Deja, šie sutrikimai neretai yra nuvertinami, nepradedamas ankstyvas gydymas ir tai tampa daugelio rimtesnių ligų priežastimi. Tad ką daryti, kaip užtikrinti ar pagerinti limfinės sistemos veiklą, atsikratyti varginančių simptomų ir vėl džiaugtis puikia savijauta?

Pataria kineziterapeutė, masažo salono „Matančios rankos“ masažistė Raimonda Misiulytė.

Kuo svarbi limfinė sistema?

„Limfa – tai jungiamasis audinys tarp kraujo ir audinių ląstelių. Ji nuolat skalauja kiekvieną ląstelę, todėl būtent per limfą vyksta audinių ir kraujyje esančių medžiagų apykaita. Limfinė sistema formuoja imunitetą, atlieka gynybinę organizmo funkciją ir dalyvauja organizmo apsaugoje nuo infekcijų bei kenksmingų išorės veiksmų, tačiau pagrindinė jos funkcija – valomoji. Su limfa ląstelės pašalina įvairius medžiagų apykaitos produktus, atliekas. 

Visa tai yra filtruojama, neutralizuojama ir vėliau pašalinama, o išvalytas limfos skystis yra grąžinamas į kraują. Žmogaus organizme nuolat cirkuliuoja apie 1-2 l limfos skysčio. Sistemai sutrikus, kenksmingos medžiagos skverbiasi per odą, prasideda organizmo infekcijos ir kiti negalavimai“, – pasakoja Raimonda Misiulytė.

Dėl šiuolaikinio gyvenimo būdo – sėdimo darbo, mažo fizinio aktyvumo, neteisingos mitybos, skysčių trūkumo, taip pat dėl aptemptų drabužių dėvėjimo ir kt. vis dažniau pastebimi limfinės sistemos sutrikimai. 

Specialistės teigimu, labiausiai išoriškai matomi požymiai – tai amžinas moterų priešas celiulitas, tinstančios galūnės, venų varikozė, antsvoris, dramblialigė (kurios nors kūno dalies žymus padidėjimas dėl limfos sutrikimų, dažniausiai pasitaiko kojose, rečiau rankose, išoriniuose lytiniuose organuose, veide).

Taip pat sutrinka žmogaus emocinė būklė, ima varginti energijos trūkumas, pasyvumas, prasideda alergijos, pasikartojančios virusinės infekcijos, padidėjęs kraujo spaudimas, širdies ligos, artritas. Problemos nesprendžiant ilgainiui atsiranda įvairios lėtinės, sunkiai pagydomos ligos.

Paprasti gydymo būdai

Iš tiesų, užkirsti kelią minėtiems negalavimams nėra sudėtinga. Štai pagrindiniai būdai, padėsiantys užtikrinti aktyvią ir darnią limfinės sistemos veiklą:

Judėjimas

Visi žinome, jog kraują „varantis“ organas yra širdis. O kas užtikrina aktyvų limfos judėjimą? Tai – raumenų susitraukimai. Tad rinkitės aktyvų laisvalaikį, nepamirškite rytinės mankštelės, stenkitės daugiau vaikščioti pėsčiomis, liftą iškeisti į laiptus ir pamatysite, kokius pokyčius dovanos tokie pasirinkimai!

Žinoma, siekdami realių pokyčių, nepamirškite ir sveikos, subalansuotos mitybos svarbos.

Vanduo

Dažnai girdime, kaip svarbu gerti pakankamai vandens... Taip, tai ne mitas, vanduo ne tik drėkina organizmą, padeda paspartinti medžiagų apykaitą, bet ir užtikrina normalią limfinės sistemos veiklą. „Svarbiausia, neiškeiskite gryno, natūralaus vandens į arbatas, sultis ir panašius skysčius. Kas dieną pasistenkite išgerti bent 6 stiklines paprasto vandens“, – rekomenduoja R. Misiulytė.

Laisvesnių drabužių dėvėjimas

Dėvint aptemptus drabužius yra užspaudžiamos limfagyslės, kapiliarai tampa mažai pralaidūs skysčiui, sutrinka kraujotaka. Stenkitės rinktis laisvesnius drabužius, taip pat dažniau dėvėkite kompresines pėdkelnes ar kojines — jos padeda sumažinti kojų nuovargį, tinimą.

Kontrastinis dušas

Kontrastinis dušas ne tik stiprina kraujagyslių sieneles, puikiai išbudina organizmą, bet taip pat suaktyvina limfos apytaką. Tegu tai tampa kasdieniu Jūsų ritualu!

Greičiausia pagalba — limfos masažas

Visi šie patarimai svarbūs ir turėtų tapti kasdiene kiekvieno žmogaus gyvenimo dalimi. Jų laikymasis tikrai užkirs kelią problemų atsiradimui arba padės išspręsti nedidelį limfinės sistemos sutrikimą. Tačiau ką daryti, jeigu problema — rimtesnė, įsisenėjusi? „Geriausia, greičiausią poveikį duodanti išeitis — masažai.

Jeigu turite galimybę, patikėkite tai profesionalams, jei ne – patarsiu, kaip kūną masažuoti galite namuose“, – sako kineziterapijos bei masažo specialistė.

Limfodrenažinis masažas – viena veiksmingiausių presoterapijos atšakų, gali būti atliekama tiek masažuotojo (rankomis), tiek specialių kompresinės terapijos aparatų. Masažas yra neskausmingas, malonus, o tam, kad būtų atkurta limfinės sistemos veikla ir matomi akivaizdūs rezultatai, paprastai užtenka maždaug 10 seansų. Masažo metu limfos cirkuliacija suaktyvinama net iki 10 kartų! Taigi, kokį poveikį tai turi organizmui?

