Atlikus preliminarius tyrimus paaiškėjo, kad mankšta gali smarkiai sumažinti pasikartojančių vėžio atvejų riziką, o taip pat padėti išvengti vėžio, jei žmogus nėra juo sirgęs.

Tyrime, kuriam vadovavo Laura Bilek iš Nebraskos universiteto medicinos centro, dalyvavo 16 vėžį išsigydžiusių žmonių. Jiems buvo sudaryta 12 savaičių treniruočių programa. Prieš ją ir po jos buvo daromi savanorių kraujo (T ląstelių) tyrimai.

Jie parodė, kad daug imuninių ląstelių pakeitė formą ir įgijo gebėjimą ginti žmogų nuo ligų bei infekcijų.

Anksčiau atlikti tyrimai parodė, kad:

Mankšta gali sumažinti tikimybę susirgti keliomis skirtingomis vėžio rūšimis.
Ji gali pagerinti vėžiu sergančių žmonių prognozes.
Ji gali sumažinti pasikartojančio ir antrinio vėžio riziką.

Mokslininkai jau buvo išsiaiškinę, kad sportas gali pagerinti imuninės sistemos gebėjimą saugoti nuo ligų, bet nežinojo, kodėl taip yra. Tyrėjai nusprendė atlikti tyrimus ir nustatyti, kokiu būdu sportas stiprina vėžiu sirgusių žmonių imuninę sistemą.

Jie atliko chemoterapijos kursą baigusių pacientų kraujo tyrimus ir tyrė T limfocitus, kurie naikina užkrėstas ir vėžines ląsteles.

Anksčiau atlikti tyrimai parodė, kad T ląstelės po chemoterapijos pakinta (pasensta), todėl pacientui tampa sunkiau kovoti su ligomis ir infekcijomis.

Pasak L. Bilek, norint, kad imuninė sistema nepriekaištingai funkcionuotų ir galėtų kovoti su vėžiu, svarbu atstatyti naivių T ląstelių populiaciją.

Norėdami nustatyti, kiek abiejų tipų ląstelių turėjo kiekvienas žmogus, tyrėjai atliko dalyvių kraujo (T ląstelių) tyrimus.
Dalyviai sportavo pagal individualią treniruočių programą, kuri truko 12 sav. Programą sudarė jėgos ir ištvermės pratimai, kardiotreniruotės bei laikyseną, lankstumą ir pusiausvyrą gerinantys pratimai.

Po 12 sav. tyrėjai vėl paėmė dalyvių kraujo ir tyrė T ląsteles.
Sportas padeda kovoti su vėžiu

Antroji analizė parodė, kad daugelio pacientų kraujyje sumažėjo senstančų ir padaugėjo naivių ląstelių.

L. Bilek sakė: „Manome, kad sportuojant organizmas atsikrato nenaudingų T ląstelių ir padaro vietos toms, kurios gali būti naudingos.“

Šis tyrimas ne tik atskleidžia sporto naudą vėžiu sergantiems ir sirgusiems žmonėms, bet ir pademonstruoja, kokios naudos jis gali atnešti sveikiems žmonėms.

L. Bilek pridūrė: „Sportas yra labai naudingas. Jei mankšta iš tiesų stiprina imuninę sistemą ir padeda kovoti su vėžiu, mes privalome skatinti pacientus reguliariai mankštintis ir padaryti sportą prioritetu.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)