Kodėl taip gali būti? Gydytojai pastebi, kad daugelis pacientų dėl specifinės vėžio lokacijos drovisi kalbėti apie užklupusias sveikatos problemas, pasireiškusius simptomus.

Žarnynas glaudžiai susijęs su išeinamąja anga, gaubtinės žarnos vėžio simptomai dažnai pasireiškia nemaloniais reiškiniais tuštinantis ir pacientams tai tampa ne ta tema, apie kurią laisvai ir be kompleksų galima kalbėti. Tad visame pasaulyje steigiamos pačios įvairiausios organizacijos, užsiimančios šviečiamąja veikla, padedančios sergantiesiems ir jų šeimos nariams susidoroti su šiuo vėžiu.

Kaip pridera, atliekami ir įvairūs moksliniai tyrimai, ieškantys efektyviausių prevencijos priemonių. O jos ne tokios jau ir sudėtingos.

Pagrindinės prevencijos priemonės taip pat susijusios su vėžio lokacija ir labiausiai orientuojasi į subalansuotą mitybą. Tada – į kasdieninį fizinį krūvį, žalingų įpročių vengimą.

Ypač rekomenduojama riboti raudonosios mėsos kiekį, o jei esate didelės rizikos grupėje (pavyzdžiui, gaubtinės žarnos vėžiu sirgo artimieji), rekomenduojama dažniau tikrintis ir atidžiai sekti pakitimus, susijusius su tuštinimusi, nuovargiu, pilvo skausmu, greitu ir dideliu svorio netekimu.

Kad jau prakalbome apie mitybą, ji turi būti ne šiaip sau. Svarbiausia – daug skaidulų, antioksidantų, probiotikų turintys maisto produktai ir prieskoniai. Mokslininkai išskyrė kelis pagrindinius maisto produktus, efektyviausiai padedančius žarnyno vėžio prevencijai.

Pirmiausia, superproduktu vadinamas avokadas. Avokade gausu skaidulų. Skaidulos gerina žarnyno peristaltiką, švelnina žarnyno judesius ir neleidžia susidaryti polipams. Panašiomis savybėmis pasižymi ne tik avokadai, bet ir viso grūdo gaminiai, rudieji ryžiai, juodosios pupelės.

Antras produktas – antioksidantų „prifarširuotos“ saldžiosios bulvės. Dėl gausios antioksidantų sudėties šios bulvės – puikus produktas prieš bet kokio tipo vėžį. Lygiai tokiomis pačiomis savybėmis pasižymi ir špinatai, brokoliai, morkos.

Įvairaus pobūdžio prieskoniai veikia kaip natūralios priešuždegiminės medžiagos. Štai kad ir imbieras – įrodyta, jog jis yra ne tik puikus produktas prevencijai nuo žarnyno vėžio, bet ir padeda nužudyti jau susiformavusias žarnyno vėžio ląsteles. Kiti naudingi prieskoniai: česnakas, raudonėlis, svogūnai. Drąsiai gardinkite salotas ir kitus patiekalus šiais prieskoniais.

Galiausiai, žarnyno draugas – jogurtas ir kiti rauginto pieno produktai. Šiuose vertinguose produktuose gausu gerųjų bakterijų, kurios garantuoja optimalią žarnyno veiklą, padeda palaikyti sveiką terpę žarnyne, gerina virškinimą ir peristaltiką. Gerai būtų į racioną įtraukti ir miso sriubą, obuolių actą, kurie taip pat padeda palaikyti tinkamą žarnyno terpę.

Tad mažais mitybos žingsneliais sveiko žarnyno link.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!