Anticeliulitinis masažas

„Veikiant masažui, oda apsivalo nuo suragėjusio paviršinio odos epidermio sluoksnio ir liaukose gaminamų išskyrų, dėl to gerėja dengiamųjų audinių kraujotaka, spartėja medžiagų apykaitos bei regeneraciniai procesai. Pagerėjus kraujotakai, nyksta audinių pabrinkimai, nelieka galimybių kauptis nereikalingoms medžiagoms odos ir poodinio sluoksnio ląstelyne, todėl blyški, sausa ir suglebusi oda pasidaro rožinė, stangri ir švelni“, – pasakoja R. Misiulytė. Taigi, masažo dėka sustangrinsite odą, sumažinsite celiulitą, taip pat sumažės kūno apimtys.
Detoksikacinis

Tinkamai masažuojant kūną, iš organizmo yra pašalinamas skysčių (kartu ir toksinų) perteklius, pagerėja dujų, baltyminių medžiagų, mineralinių druskų, pieno rūgšties, šlapimo rūgšties ir šlapalo išsiskyrimas iš organizmo. „Detoksikacinis poveikis ypač svarbus bendrai žmogaus savijautai: atsikračius toksinų, susikaupusių šlakų ir t.t. pakyla energija, padidėja darbingumas, gerėja atmintis, tampa lengviau kokybiškai pailsėti ir atsiranda pakilesnė nuotaika“, – sako R. Misiulytė.

Imuniteto stiprinimas

Masažas skatina kraujo cirkuliaciją, greitesnę medžiagų apykaitą, padeda atkurti apsaugines organizmo funkcijas, tad iš tiesų prisideda stiprinant imunitetą.

Kojų tinimo, varikozės gydymas

„Masažo dėka ženkliai spartėja kapiliaruose vykstantis medžiagų apykaitos procesas tarp kraujo ir audinių, atsiveria ir rezerviniai odos kapiliarai, suaktyvėja veninė kraujotaka galūnėse. Taip pagreitinamas nereikalingų medžiagų apykaitos produktų pasišalinimas, kuris susidaro metabolizmo ar prakaitavimo metu.

Dėl to sumažėja sąstingio reiškinių kraujagyslėse tikimybė, audinių pabrinkimas, normalizuojamas tonusas stambiosiose bei smulkiosiose arterijose ir venose, tad yra pagerinamas net ir širdies darbas“, – aiškina specialistė. Jau po keleto masažo seansų sumažėja kojų tinimas, pastebimas teigiamas poveikis gydant venų varikozę.

Pagalba po cezario pjūvio ar krūties vėžio

„Sergant krūties vėžiu neretai išoperuojami pažasties limfmazgiai, tai uždaro limfos pratekėjimą šiose srityse, ji kaupiasi ir ima tinti rankos. Po cezario pjūvio taip pat yra sutrikdomas limfos pratekėjimas: gyjant randui, oda sugyja kartu su raumenis, o tiek kraujagyslės, tiek limfagyslės vis tiek išlieka perpjautos, nors atrodo, kad randas ir sugijo. Po pjūvio atsiradęs randas tampa tarsi patinęs, netolygus. Abiem šiais atvejais ypač svarbus yra masažas, jis puikiai išjudina limfą ir nudrenuoja būtent pažeistas vietas, tad padeda organizmui atsistatyti, moteriai — geriau jaustis“, – patirtimi dalinosi specialistė.

R. Misiulytės teigimu, limfodrenažinis masažas naudingas tiek grožiui, tiek fizinei bei emocinei būklei gerinti. „Atstačius aktyvią limfinės sistemos veiklą, padailėja, sustangrėja oda, sumažėja celiulitas, kūno apimtys, dingsta tinimai. Kadangi atsikratoma toksinų, sustiprinamas imunitetas, yra užkertamas kelias daugybei pavojingų ligų. Be to, atsiranda nepalyginamai daugiau energijos, kartu ir – geresnė nuotaika“, – masažo naudą apibendrina specialistė.

Kaip teisingai masažuotis namuose?

Neturintiems galimybės kreiptis į specialistus, R. Misiulytė rekomenduoja būti kantriems ir atkakliai masažuotis namuose. „Jūs taip pat galite pasiekti puikių rezultatų“, – sako specialistė. Kaip reikėtų teisingai masažą atlikti namuose?

„Siūlau išbandyti tiek sausą kūno apsitrynimą, tiek masažą duše. Natūralia lufos kempinėle, šiurkščia dušo pirštine ar tiesiog šiurkščiu rankšluosčiu trinkite kūną sukamaisiais ir išilginiais glostymo/nustūmimo judesiais. Svarbiausia nespausti pernelyg stipriai ir atminti, jog visi judesiai turi būti nukreipti link pagrindinių limfos taškų — kirkšnų, pažastų“, – pataria R. Misiulytė. Masažą pradėkite nuo kojų pėdų, iš pradžių nugarine, vėliau priekine kojų puse kilkite kirkšnų link.

Specialistės teigimu, reikia būti atidiems ir nespausti pakinklių srities. Masažuojant rankas reikėtų pradėti nuo delnų, sukamaisiais judesiais kylant link pažastų. Tokiais pačiais judesiais masažuoti kūną nuo pečių link pažastų ir juosmens. Jeigu masažą atliekate kitam žmogui, nepamirškite ir nugaros, judesius taip pat nukreipiant link pažastų. „Toks masažas turėtų trukti 20-30 min., jį atlikti galite nors ir keletą kartų per dieną. Derinkite tai su aktyviu, sveiku gyvenimo būdu ir pasieksite puikių rezultatų“, – pataria R. Misiulytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)