Mokslininkų teigimu, didelį glikemijos indeksą turintys produktai, kaip antai, šviesi duona, pusryčių dribsniai, pūsti ryžiai, didina plaučių vėžio riziką, informuoja dailymail.co.uk.

Glikemijos indeksas rodo dietinių angliavandenių kokybę, jis rodo, kokiu greičiu pavalgius kraujyje padidėja cukraus lygis.

Pagal naują teoriją, didelis glikemijos indeksas didina kraujyje gliukozės kiekį ir stipriai padidina insulino lygį, o tada padidėja hormono IGFs lygis, kurio padidėjęs lygis siejamas su didesne plaučių vėžio rizika.

Tyrimui vadovavęs daktaras Stephanie‘is Melkonianas teigė: „Tarp asmenų, kurių glikemijos indeksas kasdien yra didžiausias, pastebėjome 49 proc. padidėjusią plaučių vėžio riziką, lyginant su tais, kurių glikemijos indeksas mažiausias.“

Tyrimai rodo, kad sumažinus produktų su dideliu glikemijos indeksu, sumažėja ir plaučių vėžio grėsmė.

Produktai, kurie turi didelį glikemijos indeksą – baltų kvietinių miltų gaminiai.

Tyrėjai pabrėžia – plaučių vėžio grėsmę kelia būtent angliavandenių kokybė, o ne kiekybė.

Pavyzdžiui, Amerikoje plaučių vėžys – labiausiai paplitusi vėžio rūšis. Prognozuojama, kad šiemet Amerikoje nuo plaučių vėžio mirs daugiau nei 150 000 žmonių.

Žinoma, pagrindinė plaučių vėžio priežastis – tabakas, tačiau ne visais atvejais, juk plaučių vėžiu suserga ir niekada gyvenime nerūkę žmonės.

Plaučių vėžio rizika mažėja, jei žmogus valgo daug vaisių ir daržovių, na o ligą artina gausiai vartojama raudona mėsa, prisotintieji riebalai ir pieno produktai.

S. Melkonianas teigė: „Valgant didelį glikemijos indeksą turinčius produktus padidėja gliukozės ir insulino lygis, o tai sukelia IGFs hormono sutrikimus. Jau ankstesni tyrimai įrodė, kad padidėjęs IGFs lygis siejamas su plaučių vėžio rizika. Tiesa, nebuvo aiški sąsaja tarp glikemijos indekso ir plaučių vėžio.“

Tyrime dalyvavo 1 905 asmenims, kuriems neseniai buvo diagnozuotas plaučių vėžys. Paaiškėjo, kad plaučių vėžio rizika buvo didžiausia tiems, kurie kasdien vartojo produktų, turinčių didžiausią glikemijos indeksą. Paaiškėjo, kad netgi niekada nerūkiusiems, bet valgantiems produktų su dideliu glikemijos indeksu dvigubai padidėja plaučių vėžio rizika. Na, o rūkantiems plaučių vėžio rizika padidėja tik 31 proc., lyginant su grupe, vartojusia mažiausią glikemijos indeksą turinčius produktus.

Tyrėjai rekomenduoja mažinti produktų ir gėrimų su dideliu glikemijos indeksu kiekį. Pavyzdžiui, mažą glikemijos indeksą turi nevalytų grūdų miltų duona, avižinė košė.

Tyrėjų teigimu, svarbu ne tik sveikai gyventi – nerūkyti, riboti alkoholio vartojimą, sportuoti, bet ir mažinti produktų, kurių didelis glikemijos indeksas – tada žymiai sumažės plaučių vėžio rizika.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (107)