Mano trijų metų sūnus galėtų misti vien tik sūriu, tačiau ir anyta, ir mano kolegės linkusios manyti, kad neturėčiau kasdien jo vaikui duoti. Neva, tai kas, kad vaikas nėra pienui alergiškas – ji dar spės sukilti. Ar tikrai turėčiau slėpti nuo sūnaus sūrį?
Sūris
© Corbis/Scanpix

Chemikų teigimu, baltymą iš sūrio žmogaus organizmas įsisavina 98,5 proc.
Sūris turi iki 30 proc. riebalų - svarbiausios organizmui energetinės medžiagos ir medžiagų apykaitos reguliatoriaus.

Sūrio sudėtyje yra A ir B grupės vitaminų ir mikroelementų. Ypač sūris vertinamas už didelį kalcio kiekį, kuris būtinas vaikams augti ir jų protinei raidai.

Nustatyta, kad dėl savo skonio ir aromato sūris žadina apetitą, skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, o tai reiškia, kad pagerina virškinimą.

Ne tik nauda

Nežiūrint į neabejotiną sūrio naudą, jį būtina vartoti saikingai. Visų pirma, sūryje yra labai daug baltymo. Vadinasi, sūriu piktnaudžiaujant, papildomai apkraunamos kepenys ir inkstai. Visų antra, sūrio (išskyrus minkštojo) gamyboje pienui sutraukti vartojamas šliužo fermentas - ištrauka iš veršelių skrandžio.

Šliužo fermentas gali kenkti virškinimo organų darbui, skydliaukės veiklai. Ir trečia, gyvulinės kilmės riebaluose, taigi, ir sūryje, yra daug cholesterolio, o jo perteklius blogai veikia kraujagysles.

Ketvirta, sūryje yra labai daug druskos, o ji labai kenksminga augančiam organizmui.

Kada, kokį ir kiek?

Dietologai kategoriškai nerekomenduoja duoti sūrio kūdikiams, kai kurie pataria vengti jo netgi iki pusantrų, dviejų metų. Ypač, jei vaikas alergiškas kokiam nors maistui. Pradėti pažintį su sūriu reikia laipsniškai, nuo 5 gramų per dieną. Vaiko meniu visai netinka rūkyti, pelėsiniai ir lydyti sūriai.

Mažiausiai pavojingas mažyliams – varškės sūris iš rūgusio pieno, kuris gaminamas nenaudojant šliužo fermento. Ir būtinai atkreipkite dėmesį į sūrio galiojimo laiką, nes šis sūris, kitaip nei kietieji ir pusiau kieti fermentiniai, greitai genda. Kadangi sūris sunkokai virškinamas, geriau vaikams jo duoti pusryčiams ar pietums, bet jokiu būdu ne vakarienei.

Kaip išsirinkti sūrį?

Pagal jo „išvaizdą“. Kietas arba pusiau kietas sūris pjūvio vietoje turi būti be drėgmės lašelių ir sausų plotelių. Sūrio paviršius irgi neturi būti sausas, gumburiuotas ar suskilinėjęs. Geras kietasis sūris pjaustomas netrupa. Laikomas neuždengtas sūris greitai prisigeria pašalinių kvapų ir tampa mikrobų taikiniu, todėl venkite pirkti sūrio atsargai ir neužmirškite įvynioti jo į maistinę plėvelę.


Konsultuoja gydytoja dietologė Edita Gavelienė:

Sūris, kaip pieno produktų atstovas, savo sudėtimi yra labai puikus maisto produktas, turintis labai gerai įsisavinamų baltymų, priklausomai nuo riebumo ir riebalų, o pieno riebalai taip pat labai gerai įsisavinami. Taip pat sūris yra kalcio, kitų mikroelementų ir kai kurių vitaminų šaltinis. Kodėl sūris kai kurių amžiaus grupių žmonėms yra nerekomenduojamas?

Kai kuriems suaugusiems jo nereiktų daug vartoti dėl to, kad sūris yra gyvūninės kilmės produktas ir jame gali būti didesnis kiekis cholesterolio. Todėl asmeniui, kuriam reikia stebėti cholesterolio kiekį, sūrį meniu reiktų riboti. Sūriuose yra nemažai ir druskos, todėl tiems, kas kovoja su didesniu cholesterolio kiekiu, ar turi inkstų bėdų, nereiktų per dažnai mėgautis sūriu.

Viena iš priežasčių, dėl kurios gali būti ribojamas sūris vaikams, yra tai, kad sūris turi daug pieno baltymo, o karvės pienas yra vienas iš pagrindinių alergenų. Jis gali sukelti ar paūminti alergines reakcijas vaikams.

Kita priežastis, kad sūrio virškinimo laikas yra ilgesnis. Kadangi virškinimo sistema formuojasi iki trečių vaiko gyvenimo metų, pirmaisiais metais reikia privengti sunkiau virškinamų produktų. Tačiau vyresnio amžiaus vaikams sūris yra puikiausias maisto produktas. Nedidelis šio produkto kiekis sudaro visą kalcio paros normą, o dar tokioje formoje, kokią organizmas labai gerai įsisavina.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

Atgijęs Latvijos krepšinis: auksinė karta – pakeliui į šlovės olimpą specialiai Krepšinis.lt iš Rygos (25)

Latvija prieš Lietuvą. Rungtynės Rygos arenoje, į kurias bilietai ištirpo akimirksniu. Akistata,...

Vilniaus oro uosto atidarymo laukė dėl įdomios priežasties – pomėgiu užkrėtė ir žmoną (8)

Petras Kaukėnas yra avionikos specialistas . 26 metų vaikinui tenka dažnai atsakinėti į...

Lietuje pabudusi „Karklė“ tęsia linksmybes vienam rytas baigėsi komisariate (19)

Šeštadienio rytą festivalininkai „ Karklėje “ prabudo nuo lietaus lašų barbenimo į...

Lekiate prie jūros? Nepamirškite, Jus stebi (70)

Atostogauti galima ir reikia, tik ne tuomet, kai vairuoji. Tokią žinią visą vasarą vairuotojams...

Elitinėje vietoje – gėdingas vaizdas (119)

Išklypusios plytelės ir išlūžę latakai, daug metų neveikiantis apgriuvę fontanas. Taip jau ne...

Lietuviai rado dar vieną apsipirkimo maršrutą (235)

Europos statistikos agentūros „Eurostat“ duomenimis, Lietuvoje šiemet prekių ir paslaugų...

Karščiausioje Žemės vietoje gyvybė rasta rūgštyje (3)

Siurrealistinių spalvų peizaže dominuoja ryškiai žalia ir geltona, burbuliuoja karštas vanduo,...

Vienas šuolis į vandenį pakeitė šeimos gyvenimą istorija sujaudino tūkstančius (89)

Birželio 10 d. vilnietis Aurimas Vėbra patyrė labai sudėtingą traum ą – kaklo penkto...

Pirmą „Lietuvos ryto“ treniruotę surengęs R. Kurtinaitis palinkėjo A. Gudaičiui parvežti medalį susipažino su asistentu (20)

Vilniaus „Lietuvos ryto“ komanda šeštadienio rytą surengė pirmą treniruotę, kurią,...