Kaip išvengti grožio klaidų, pataria Kauno estetinės medicinos ir dermatologijos klinios „Grožio pasaulis“ kosmetologė Lilija Baltramiejūnaitė.

- Kokie žalingi įpročiai labiausiai kenkia grožiui?

- Kalbant apie žalingus įpročius, visų pirma vertėtų paminėti alkoholio ir cigarečių daromą žalą odai. Svaigieji gėrimai skatina odos paraudimus, suaktyvina riebalų išsiskyrimą, taip pat išplečia porus ir kapiliarus. Rūkalių oda dažniausiai būna papilkėjusi, praradusi stangrumą, suglebusi.

Dėl nuolatos įtempiamų ir atpalaiduojamų veido raumenų jiems kur kas greičiau formuojasi raukšlelės aplink lūpas. Kava ir naudinga, ir žalinga organizmui. Geriant daug stiprios kavos, skatinamas senėjimo procesas, oda praranda nė tik drėgmę, bet ir elastingumą.

- Kokie maisto produktai neigiamai veikia odą?

- Be abejonės, mityba daro didelę įtaką natūralaus grožio būklei ir puoselėjimui. Odos senėjimo procesus gali paskatinti angliavandeniai. Jų gausu miltuose, bulvėse, ryžiuose, makaronuose ir įvairiose kruopose. Valgant riebaluose keptą, sūdytą arba rūkytą maistą, iš organizmo greičiau pasišalina skysčiai, todėl suaktyvėja senėjimo procesai.

Vartojami dideli druskos kiekiai didina kraujospūdį, todėl oda parausta, sutrūkinėja kapiliarai, paburksta akių vokai. Gazuoti gėrimai taip pat gali sukelti odos paburkimą. Įrodyta, kad didelis cukraus kiekis kraujyje daro neigiamą įtaką kolageno ir elastino gamybai, kurie užtikrina odos elastingumą bei stangrumą. Cukrus žaloja odos ląsteles iš vidaus, todėl labai svarbu nepiktnaudžiauti ne tik saldumynais, bet ir kitais maisto produktais, kuriuose gausu cukraus.

- Ar veiksmingi maisto papildai, skirti grožiui puoselėti?

- Maisto papildų veiksmingumas nėra pastebimas akimirksniu. Viena pakuotė vitaminų tikrai kardinaliai nepakeis odos, plaukų ar nagų būklės. Maisto papildai, mineralai ir vitaminai turi būti vartojami nuosekliai kelis mėnesius. Odai puoselėti tinkamiausi A, E ir C vitaminai. Lūžinėjantiems plaukams ir nagams naudingi visi maisto papildai, kuriuose gausu folio rūgšties.

Vyresnio amžiaus moterims patartina vartoti skystą kolageną. Jis slopina odos senėjimo procesus ir papildo natūralias kolageno atsargas organizme. Grožiui puoselėti, apsaugai nuo laisvųjų radikalų ir kovai prieš senėjimo procesus taip pat naudingos visos omega grupės riebalų rūgštys.

- Kokios grožio procedūros gali pakenkti?

- Pakenkti gali tos grožio procedūros, kurios netinkamai parinktos pagal odos tipą, pagal paskirtį atliekamos pernelyg ankstyvame arba vėlyvame amžiuje. Pavyzdžiui, jaunai merginai atliekamos procedūros, skirtos brandžiai odai, ir atvirkščiai. Neprofesionaliai atliktos grožio procedūros gali pažeisti odos vientisumą, sukelti alergines reakcijas ir įvairius sužalojimus.

Išvydus pirmąsias raukšleles taip pat nevertėtų iškart skubėti pas kosmetologą injekcijoms. Kovoti su odos problemomis ir senėjimo procesais patartina pradėti nuo kuo mažiau agresyvių procedūrų.

Apibendrinant galima pasakyti, kad kone visos grožio procedūros, kurias koordinuoja ir atlieka šios srities profesionalai, yra saugios. Per konsultaciją klientams patariama, kodėl ir kokią grožio procedūrą rekomenduojama atlikti, kokios procedūros vertėtų atsisakyti arba nukelti vėlesniam laikui.

- Kaip teisingai pasirinkti kosmetikos gaminį, kad nesukeltų alergijos arba nepageidaujamo poveikio?

- Visų pirma reikėtų nustatyti savo odos tipą ir pagal tai rinktis kosmetikos bei makiažo priemones. Esant bent menkiausiai alergijos tikimybei patartina rinktis hipoalergines kosmetikos priemones, skirtas jautriai odai. Jų sudėtyje yra mažiausiai kvapiklių, parabenų ir alergiją galinčių sukelti cheminių ingredientų.

Rekomenduojama atkreipti dėmesį ir į kosmetikos priemonių sudėtį, rinktis mažiau kvapiklių, konservantų, koncentruotų esencijų turinčias priemones. Be to, patartina periodiškai patikrinti ir jau įsigytas kosmetikos priemones. Jų galiojimo laikas gali būti pasibaigęs arba pirminė konsistencija ir kvapas pakitę.

Jautrumas yra odos būklė, o ne tipas, todėl jį pastebėjus reikėtų įvertinti, ar naudojamas tinkamas veido kremas, prausiklis, tonikas. Visiškai nenaudojant odos priežiūros priemonių ilgainiui ji praranda apsauginę hidrolipidinę plėvelę ir tampa jautri daugeliui medžiagų bei aplinkos veiksnių. Tuomet galima kurį laiką naudoti vaikišką kosmetiką, kurios sudėtyje yra daugiausia natūralių medžiagų.

- Kokias grožio procedūras rizikinga atlikti namie?

- Nerekomenduojama namų sąlygomis mėginti grožio procedūrų, kurios turėtų būti atliekamos profesionalų. Pavyzdžiui, rūgštiniai, cheminiai odos šveitimai, aparatinės metodikos, tarkime, elektroporacija, jonoforezė, aktyvios kaukės, skirtos senėjimo procesams slopinti. Namie patartina naudoti tik tas priemones, kurias galima įsigyti įprastose kosmetikos ir grožio prekių parduotuvėse, arba tas, kurios įsigytos rekomendavus kosmetologui.

- Į kurių grožio procedūrų periodiškumą vertėtų atkreipti daugiau dėmesio?

- Atsižvelgiant į odos tipą, mechaniniai veido valymai normaliai odai turėtų būti atliekami 1–2 kartus per metus. Probleminei odai – kartojama kas 3 mėnesius. Jeigu tokiai odai parenkamas rūgštinių procedūrų kursas, jis turėtų būti atliekamas itin nuosekliai. Procedūra iš viso atliekama 4–6 kartus kas 2–3 savaites.

Per vieną procedūrą neįmanoma odos užpildyti reikiamu veikliosios medžiagos kiekiu, todėl būtina ją kartoti. Taip pat svarbus sezoniškumas. Vasarą negalima atlikti rūgštinių odos šveitimų. Be to, taip pat kaip ir žiemą nevalia atlikti itin drėkinamųjų veido procedūrų. Šaltymečiu rekomenduojama šalinti apgamus ir atlikti kapiliarus mažinančias procedūras.

- Ką svarbu žinoti norint turėti gražią ir sveiką odą?

- Visų pirma reikėtų atsisakyti žalingų įpročių, subalansuoti mitybą ir kuo daugiau laiko praleisti gryname ore. Labai svarbus kokybiškas poilsis ir nakties miegas, kurio metu oda atsinaujina. Be to, derėtų kontroliuoti įprotį liesti, tapšnoti, trinti veidą rankomis. Jokiu būdu nereikėtų draskyti arba spaudyti spuogelių ir inkštirų.

Patartina eiti miegoti tik nusivalius makiažą ir nusiprausus veidą. Taip pat nederėtų miegoti ant pilvo, nes atsukus veidą į pagalvę labiau prakaituoja oda, riebaluojasi T zona, viena ar kita veido pusė stipriau spaudžiama, todėl formuojasi raukšlės.

5 dalykai, kurie kenkia grožiui

1. Chloruotas vanduo. Netgi nedidelis chloro kiekis, reaguodamas su prausimosi arba kosmetikos priemonėmis, gali sukelti alergiją arba sausinti odą.

2. Nenuvalytas makiažas gali sukelti bakterinę infekciją ar užkimšti poras, o ant patalynės likę makiažo likučiai kvėpavimo takų ligas arba alergiją.

3. Dehidratacija. Skysčių trūkumas kenkia ne tik normaliam organizmo funkcionavimui, bet ir odos būklei. Esant nepakankamam drėgmės kiekiui oda tampa sausa, šiurkšti ir suglebusi.

4. Ilgi pokalbiai mobiliuoju telefonu neigiamai veikia veido odą ir padeda greičiau formuotis mimikos raukšlėms. Be to, ilgai laikant mobilųjį telefoną, prispaustą prie skruosto, milijonai bakterijų patenka ant veido ir gali sukelti aknę. Todėl patartina mobilųjį telefoną kasdien valyti antibakterinėmis servetėlėmis.

5. Dažnos depiliacijos procedūros gali tapti šiurkščios, paraudusios ir sutrūkinėjusios odos priežastimi. Specialistai pataria depiliaciją atlikti ne dažniau negu kartą per 3 savaites. Tiek laiko užtenka atsinaujinti jautrių vietų odai.
Giedrė Vaičiulienė