Tyrimas, publikuotas žurnale „Nutrients“, atskleidė: jeigu išgertume ne ko nors saldaus (įskaitant ir „dietinius“ gėrimus), o paprasto vandens, sumažintume bendrą suvartojamų kalorijų kiekį ir nutukimo bei kitų su juo susijusių ligų riziką.

Papildomos kalorijos, kurias gauname su saldintais gėrimais (soda, kai kuriomis sultimis, energiniais gėrimais ir net saldžia kava), lemia svorio augimą, o kartu nutukimo, 2 tipo cukrinio diabeto ir kardiovaskulinių ligų atsiradimą.

Išryškėjo tendencija, kad didesnis saldintų gėrimų suvartojimas taip pat susijęs su nevisiškai sveika mityba: kuo daugiau saldintų gėrimų žmogus išgeria per dieną, tuo labiau jis linkęs nesaikingai vartoti raudonos ir apdorotos mėsos gaminius, rafinuotus grūdinius produktus, saldumynus. Tuo tarpu vartojantieji ne tokius kaloringus gėrimus dažniau valgo vaisius, daržoves, viso grūdo produktus, žuvį bei paukštieną.

Mokslininkai tokias išvadas padarė išanalizavę 19718 suaugusiųjų sveikatos duomenis, surinktus 2007-2012 metais atliekant visuotinį sveikatos ir mitybos patikrinimą (The National Health and Nutrition Examination Survey).

Mokslininkai praneša, kad savo sveikatą pagerintume tiesiog vietoj vieno 280 ml cukrumi saldinto gėrimo pasirinkdami tokią pat stiklinę vandens.

„Mes apskaičiavome, kad suaugusieji JAV vieną cukrumi saldintą gėrimą per dieną pakeisdami vandeniu sumažintų su skysčiais gaunamų kalorijų kiekį nuo 17 iki 11 procentų. Netgi tie, kurie per dieną suvartoja daugiau saldintų gėrimų, pajustų naudą, jei su jais gaunamų paros kalorijų kiekį sumažintų iki 25 proc. Taigi nesvarbu, kiek stiklinių saldžių gėrimų jūs suvartojate per dieną, vos vienos jų pakeitimas vandeniu jau būtų žingsnis sveikesnio gyvenimo link“, – pranešime spaudai sakė K.Duffey iš Virdžinijos technikos universiteto.