Tam randama įvairių pasiteisinimų: vieniems trūksta laiko, kitiems lėšų, o tretiems – valios. Trys aktyvaus gyvenimo būdo eksperimento „PATIRK: DAUGIAU“ specialistės pataria, kaip paprastai tapti aktyvesniu ir ilgainiui užsitikrinti geresnę savijautą bei gražesnę išvaizdą.

Trenerė J. Gerdauskaitė: kasdien reiktų nueiti po 10 tūkst. žingsnių

Sporto ir sveikatingumo klubų „Impuls“ treniruočių trenerės Justinos Gerdauskaitės teigimu, Lietuvos gyventojai kasmet vis didesnį dėmesį skiria savo sveikatai ir gerai savijautai – tai įrodo išaugęs sporto klubų lankytojų skaičius ir padidėjęs sportuojančiųjų skaičius gamtoje. Tačiau ji pažymi, kad nepaisant šių rodiklių, lietuviai vis dar juda per mažai. Trenerė teigia, kad kiekvienas sveikas darbingo amžiaus žmogus per dieną turi nueiti bent po 10 tūkst. žingsnių.

„Vaikščioti galima visur ir visada. Atsikelkite nuo fotelio tam, kad perjungtumėte televizijos kanalą, rinkitės laiptus vietoj lifto. Savaitgaliais rinkitės ne drybsojimą lovoje, o aktyvias pramogas – važinėjimą dviračiu, plaukiojimą, lauko žaidimus. Taip ne tik šauniai praleisite laiką, bet ir sustiprinsite viso kūno raumenyną ir emociškai atsipalaiduosite po savaitės darbų“, – pataria J. Gerdauskaitė.

Trenerė taip pat pabrėžia rytinės mankštos naudą: jos teigimu, mankšta pažadina organizmą, pakelia nuotaiką ir pagerina emocinę būseną. J. Gerdauskaitė rytais siūlo atlikti du nesunkius pratimus.

„Stovėdami plačiai išskėskite kojas. Lenkdami vieną koją perkelkite kūno svorį ant jos, kitą koją ištieskite. Po to perkelkite kūno svorį ant kitos kojos. Pakartokite keletą kartų. Antrojo pratimo metu stovėdami suglaustomis kojomis pasilenkite į priekį ir stenkitės delnais paliesti grindis, lenkdami krūtinę prie kelių. Šie paprasti pratimai suteiks jums naudos“, – trenerė.

E. Tombak: norėdami tobulėti, perženkite komforto ribas

Siekiant asmeninio augimo ir aktyvesnio gyvenimo reikia drįsti peržengti savo komforto ribas, pabrėžia buvusi žurnalų „Ieva” ir „Cosmopolitan” leidėja, dabartinė jogos trenerė, rašytoja Eva Tombak. Ji ragina pradėti rytą ne nuo kavos puodelio ir „Facebook“, bet saulės pasveikinimų serijomis bei energizuojančiais kvėpavimo pratimais. „Kaip savo dieną pradėsi, tokia ji ir bus”, – sako Eva ir priduria, kad joga yra geriausias kūno ir proto žadintuvas.

„Lietuviai yra aktyvūs sporto sirgaliai, bet pasyvūs dalyviai. Nors sporto klubų lankytojų daugėja, tačiau kiek jų sportuoja pastoviai? Mano manymu, pastovumas – tai keturi ar penki kartai per savaitę. Tik nuolat praktikuojant aktyvų gyvenimą galima pakeisti įpročius, mąstyseną, grūdinti charakterį, ugdyti valią, o tuo pačiu ir sulaukti norimų kūno pokyčių. Pajudėti galima net darbe: jei tik turite galimybę, kas kelias valandas padarykite atsispaudimų, pritūpimų, pasirąžykite ar po penkiasdešimt kartų pritraukite pečius prie ausų“, – pataria E. Tombak.

Nenorintiems skubėti E. Tombak siūlo „skubėjimą lėtai“ arba vaikščiojimo meditaciją. Šios meditacijos receptas, kaip teigia ji, paprastas: reikia žingsnius bei rankų mostus grakščiai jungti su kiekvienu įkvėpimu bei iškvėpimu. Kai mintys įsikimba į praeitį ar ateitį, gilus, tolygus kvėpavimas grąžina į šiandieną. Anot jos, kvėpavimas – tobulas dabarties inkaras.

„Manau, kad žmogaus stuburas labiau pritaikytas ne bėgimui, bet ėjimui. Todėl siūlau ne maratoną, bet spartų ėjimą - per dieną įveikti bent penkis ar šešis kilometrus. O dar geriau – dešimt. Kairė ir dešinė jūsų kojos – patys geriausi gydytojai“, – sako E. Tombak.

J. Verseckaitė: motyvuokite save rasdami, kas teikia didžiausią malonumą

Profesionali lengvaatletė ir asmeninė trenerė Jolanta Verseckaitė pabrėžia, kad motyvuoti save geriausiai sekasi radus tai, kas teikia didžiausią malonumą. Taip pat ji pataria ieškoti bendraminčių, kurie prisidėtų prie aktyvios veiklos.

„Kiekvienam žmogui artima vis kitokia aktyvi veikla – vienam tai vaikščiojimas, kitam – bėgimas, trečiam – važiavimas dviračiu, ketvirtam – mankšta. Tačiau bet kokioje aktyvioje veikloje ieškokite bendraminčių – šeimos narių, draugų, kambariokų, kolegų. Su jais bus smagiau įgyvendinti savo tikslus, kartu galėsite dalintis savo žiniomis, patirtimi, įkvėpti ir motyvuoti vieni kitus ir siekti naujų tikslų bei iššūkių gyvenime“, – teigia J. Verseckaitė.

Pasak lengvaatletės, labiausiai fiziniam krūviui tinkamas laikas yra ryte tarp 10-12 val., ir vakare tarp 16-18 val., kadangi tuo metu organizmas turi daugiausiai energijos. Tačiau ji pabrėžia, kad nėra taip svarbu, kada daroma treniruotė, svarbiau pasirinkti tinkamą fizinį krūvį bei atsistatymą po jo.

„Jeigu po sporto kitą dieną jaučiatės žvaliai ir energingai, vadinasi, fizinis krūvis jums yra tinkamas. Svarbu nepamiršti, jog pokyčių išvaizdoje bei savijautoje pasieksite tik tuo atveju, jei fizinis aktyvumas taps jūsų gyvenimo dalimi. Savaitę pavaikščiojus pėstute ar tris kartus padarius rytinę mankštą nesulauksite rezultatų“, – sako J Verseckaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt