būkite sąžiningos pačios sau. Pati motyvacija kovoti su antsvoriu savaime negali būti teisinga ar neteisinga, ji tiesiog turi būti jūsų, tokia, kuri padėtų pasiekti užsibrėžtą tikslą! Ji turi jus įkvėpti, kaip ant sparnų nešti į sporto salę, suteikti jėgų vietoj gabalo torto pasitenkinti obuoliu, o rytais daryti mankštą.

Ko jūs konkrečiai norite? Vasarą paplūdimyje pasitikėti savimi? Stulbinančiai atrodyti su vestuvine suknele? Labiau patikti savo mylimajam? Atsikratyti kompleksų ir duoti atkirtį pašaipūnams? Tiesiog geriau jaustis?

Tinkamai pasirinktas tikslas – kaip tiksli ligos diagnozė medicinoje. Nuo jos 100 proc. priklauso gydymas ar veiksmų planas tikslui pasiekti. Svarbiausia, jog nuo to priklausys, ar pats tikslo siekimas jums teiks džiaugsmo, ir ar suteiks laimės tokių pastangų rezultatai.

Puikiai motyvuoja konkretūs, realiai įgyvendinami tikslai. Pavyzdžiui: „Per du mėnesius pilvas suplonės 2 centimetrais, talija – 3 centimetrais. Noriu gražiai atrodyti ir puikiai jaustis su maudymosi kostiumėliu per atostogas prie jūros“ arba „Per pusę metų noriu atsikratyti 7 kilogramų, taliją suploninti 5 centimetrais, klubus – 4 centimetrais, o rankas – 2 centimetrais“.

Jeigu tiksliai žinosite, ko norite, sporto salėje geriau susikalbėsite su treneriu, pavyks rasti jums geriausiai tinkančią dietą ir kitus lieknėjimo būdus.

2) Pamilkite save.

Žmonės dažnai nesugeba aiškiai suformuluoti, kas juos priverstų save keisti. Ir tai visai ne kieno nors patarimas ar noras kam nors patikti, visai ne artėjančios vestuvės ar maudynių sezonas. Ir netgi ne suknelė, į kurią reikia trūks plyš įtilpti per giminės šventę...

Mus reikia vieno vienintelio dalyko – pamilti save ir labai stipriai panorėti keistis būtent dėl savęs, o ne dėl kokių nors aplinkybių ar vienadienių užgaidų. Galų gale, noras tobulėti – varomoji viso, kas gyva, jėga.

Taip, raginimas pamilti save – universalus visų laikų patarimas. Niekas nedrįstų ginčytis: pozityvi motyvacija bet kokiu atveju yra geresnė varomoji jėga nei neigiama. Raskite šių dviejų požiūrių skirtumą: „Myliu save, man tereikia šiek tiek patobulinti savo išvaizdą ir aš tą padarysiu“ ir „Nekenčiu savęs, nekenčiu savo kūno ir padarysiu viską, kad jis taptų patrauklesnis“.

Juk pasirinkimas aiškus, ar ne tiesa? Žymiai paprasčiau užsibrėžto tikslo siekti teigiamai nusiteikus, o ne priešingai. Patikėkite, išmokti mylėti save yra žymiai sunkiau nei sulieknėti. Ir tai tikrai sunkiau nei atsikratyti kelių nenorinčių pasiduoti nereikalingų kilogramų. Nepaisant meilės sau svarbos, sveikai ant savęs supykti tikrai nepakenks – galbūt azartas lieknėti dar labiau sustiprės, tik jokiais būdais neperlenkite lazdos.

3) Pasirinkite patogų fizinės veiklos ir mitybos grafiką.

Tikėjimas, jog jums pavyks susidoroti su šia užduotimi – labai svarbus jausmas, suteikiantis jėgų ir ryžto lieknėjimo metu. Neprievartaukite savęs. Taip, lieknėjimas neatsiejamas nuo žodžių ribojimas ir disciplina, tačiau savęs prievartauti taip pat nereikia.

Kiekvieną mielą rytą keldamosi penktą valandą ir po neskanių pusryčių save vargindamos mankšta, vietoj taip trokštamos figūros galite gauti nervų priepuolį arba tiesiog kelio link tobulos figūros viduryje nuleisite rankas (taip pasielgia dauguma pernelyg save spaudžiančių žmonių). Todėl lieknėjimo programą rinkitės tokią, kokią tikrai sugebėsite be didesnio streso įvykdyti.

Jeigu aiškiai suvokiate, jog sportuoti kiekvieną dieną nepajėgsite, nesistenkite prievarta savęs versti, tiesiog dirbkite tiek, kiek įstengsite (savaime suprantama, sau nuolaidžiauti taip pat nederėtų).

Tokia pati taisyklė galioja ir kalbant apie dietą. Teisingai ir protingai pasirinkusios lieknėjimo strategiją, išvengsite prievartos ir tiksliai žinosite, kokio rezultato galite tikėtis – ir, savaime aišku, jį pasieksite.

Geležinė valia ir disciplina – labai veiksmingi mechanizmai, nuo žemės paviršiaus ištirpdę ne vieną toną antsvorio. Bet jeigu norite, kad lieknėjimo procesas teiktų džiaugsmą, geriau darykite tai ramiai.

4) Lepinkite ir džiuginkite save.

Griežtai sustyguotas ir disciplinuotas gyvenimas, kupinas įvairiausių apribojimų ir draudimų, silpnina moteriškas galias, kurios tokios būtinos lieknėjimo procesui. Vietoj žadėtojo lengvumo jums lieka tik nuovargis ir sudirgimas. Todėl į lieknėjimo planą tiesiog būtina įtraukti kokius nors „džiaugsmus“. Priešingu atveju prarasite malonumą gyventi, kurio nesugrąžins net ir pagražėjusi figūra.

Prisiminkite, jog bet kokiai užduočiai atlikti būtinas įkvėpimas, akstinas, džiaugsmas. Jeigu lieknėdamos visko tik atsisakysite ir nieko malonaus ir naudingo negausite atgal, užsibrėžto tikslo pasiekti gali ir nepavykti. Vietoj pyragėlio įsigykite naujus kvepalus, nueikite pavalgyti sušių (jeigu šią gardžią nuodėmę leidžia jūsų dieta), pasilepinkite spa malonumais.

Teisingai pasirinktas lieknėjimo kelias gali būti įveiktas labai lengvai ir maloniai. Jums tinkantys gyvenimo ir mitybos pokyčiai užtikrins, jog jums daugiau niekada gyvenime nebeteks kovoti su antsvoriu – pakaks teisingai gyventi ir palaikyti formą. Sėkmės, mielosios.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)