Sveikatos specialistai vieningai sutaria, kad geriausias būdas išvengti sezoninių peršalimo ligų – kompleksinis ir nuoseklus imuniteto stiprinimas. Tačiau jie taip pat pastebi ir imuniteto stiprinimo klaidų, apie kurias sveikata besirūpinantys pacientai dažnai nė nesusimąsto.

Klaida Nr. 1. Vitaminai ar papildai neišgelbės nualinto organizmo

Anot „MediCA klinika“ gydytojos Raimondos Lukminės, žmonės klysta, galvodami, jog organizmo imuniteto stiprinimas – tai tik vitaminų ir papildų vartojimas.

„Nereikėtų galvoti, kad vaistų ar papildų vartojimas priebėgomis yra visagalis. Vitaminai ir papildai – tai gretutinės imuniteto stiprinimo priemonės, kurios tikrai veiksmingos, tačiau tik vartojant nuosekliai ir tinkamai. O didžiausią įtaką mūsų organizmo būklei turi gyvenimo būdas, kasdieniai įpročiai. Ir jokie vitaminai nepadės išsaugoti geros imuninės sistemos būklės, jei organizmas bus išsekęs ar pervargęs,“ – pabrėžia gydytoja.

Todėl, pasak jos, prieš kulniuojant į vaistinę, pirmiausia būtina pagalvoti, kaip gyvenate ir jaučiatės: „Peržvelkite savo dienotvarkę: kuo maitinatės, kiek ir ar kokybiškai miegate, ar pakankamai judate, o gal stresas ir įtampa – kasdieniai jūsų palydovai. Jei jaučiate, kad organizmas nusilpęs, verta sveikata pradėti rūpintis ne nuo vitaminų, o nuo kokybiško poilsio, mitybos įpročių keitimo ir nuoseklaus bent minimalaus fizinio aktyvumo. Nemažiau svarbūs ir paprasti maži kasdienės rutinos žingsniai – rankų higiena, patalpų vėdinimas, buvimas gryname ore ir grūdinimasis,“ – efektyviausias ilgalaikes imuniteto stiprinimo priemones vardija R. Lukminė.

Klaida Nr 2. Chaotiška savigyda

„Camelia“ vaistininkas Artūras Nastaravičius teigia pastebintis, kad vis daugiau žmonių supranta apie tai, kad organizmą reikia ruošti artėjančiai žiemai: „Prasidėjus rudeniui į vaistines kreipiasi daugiau pacientų, ieškančių priemonių imunitetui stiprinti. Gerai, jei pacientai kreipiasi į vaistininką ar gydytoją patarimo, klausia, kokios priemonės tinkamiausios, nes tuomet organizmo stiprinimas būna tikslingas ir efektyvus“.

Tačiau, pasak vaistininko, dažnai pasitaikanti pacientų klaida – chaotiška savigyda. „Vis dar pasitaiko atvejų, kai imuniteto stiprinimas vykdomas chaotiškai, pacientas pats arba pagal draugų, artimųjų, kaimynų rekomendacijas nusprendžia, kaip ir kokias priemones jam vartoti, o racionalumo principas pamirštamas.“

Nepagrįsta ir visuomenėje įsitvirtinusi nuomonė, kad maisto papildų poveikis silpnesnis nei vaistų, todėl jų esą neįmanoma perdozuoti, jie neturi šalutinio poveikio.

„Juk net askorbo rūgštis (vitaminas C) turi savo vartojimo principus, kuriuos reikia žinoti. Šio, peršalimo ligų sezonu tokio populiaraus, vitamino rekomenduotina suvartoti iki 1 g per parą. Moksliniais duomenimis, didesnio kiekio organizmas paprasčiausiai neįsisavina ir jokio stipresnio efekto tikėtis neverta, nes perteklius tiesiog pasišalina su šlapimu. Be to, vartojami dideli vitamino C kiekiai gali sudirginti skrandį ar sukelti skrandžio skausmus,“ – teisingo vartojimo principus primena vaistininkas.

Anot A. Nastaravičiaus, ne ką mažiau už teisingą preparato vartojimą svarbus ir jo sudėties supratimas: „Kartais, vartodamas keletą priemonių ir gerai nežinodamas jų sudėties, pacientas gali perdozuoti veikliosios medžiagos. Dažnai taip nutinka su cinku, kuris yra populiarus organizmo stiprinimo preparatuose, ir, tokiu atveju, pacientas vartoja per dideles cinko dozes to net neįtardamas. Norint išvengti panašių problemų, renkantis preparatus pacientai turi informuoti vaistininką apie tai, ką jau vartoja,“ – patarimais dalijosi vaistininkas.

Klaida Nr.3 Pamirštamas natūralių priemonių racionalus vartojimas

Sveikatos specialistai taip pat perspėja, kad net ir natūralių imuniteto stiprinimo priemonių galima perdozuoti, jos gali suteikti ir nelaukiamą efektą, o kai kurie iš pirmo žvilgsnio sveikatą stiprinantys įpročiai gali tapti rimtų problemų priežastimis.
„Žmonėms, kurie teikia pirmenybę natūraliam organizmo stiprinimui, reikia suprasti, kad ne visos priemonės yra tam tinkamos. Kartais galvojama, kad viskas, kas aštru ir aitru - yra sveika, tačiau dažnai tai tik paprasčiausias skrandžio dirginimas,“ – pastebi vaistininkas.

Pasirinkus net ir tinkamas priemones, reikia neužmiršti, kad ne viskas, kas tinka jūsų kaimynui, tiks ir jums: „Pavyzdžiui, tikrai populiaru peršalimo ligų profilaktikai vartoti česnaką. Tačiau tai darant reikia atsižvelgti į savo širdies ir kraujotakos sistemos būklę. Jis veiksmingas, tačiau pacientas, vartojantis vaistus, reguliuojančius kraujo spaudimą, turi būti atsargus,“ – populiarų mitą griauna A. Nastaravičius.

Gydytojos R. Lukminės teigimu, net ir sveiki įpročiai turi būti praktikuojami nepamirštant sveiko proto: „Yra viena pagrindinė tiesa – saikas ir įsiklausymas į organizmą. Juk ir nepamatuotas fizinis krūvis, buvimas pirtyje ar šaltas dušas gali tapti ne sveikatos stiprinimo priemone, bet insulto priežastimi vyresnio amžiaus žmonėms. Stebėkime save, įsiklausykime į organizmą ir galėsime džiaugtis visais metų laikais be sveikatos problemų“, - reziumavo gydytoja R. Lukminė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)